Σπίτι της Ευρώπης: Κοπή πίτας και Απολογισμός 2011

08 Φεβρουαρίου 2012 22:17

Με τη συμμετοχή πολλών από τα μέλη και τους φίλους του και την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, το

Σπίτι της Ευρώπης έκοψε την παραδοσιακή Βασιλόπιτά του, σε ένα κλίμα ευχάριστο και φιλικό και με την συντροφιά ωραίας μουσικής και τραγουδιού.

Ήταν μια καλή ευκαιρία επίσης να παρουσιαστούν τα πεπραγμένα του Συλλόγου που συνοψίζονται ως εξής:

Υπηρετώντας έναν από τους στόχους του, την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, το Σπίτι της Ευρώπης οργάνωσε την «Πολιτιστική Τετραλογία» με ομιλίες και ξεναγήσεις από τις αρχαιολόγους της ΚΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρίες: Ελένη Φαρμακίδου-Διαμαντή, Τούλα Μαρκέτου, Ελένη Παπαβασιλείου, Αναστασία Δρελιώση-Ηρακλείδου και την αρχιτέκτονα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα στα παρακάτω θέματα:

• «Ιαλυσός. Μία μεγάλη πόλη του προϊστορικού Αιγαίου αναδύεται με τις ανασκαφές της ΚΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων»

• «Η Χορηγία στη Ρόδο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους στο χώρο της Γλυπτικής και της Ζωγραφικής»

• «Νέες συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου»

• «Νεώτερα και παλαιότερα ευρήματα στο λιμάνι της Ρόδου»

Οι δύο τελευταίες εκδηλώσεις οργανώθηκαν στα πλαίσια του 4ετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARE NOSTRUM (2008-2012).

Στην εξυπηρέτηση του ίδιου στόχου οργανώθηκε ομιλία της αρχαιολόγου κυρίας Μαρίας Μιχαλάκη-Κόλλια με θέμα «Τα μωρά της Αστυπάλαιας - 2760 εγχυτρισμοί. Νεκροταφείο ή Ιερό ; »

Το «Σπίτι» οργάνωσε για τα μέλη και τους φίλους του μια ευχάριστη Αποκριάτικη Βραδιά με μουσική και χορό και τον καθιερωμένο κοινό εκκλησιασμό για τους Β΄ Χαιρετισμούς στο χωριό Σορωνή, στην εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης γύρω από τρέχοντα και επίκαιρα θέματα οργανώθηκε, σε συνεργασία με την ΑΝΔΩ, Ημερίδα με θέμα: «Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο: αίτια και συνέπειες» με ομιλητές την καθηγήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Βιβή Κεφαλά και τον δημοσιογράφο-αναλυτή κ. Νικόλα Βουλέλη.

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών του δραστηριοτήτων:

• Ολοκλήρωσε το διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig – Reperes με την τελευταία συνεδρίαση συνεργασίας στη Ρόδο. Ετοιμάστηκαν και τέθηκαν στην διάθεση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών «εργαλεία μάθησης» που αναλύουν την ιστορία της Ευρώπης από το 1815 μέχρι σήμερα, και την ιστορία της Ε.Ε. Με πρωτοβουλία μάλιστα του Σπιτιού της Ρόδου που εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε αυτό το 4εθνές πρόγραμμα, το περιεχόμενό του εμπλουτίστηκε με ξεχωριστή εργασία για την Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη καθώς και τη Μεσόγειο.

Τα κείμενα, οι εικόνες και τα ερωτηματολόγια μεταφράστηκαν και στα ελληνικά από τους συνεργάτες της Ρόδου Μαριλένα Σωκιανού και Άννα Χαρίτου.

Επιτυχής ήταν και ο έλεγχος από τον εθνικό φορέα του προγράμματος, που είναι το ΙΚΥ ο οποίος το βαθμολόγησε με «άριστα»

• Σε αίθουσα του ΕΒΕΔ παρουσιάστηκε από τη γαλλίδα ιστορικό κα Nadege Mougele, με ταυτόχρονη μετάφραση από την γραμματέα του Σπιτιού κ.Μαριλένα Σωκιανού, «Το χρονικό της ίδρυσης της Ε.Ε. Οι 20 σταθμοί- κλειδιά στην δημιουργία και εξέλιξή της».

• Προκήρυξε διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα «2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ» στον οποίο συμμετείχαν 90 φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη και το 1ο βραβείο κέρδισε η Ροδίτισσα Κατερίνα Χατζηχριστοδούλου η οποία προσκλήθηκε στη Γαλλία και βραβεύθηκε στη Γεν. Συνέλευση της Ομοσπονδίας EUNET.

• Παραχώρησε δωρεάν, σαν χορηγία, τη χρήση των Γραφείων του Συλλόγου για τα μαθήματα βιολιού του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Μουσικής του Συλλόγου Arte con Anima με πρόεδρο τον κ. Σέργιο Αϊβάζη.

• Συνέβαλε, για 2η χρονιά, στην φιλοξενία μαθητών Λυκείων από την Αυστρία (10 άτομα με τους συνοδούς τους) που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας που γίνεται στη χώρα τους κάθε χρόνο, προσφέροντας όλες τις ξεναγήσεις από το μέλος του Σπιτιού κ. Μαρίτσα Μαντικού-Χοεντλμόζερ και δεξιώθηκε τα παιδιά στο εντευκτήριό του Σπιτιού με ελληνικά φαγητά και γλυκά.

• Συμμετείχε στο Συνέδριο και Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Σπιτιών Ευρώπης EUNET στο Scy Chaselles της Γαλλίας όπου η γραμματέας και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας EUNET Μαριλένα Σωκιανού συμμετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος Grundtvig– Reperes και το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Καβουκλής συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι «Διάλογος μεταξύ των Γενεών» σαν μέλος της Επιτροπής Νέων της EUNET.

• Για 2η συνεχή χρονιά οργανώθηκε το Rhodes MRC 2011, Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών για νέους φοιτητές, μεταπτυχιακούς αλλά και νέους επιστήμονες και για πρώτη φορά με παρατηρητές μαθητές του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «Ροδίων Παιδεία», υπό την ευθύνη του Γ. Γραμματέα των Συνεδρίων Rhodes MRC, Μιχάλη Καβουκλή.

• Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος MARE NOSTRUM και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου οργάνωσε Έκθεση των έργων των μαθητών, από 4 Δημοτικά Σχολεία της πόλης, που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό Εργαστήριο με θέμα: «Η σχέση της τειχισμένης πόλης με τα λιμάνια και τη θάλασσα»

• Συμμετείχε, με εκπρόσωπο την πρόεδρο κα Άννα Χαρίτου, στα Συνέδρια/Συνεδριάσεις του 4ετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARE NOSTRUM στη Μάλτα (Απρίλιος) και Τυνησία (Σεπτέμβριος) και την Ιταλία (Δεκέμβριος) .

• Η Γραμματέας κ. Μαριλένα Σωκιανού, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. EUNET σε 2η θητεία, συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδίας.

• Το μέλος του Δ.Σ. κ. Μιχ. Καβουκλής συμμετείχε στην Επιτροπή Νέων της EUNET.

Οργάνωσε την παρουσίαση δυο βιβλίων:

• «Τρεις φορές πρόσφυγας» του κ. Δάνου Σπάρταλη, από τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη και

• «Ρόδος: 1912-1948. Εκκλησία, Πολιτεία, Εκπαίδευση» του Δρ Ανδρέα Μαυρίδη.

Για το καλοκαιρινό κλείσιμο οργάνωσε επίσκεψη και ξενάγηση από την αρχαιολόγο κα Ελένη Παπαβασιλείου, στο βυζαντινό εκκλησάκι της Καθολικής στην παραλία Αφάντου και της Αγίας Τριάδας στην εξοχή της Ψίνθου που έκλεισε με συνεστίαση σε τοπικό εστιατόριο.

Συμμετείχε στην Ημερίδα του Δήμου της Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε στις Πηγές Καλλιθέας για την παρουσίαση του έργου των εθελοντικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο.

Ανταποκρίθηκε επίσης στις προσκλήσεις για συνεργασία της Υπηρεσίας Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου.

Πιστεύουμε ότι η πολυσχιδής δραστηριότητα του Σπιτιού της Ευρώπης μπορεί να ενδιαφέρει άτομα όλων των ηλικιών και των δυο φύλων που ίσως θέλουν να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά στους κόλπους του.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos