Η κυρά-Σαρακοστή στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

01 Φεβρουαρίου 2018 15:04

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου (ώρες 10:00-13:00), η δράση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μαθητών Δημοτικού, ενώ θα επαναληφθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου (ώρες 15:00-17:00), για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Η κυρά-Σαρακοστή είναι ένα ιδιότυπο ημερολόγιο φτιαγμένο από ζυμάρι που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Ξεκινά από τη Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Απεικονίζει μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια επειδή προσεύχεται, χωρίς στόμα γιατί νηστεύει και με επτά πόδια, όσα και οι εβδομάδες νηστείας μέχρι το Πάσχα. Όπως προέβλεπε το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι, το οποίο έκρυβαν άλλοτε μέσα σε ένα ξερό σύκο και άλλες φορές μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!



Οι συμμετέχοντες αφού πλάσουν την κυρά-Σαρακοστή μπορούν να την πάρουν να την ψήσουν στο σπίτι.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής για μεμονωμένους επισκέπτες, απαραίτητη για σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos