Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας

27 Μαρτίου 2019 19:24

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας (1-7/4) και οργανώνει επιδείξεις παραδοσιακών τεχνικών της Τήνου, σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Συγκεκριμένα:


• Το Σάββατο 6 Απριλίου (ώρες 11:00-13:00) θα πραγματοποιηθεί γνωριμία με το «πέτρωμα», παραδοσιακό τυρί της Τήνου, από την Ελένη Βίδου. Για την παρασκευή του πετρώματος, χρησιμοποιείται το πετρωτήρι, σκεύος αποτελούμενο από δύο καλοσμιλεμένες μαρμαρόπετρες. Παράλληλα, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βασικά εργαλεία του μαρμαρογλύπτη και να παρακολουθήσουν επίδειξη μαρμαροτεχνίας από τον Ιωάννη Χονδρογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι η μαρμαροτεχνία, η τέχνη της εξόρυξης και της επεξεργασίας του μαρμάρου, είναι στοιχείο που έχει εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

 

• Την Κυριακή 7 Απριλίου (ώρες 11:00-13:00) θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της παραδοσιακής τέχνης της καλαθοπλεκτικής, από τον Λουβοδίκο Σιγάλα. H καλαθοπλεκτική είναι η κατασκευή αντικειμένων από το πλέξιμο λυγαριάς, ιτιάς και καλαμιού. Περιλαμβάνει τη διαδικασία συλλογής των πρώτων υλών, την επεξεργασία και τη φύλαξή τους, όπως διαμορφώθηκε κυρίως κατά τον 19ο και 20ό αιώνα στην περιοχή της Βωλάξ. Πρόκειται για τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία, καθώς η τεχνική του πλεξίματος μεταφερόταν από γενιά σε γενιά, βιωματικά και προφορικά, από τον καλαθοπλέκτη στον μαθητή, συνηθέστερα από τον πατέρα στο γιο. Η καλαθοπλεκτική, μαζί με το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο της Βωλάξ Τήνου, αποτελούν την πολιτισμική ταυτότητά της, την ιστορία, την παράδοση και το αποτύπωμα των κατοίκων της Βωλάξ στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Όσοι επισκεφθούν το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν σημαντικό παραδοσιακό τεχνίτη να ασκεί αυτή τη μοναδική τεχνική.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos