«Αλιμνιά και fast track»

16 Δεκεμβρίου 2011 03:05

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου, Ομάδα Αγροτοπεριβαλλοντικής Έρευνας & Δράσης

«Αιθρία, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιά, Σύλλογο Περιβάλλοντος Σορωνής, Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, "Οικολογικά – Ροδιακά"

Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χάλκης αποφάσισε να νοικιάσει το νησάκι της Αλιμνιάς σε ιδιώτη επενδυτή και ότι έχει ετοιμάσει και το σχετικό φάκελο. Η ενοικίαση πρόκειται να γίνει με βάσει τις διατάξεις που προβλέπονται από το νόμο για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», γνωστό και ως fast track (= γρήγορος δρόμος).

Σύμφωνα με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, η απόφαση πάρθηκε «για να πάψουμε να ζούμε σαν επαίτες του αθηνοκεντρικού κράτους και να δώσουμε μια ανάσα στα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας». Αποφασίστηκε ακόμη (αρ, απόφασης 134/2011) η πρόσληψη εταιρίας που θα αποτελέσει το «Σύμβουλο υποστήριξης του Δήμου Χάλκης στη διαδικασία ανάδειξης φορέα διαχείρισης για τη χρήση και εκμετάλλευση της νήσου Αλιμνιάς». Στα δημοσιεύματα δεν αναφέρεται το είδος της «αξιοποίησης» της νησίδας της οποίας ένα τμήμα μόνον είναι ιδιοκτησία του Δήμου Χάλκης. Συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Οι φορείς που υπογράφουμε το σημερινό Δελτίο Τύπου, με κοινό Δελτίο Τύπου στις 7-2-2011 είχαμε δημοσιοποιήσει την έντονη αντίθεσή τους προς το νόμο «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων». Τότε είχαμε τονίσει ότι «με άλλοθι την απλούστευση των διαδικασιών δημιουργούνται προϋποθέσεις για βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος». Αντιλαμβανόμενοι ότι κάποιοι ίσως να έβλεπαν το νόμο αυτό ως εύκολο δρόμο για κάποιου είδους ανάπτυξη είχαμε υπογραμμίσει ανάμεσα στα άλλα την κοινή άποψή μας ότι «η ανεξέλεγκτη επέκταση του τουρισμού και η αντίληψη ότι κάθε κομμάτι γης είναι οικοδομήσιμο οικόπεδο...έχουν θέσει σε κίνδυνο ακόμα και αυτή τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού».

Θα θέλαμε να θυμίσουμε στο Δήμαρχο και το Δ.Σ. Χάλκης ότι η Αλιμνιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου. Η παρέμβαση του Συλλόγου Αρχαιολόγων υπενθύμισε τον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο που έχει το μικρό αυτό νησάκι. Επιπλέον δε, η Αλιμνιά αποτελεί μέρος της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας. Εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, μια και έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, δηλαδή περιοχή σημαντική για τα πουλιά. Ο πλούτος λοιπόν που διαθέτει αυτό το νησάκι είναι ανεκτίμητος και δεν πρέπει να αποτελέσει ενέχυρο σε χέρια επενδυτών με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση των εισοδημάτων του Δήμου.

Θυμίζουμε ότι ο μελλοντικός επενδυτής που θα εκμεταλλευθεί την Αλιμνιά δεν θα έχει τους νομικούς- διοικητικούς περιορισμούς που ισχύουν για τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτό προβλέπει ο νόμος fast track. Συνεπώς ο Δήμος δεν θα μπορεί να θέτει περιορισμούς στον μελλοντικό επενδυτή. Αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η Δημοτική αρχή της Χάλκης πριν παραδώσει για δεκαετίες την Αλιμνιά στο αποικιοκρατικό καθεστώς του νόμου αυτού.

Οι μαζικοί φορείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της Αλιμνιάς με ήπιες, βιώσιμες επεμβάσεις, χωρίς να επιβαρυνθεί ή να αλλοιωθεί το περιβάλλον του νησιού. Ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα η ίδια Χάλκη. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί το πλεονέκτημα των μικρών νησιών.

Αυτή η κατεύθυνση όμως θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να προέλθει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους με ξεκάθαρες διαδικασίες, ώστε να γνωρίζει η κοινωνία ποιους στόχους θα εξυπηρετεί. Θα πρέπει επίσης να υπακούει στους κανόνες της αειφορικής ανάπτυξης του τόπου και να είναι πραγματικά σε όφελος των πολιτών της Χάλκης και της Δωδεκανήσου. Σε διαφορετική περίπτωση παραδίδουμε λευκή επιταγή.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν τη Χάλκη και τα υπόλοιπα μικρά νησιά: Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η υδροδότηση, η διάθεση στερεών και υγρών αποβλήτων, η αλιεία κ.α. Τα προβλήματα όμως αυτά δε λύνονται με παράδοση της δημόσιας γης σε επενδυτές οι οποίοι θα έχουν δια νόμου δυνατότητες δραστικών επεμβάσεων χωρίς δυνατότητα ελέγχου από την τοπική κοινωνία.

Αναγνωρίζουμε επίσης το δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης να μεριμνά για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και να αγωνιά για την επιβίωσή των μικρών νησιωτικών κοινωνιών που απειλούνται με διάφορα είδη αποκλεισμών. Όλα αυτά πρέπει όμως να γίνονται με σεβασμό στις ίδιες τις κοινωνίες, στην ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του τόπου. Όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να παρακαμφθούν διαδικασίες για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, π.χ Μαρίνα Μανδρακίου, απεδείχθη ότι τελικά καθυστερούμε περισσότερο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει με πολιτικούς αγώνες το «αθηνοκεντρικό», το «Βρυξελοκεντρικό» και οποιοδήποτε κεντρικό κράτος παραδίδοντας η ίδια μαθήματα χρηστής διαχείρισης και βιώσιμης αξιοποίησης των πόρων της. Η Τ.Α. των Δωδεκανήσων είναι ανάγκη να αγωνιστεί ενωμένη για την επίλυση των κοινών προβλημάτων των νησιών. Σε μια τέτοια προσπάθεια οι φορείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό θα είμαστε υποστηρικτές και συμπαραστάτες παραμένοντας πάντα πρόθυμοι να καταθέσουμε και σχετικές προτάσεις σε μια δημόσια διαβούλευση για τα σοβαρά αυτά θέματα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos