H Ιερά μητρόπολη Παροναξίας βραβεύει τους επιτυχόντες Νάξου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

26 Δεκεμβρίου 2012 16:07

Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Νάουσα Πάρου": Χριστούγεννα και Μικρασία, 90 χρόνια μετά...

Μια μεγάλη και ευχάριστη εμπειρία ήταν για όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στη Χώρα Νάξου , στις 22 Δεκεμβρίου. Η Μητρόπολη Παροναξίας βραβεύει κάθε χρόνο τους επιτυχόντες της Νάξου στα Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά ιδρύματα σε μια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Φέτος προσκεκλημένο ήταν το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα και η Χορωδία Νάουσας μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη κ.κ. Καλλινίκου. Η φετινή εκδήλωση συνδυάστηκε με την συμπλήρωση 90 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα του 1922.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Νάξου που γέμισε ασφυκτικά από τους πρωτοετείς φοιτητές του νησιού, τους γονείς και τους συγγενείς τους αλλά και πολλούς εκπαιδευτικούς που ήρθαν να καμαρώσουν τους επιτυχόντες.

Από την πλευρά του το παριανό Συγκρότημα έδωσε το καλύτερό του εαυτό μετά από μεγάλη προετοιμασία και πρόβες. Προσπάθησε να δείξει ότι η Πάρος μπορεί να έχει και σοβαρή πολιτιστική παρουσία που μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια σε κάθε εκδήλωση. Οι αφηγήτριες , Σοφία Αγγελοπούλου και Υπαπαντή Ρούσσου συνέδεαν με τα κείμενά τους τα μέρη της εκδήλωσης διανθίζοντάς τα με λογοτεχνικά κείμενα μικρασιατών συγγραφέων όπως ο Φώτης Κόντογλου, η Φιλιώ Χαϊδεμένου κ.α. Η 25μελής Χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κας Φ. Θεοφίλου παρουσίασε κάλαντα από διάφορες περιοχές και τραγούδια της Προποντίδας και της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα συνόδευσε το Χορευτικό τμήμα σε χορούς της Ερυθραίας Μικράς Ασίας ιδιαίτερα των Βουρλών και της Σμύρνης.

Ένα ιδιαίτερο μέρος της όλης εκδήλωσης ήταν η αναβίωση της παράδοσης της βασιλόπιττας και η συσχέτισή της με την πομπή του Αγίου Βασιλείου και τους τελετουργικούς χορούς της Καππαδοκίας και του Ικονίου με τον κατάλληλο φωτισμό που εντυπωσίασε όλους.

Το μουσικό τμήμα απέδωσε εξαιρετικά και αυθεντικά τους χορούς και τα τραγούδια και αποτελούνταν από τους Μανώλη Δελέντα, βιολί, Παναγιώτη Μενέγο, λαούτο, Δημήτρη Μπακοθανάση κιθάρα, Εμμανουέλα Γαβαλά, τουμπελέκι και Άννα Ρούσσου, τραγούδι. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε και από προβολή οπτικού υλικού σχετικού με την Μικρά Ασία με επιμέλεια της κας Σ. Αγγελοπούλου και του Π. Μενέγου.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Παροναξίας κ.κ. Καλίνικος ευχαρίστησε την παριανή αποστολή τονίζοντας την εργατικότητα και την ανιδιοτέλειά της αφού ο ίδιος παρακολουθεί εδώ και χρόνια το έργο που γίνεται στο Συγκρότημα και αφορά τους κατοίκους της Πάρου κάθε ηλικίας. Ακολούθησαν επαινετικά λόγια για την Πάρο και το Συγκρότημα από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Παροναξίας κο Σέργη, τον Δήμαρχο Νάξου κο Μαργαρίτη, τους Διευθυντές των Λυκείων της Νάξου και άλλους εκπαιδευτικούς.

Ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και η βράβευση των επιτυχόντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πολλές ευχαριστίες και μεγάλη εκτίμηση ένιωσαν όλοι οι παριανοί για την εγκάρδια φιλοξενία, ιδιαίτερα όμως για τον ακούραστο Δεσπότη κ.κ. Καλλίνικο που φρόντισε με κάθε τρόπο να νιώσουν όλοι σαν το σπίτι τους το γειτονικό νησί.

Παράλληλα οι κ.κ. Σέργης, Κόντες και Δεουδές βοήθησαν σημαντικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και δέχτηκαν τις ευχαριστίες όλων.

Η 40 μελής αποστολή επέστρεψε στην Πάρο με τις καλύτερες εντυπώσεις. Όλοι ένιωσαν βαθειά ικανοποίηση που αναγνωρίστηκε, το έργο, το ήθος και η λειτουργία του Συγκροτήματος όλα αυτά τα χρόνια, τόσο από τους επίσημους φορείς της Νάξου όσο και από τον απλό κόσμο. Ας ελπίσουμε κάποτε και στην Πάρο...

Με τιμή γιια την Επιτροπή
Υπαπαντή Ρούσσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos