×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στην Ανδρο αναζητούν την Ιθάκη

23 Ιουλίου 2013 10:10

Αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στο μέσον ή στην κορύφωση της κρίσης και αναζητούμε το μέλλον που θέλουμε, την Ιθάκη, τότε πώς ένα εικαστικό αφιέρωμα θα «εικονογραφούσε» μια τέτοια περίοδο;

Το Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Ανδρο και η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά επέλεξαν για τους φετινούς 19ους «Πλόες», όπως ονομάζεται ο εικαστικός θεσμός, καλλιτέχνες και έργα που εκφράζουν τον πόνο, τον σπαραγμό, τον φόβο, την οδύνη, αλλά και την περίσκεψη, την ανατρεπτικότητα, την τάξη μέσα στην αταξία, τις γόνιμες ρήξεις, την αναθεωρητική διάθεση, τις εσωτερικές αντιστάσεις, την κριτική διάσταση, την ελπίδα.

Είκοσι καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες, ευαίσθητοι δέκτες των καταστάσεων που ζούμε, οι περισσότεροι νέοι, συγκατοικούν μέσω των έργων τους στην έκθεση ? αφιέρωμα που τιτλοφορείται «In medias res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη», υπονοώντας από τη μια «τη μέση των καταστάσεων» στην οποία βρισκόμαστε και οδεύοντας από την άλλη προς μια «Ιθάκη» ή, αν θέλετε, αναζητώντας τον τόπο της Ιθάκης. Ο στίχος του Καβάφη στον τίτλο κάνει μια έμμεση μνεία στο επετειακό έτος για τον Αλεξανδρινό ποιητή. Γι΄ αυτό και στον χώρο της έκθεσης, στη χώρα της Ανδρου, από 27 Ιουλίου έως 29 Σεπτεμβρίου, θα «τρέχουν» 48 στίχοι του.

Ωστόσο, επιμένει η επιμελήτρια, τα έργα δεν εικονογραφούν ούτε την κρίση ούτε τον Καβάφη. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και από «σεβασμό στη βούληση των καλλιτεχνών να διαπραγματεύονται εκείνοι τις ιδέες που τους απασχολούν», δεν παραγγέλθηκαν έργα.

Αλλά επελέγησαν έργα, παλαιότερα ή πρόσφατα, που ανταποκρίνονται στις νοηματικές διαστάσεις της έκθεσης. «Το να παραγγείλεις έργα με ένα θέμα και να δημιουργήσει ο κάθε καλλιτέχνης ό,τι θέλει, είναι το πιο εύκολο», λέει η Αθηνά Σχινά, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της σε κάτι πολύ σύνηθες.

Οι καλλιτέχνες καταθέτουν με τα έργα τους συμβολισμούς, πραγματικότητες κι αλληγορίες, που παραπέμπουν στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, σε κοινωνικό, υπαρξιακό, ηθικό και πνευματικό επίπεδο. Ο Θανάσης Παναγιώτου με τη «Γαλάζια πολιτεία» του μέσα στα νερά, η Αφροδίτη Λίτη με το εντυπωσιακό γλυπτό δελφίνι της, ψηφιδωτό από γυαλί μουράνο, η Αθηνά Λατινοπούλου, που εμπνέεται από τους κάβους των ναυτικών, με τα γιγάντια ζωγραφικά κουβάρια της, θίγοντας την τάξη και την αταξία. Η Βάλλυ Νομίδου με τα φυσικού μεγέθους παιδιά από χαρτοπολτό που φέρουν τραύματα, όπως η σημερινή νέα γενιά η οποία τραυματίζεται από την κρίση. Ο Αντώνης Μιχαηλίδης με τα δικά του ανάγλυφα και γλυπτά διαπραγματεύεται ένα είδος οπτικών υπαρξιακών αινιγμάτων, η Ιουλία Βεντίκου με τα υπαινικτικά φεγγάρια της, η Βίκυ Γεωργιοπούλου με καταλυτικό χιούμορ σχολιάζει τις μέρες και τον βίο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη διαπλέκει τις εικόνες τις με φυλλώματα και κλαδιά δίνοντας μια οικολογική παράμετρο και ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, από τα νέα ανερχόμενα αστέρια, κατά την Αθηνά Σχινά, παρεμβαίνει με πολιτείες που γκρεμίζονται και ξαναχτίζονται έχοντας στο φόντο στοιχεία της Ανατολής και της Δύσης, το χρυσό του Βυζαντίου και το κόμικς της άλλης όχθης.

Η Μαρία Γιαννακάκη με τις εύθραυστες, απόκοσμες μα και τρυφερές φιγούρες της, η εκ Θεσσαλονίκης Λυδία Στατήρη που ζωγραφίζει πρόσωπα ? μάσκες και ο μινιμαλιστής Νίκος Παπαδόπουλος με τα ιδιαίτερα τοπία του σε χαρτιά τριών μέτρων, που δηλώνει καθ' οδόν προς την Ιθάκη.

Συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Τσεριώνης, Μανώλης Χάρος, Βασίλης Αβραμίδης, Νίκος Λαγός, Κωνσταντίνος Φαζός, Ιωάννα Καφίδα, Μαρία Γιαννακάκη, Τίνα Καραγεώργη και Γιώργος Φερέτος.

ΤΡΙΛΟΓΙΑ

Με τους 19ους «Πλόες» ολοκληρώνεται μια τριλογία που ξεκίνησε το 2011 με την «Νεοαστική τάξη..», αυτοκριτική μέσα από την καυστική σάτιρα, και συνεχίστηκε με το «Salus patriae», μια προσπάθεια ανασύστασης του κατακερματισμένου εαυτού. Το φετινό «In medias res» δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos