Σίφνος: «H Ελλάδα των Άστρων»: Έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου – αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ματσόπουλου

16 Ιουλίου 2014 12:08

Την έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου-αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ν. Ματσόπουλου, με τίτλο «H Ελλάδα των Άστρων» εγκαινιάζει την Τετάρτη 23 Ιουλίου και ώρα 21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 περίπου φωτογραφίες. Aρκετές από αυτές είναι μωσαϊκά, δηλαδή αποτελούνται από πολλές εικόνες που έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο με σκοπό να καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα. Η θεματολογία της εκθέσεως περιλαμβάνει αστρικές τροχιές (Startrails) από διάφορα αρχαία και νεότερα μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αστερισμούς, όπως το γιγάντιο πανόραμα των αστερισμών του Σκορπιού και του Τοξότη, νεφελώματα, όπως αυτό του Ωρίωνα, γαλαξίες, αστρονομικά φαινόμενα, όπως κομήτες και εκλείψεις, καθώς και διάφορα ιστορικά αστρονομικά όργανα της χώρας μας.

Η Έκθεση είναι δομημένη σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες βαθέως ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων και το δεύτερο καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Η φωτογραφική απεικόνιση του έναστρου ουρανού, ακροβατεί ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Ο φωτογράφος ελκύεται από το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού και προσπαθεί να το αποτυπώσει με τρόπο που να είναι προσιτός σε όλους. Καλείται να αποδώσει σε ένα κομμάτι φωτογραφικό χαρτί το μείγμα των δομών, των μορφών και των μεγεθών των αντικειμένων του ουρανού, μαζί με τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν την παρατήρησή τους. Όλα αυτά -σε ενιαίο σύνολο- μέσα φυσικά από το μάτι του καλλιτέχνη. Το έργο αυτό είναι από τη φύση του δύσκολο. Απαιτείται επιτυχημένος συνδυασμός της αισθητικής, του ακριβού εξοπλισμού, της επιστημονικής γνώσης και της σύγχρονης υπολογιστικής τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα, όμως, επιβραβεύει τον καλλιτέχνη. Τον βυθίζει σε κόσμους μακρινούς, φωτεινούς και γιγάντιους, κόσμους αληθινούς τους οποίους όμως δεν είναι σε θέση να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία.

Βιογραφικό

Ο φωτογράφος Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος από την εφηβική ηλικία ασχολήθηκε με την φωτογραφία τοπίων και φύσης. Τα τελευταία χρόνια εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και στην παραγωγή ταινιών για ψηφιακά πλανητάρια. Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα βαθέως ουρανού με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λαμβάνοντας αστροφωτογραφίες από τα τηλεσκόπια Newall και Αρίσταρχος. Βίντεό του για πλανητάρια είναι ανηρτημένα στις ιστοσελίδες του European Southern Observatory (ESO) και της ESA-Hubble Space Telescope. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες. Πρόσφατα παρουσίασε την έκθεση «Η Ελλάδα των Άστρων» στο Ίδρυμα Ευγενίδου και στο Μουσείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Μουσείο Ηπείρου. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια φεστιβάλ φωτογραφίας και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για πλανητάρια.

Τετάρτη 23 Ιουλίου – Kυριακή 24 Αυγούστου

Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»

Εγκαίνια: Τετάρτη 23 Ιουλίου, ώρα 21:00

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 19:00 – 22:00

«Greece of the Stars»: Photography exhibition of the photographer – astro-photographer Theofanis Matsopoulos

From 23/7 to 24/8

At the Cultural Centre of Sifnos "Marianthe Simou"

Visiting hours: Εvery day 19:00 – 22:00

Opening: Wednesday 23rd July, at 21:00

La Grèce des étoiles: Exposition de photographie du photographe astro-photographe Theofanis Matsopoulos

Du 23/7 au 24/8

Au Centre Culturel de Sifnos "Marianthe Simou"

Heures de visite : tous les jours 19:00 – 22:00

Ouvetrure: Mercredi le 23 Juillet à 21:00

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos