Προσεγγίζοντας τη Σιφναϊκή Φύση μέσω της Εικαστικής Δημιουργίας

19 Ιουλίου 2014 15:29

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και η ζωγράφος Μαρία Τζιροζίδου αυτό το καλοκαίρι σας προσκαλούν σε μια εικαστική περιπλάνηση. Από τις 12 Ιουλίου και μέχρι τις 10 Αυγούστου σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες διοργανώνουν δέκα δίωρες δημιουργικές συναντήσεις για μικρούς και μεγάλους.

ΚΥΚΛΟΣ ΔΕΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

(2 μαθήματα σε κάθε τοποθεσία)

Κυριακή 13 - Δευτέρα 14 Ιουλίου

στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» (Αρτεμώνας)

Σάββατο 19 - Κυριακή 20 Ιουλίου

στον Άγιο Αρτέμη (Βιβλιοθήκη Απολλωνίας)

Σάββατο 26 - Κυριακή 27 Ιουλίου

στον Άγιο Χρυσόστομο (Κάτω Πετάλι)

Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Αυγούστου

στη Μονή της Βρύσης (Εξάμπελα)

Σάββατο 9 - Κυριακή 10 Αυγούστου

στον Άγιο Αντώνη (Κάτω Πετάλι)

Στο τέλος του κύκλου θα πραγματοποιηθεί έκθεση των έργων με εθελοντική συμμετοχή από τα μέλη της ομάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6947610783 (Μαρία Ναδάλη) και 6975061401 (Νίκος Κακάκης).

ΗΜΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ

Το θέατρο στη ζωή μας και η ζωή μας στο θέατρο...

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

Τετάρτη 16 Ιουλίου, ώρα 21:30, Προαύλιος χώρος Γυμνασίου - Αράδες

"Μπιρίμπα" (To Θέλω και το Μπορώ της Αθηνάς Ρούσσου)

Από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου (Θ.Ε.E.Σ.)

Λίγα λόγια από τις... Θ.Ε.Ε.Σ.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου (Θ. Ε. Ε. Σ) δημιουργήθηκε από κατοίκους της Σίφνου. Γνώστες, μα πάνω απ' όλα λάτρεις του θεάτρου. Η ομάδα ξεκίνησε το 2009 με κύριο σκοπό της τη δημιουργική θεατρική απασχόληση μέσα από δραστηριότητες όπως ο αυτοσχεδιασμός και το θεατρικό παιχνίδι. Μετά από τρία υπέροχα χρόνια εκπαίδευσης και δημιουργίας, αποφασίσαμε, το καλοκαίρι του 2013, να κοινωνήσουμε για πρώτη φορά τη δουλειά μας σε κοινό. Παρουσιάσαμε την παιδική παράσταση «Κου κου», η οποία γεννήθηκε μέσα από αυτοσχεδιασμούς των μελών μας. Η ομάδα μας συνεχίζει μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας έργα, κυρίως νέων συγγραφέων, τα οποία δεν έχουν ξαναπαιχτεί.

Το Θ. Ε. Ε. Σ υποστηρίζει ότι το θέατρο είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού μας και γι' αυτό το λόγο, η είσοδος στις παραστάσεις μας είναι δωρεάν, στοχεύοντας έτσι στη συμμετοχή ολόκληρης της κοινότητας σ' ένα δημιουργικό ξεφάντωμα.

Το εργαστήρι μας χτίστηκε με την αγάπη και την υποστήριξη των μελών του και όλων εκείνων των ανθρώπων που απλόχερα μας προσέφεραν συμβουλές και έμπρακτη υποστήριξη, σε υλικοτεχνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η πόρτα του εργαστηρίου μας θα είναι πάντα ανοιχτή σε ανθρώπους, που θέλουν να συμμετέχουν ή απλά να βοηθήσουν.

Τρίτη 22 Ιουλίου, ώρα 21:30, Προαύλιος χώρος Γυμνασίου - Αράδες

"Μμμ... ίχιτα γάμοι": Σιφναίικη ηθογραφική φαρσοκωμωδία

Από Ερασιτεχνική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου

Ηθογραφική Φαρσοκωμωδία Σίφνου: Η Ελευθερία Ναδάλη θυμάται και αφηγείται στη σιφναίικη ντοπιολαλιά πραγματικά γεγονότα της παλαιάς Σίφνου. Οι αληθινοί χαρακτήρες του έργου, άλλοι με την αφέλειά τους, άλλοι με την οξυδέρκειά τους, δημιουργούν κωμικοτραγικές καταστάσεις γνήσιου λαϊκού αυτοσαρκασμού.

Ιστορίες με τη σειρά που παρουσιάζονται: Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, Η ΚΟΥΜΠΑΡΑ, Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΟΙ ΠΑΤΑΤΑΡΕΣ, Η "ΒΡΟΧΗ", Ο ΚΑΤΘΗΣ, ΤΑ ΚΟΥΚΧΙΑ, ΤΟ ΣΚΟΓΕΙΟ, Ο ΠΑΡΑΓΙΟΣ ΚΑΙ Η ΤΖΑΜΠΕ, Ο ΓΑΜΟΣ

Σάββατο 26 Ιουλίου, ώρα 21:00, Θεατράκι Φάρου

Σ.ώπα Ε.σύ δεν Ξ.έρεις

Μια παράσταση για τη σεξουαλικότητα των ανηλίκων & την αμηχανία των ενηλίκων...

Εφηβικό Θέατρο από το Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης, Έκφρασης και Δημιουργίας "ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ"

Παρασκευή 1η Αυγούστου, ώρα 21:00, Μοναστήρι των Φυρρογείων

"Ο Έλλην Βρυκόλαξ" από τη θεατρική ομάδα bouλouki

Υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα;

«- Πές μου τί στέκεσαι Θανάση, ὀρθός,

βουβὸς σὰ λείψανο, στὰ μάτια μπρός;

Γιατί Θανάση μου, βγαίνεις τὸ βράδυ;

Ὕπνος για σένανε δὲν εἶν᾿ στὸν Ἅδη;» [...]

(Αρ. Βαλαωρίτης)

Μέσα από ένα ταξίδι έρευνας στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» επιχειρεί να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, όπως τα συναντά κανείς στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.

Τρεις ηθοποιοί με κύριο όργανό τους τη μουσικότητα του λόγου αλλά και το σώμα τους δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά.

Ποιος είναι λοιπόν ο.... Βρυκόλακας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τι είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τι κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο... νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης;

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ», που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (άνοιξη 2013) και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (φθινόπωρο 2014), μας αποκαλύπτει μία σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, όπου οι βρυκόλακες ή αλλιώς και βορβόλακες, στοιχειώνουν τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αυτό που φοβούνται περισσότερο και από τον ήλιο είναι... το νερό της θάλασσας.

Σάββατο 2 Αυγούστου, ώρα 21:30, προαύλιος χώρος Γυμνασίου - Αράδες

"Τo Βασίλειο του Παστίτσιου (και το Μυστικό Συστατικό)"

από τη Θεατρική Ομάδα του Ψυχοθεραπευτικού Συμβουλευτικού Κέντρου Έκφρασης, Δημιουργίας & Επικοινωνίας Γεωργίας Καπούνη

Ένα παραμύθι για μεγάλους, που αναζητά τη χαμένη συνταγή για μια πετυχημένη μπεσαμέλ και όχι μόνο...

Μια φορά και έναν καιρό... σ' ένα κόσμο τόσο ίδιο με το δικό μας, μα και τόσο διαφορετικό, συναντηθήκαν ο φτωχός, ο πλούσιος, ο καλός, ο κακός κι ο τρελός, και μαζί, κι άλλοι πολλοί!... Όλοι το ίδιο έλεγαν μα δε συνεννοούνταν, όλοι στο ίδιο βασίλειο ζούσαν, κάτω από διαφορετικές στέγες, μα κι απ' τον ίδιο ουρανό... Και να ένα πρόβλημα κοινό, που φέρνει σ' όλους αγωνίες κι ας το κοιτάνε μερικοί από διαφορετικές γωνίες... Η αλήθεια παραμένει μία, όσα εμπόδια κι αν ο νους μας χτίζει: η μπεσαμέλ πλέον δεν πήζει!! Λείπει, λεν αυτοί που ξέρουν, το μυστικό συστατικό... Είναι τ' αυγά;; Η παρμεζάνα;; Είν' τα λεφτά;; Η επιτυχία;;... Μήπως η τηλεοπτική ευτυχία;; Εκεί στη μυστική τη συνταγή ήτανε κι όλη η ουσία... Άραγε θα ξαναβρεθεί;

Και συνεχίζουμε...

Τετάρτη 23 Ιουλίου – Kυριακή 24 Αυγούστου

Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»

«H Ελλάδα των Άστρων»: Έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου – αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ματσόπουλου

Εγκαίνια: Τετάρτη 23 Ιουλίου, ώρα 21:00

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 19:00 – 22:00

Την έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου-αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ν. Ματσόπουλου, με τίτλο «H Ελλάδα των Άστρων» εγκαινιάζει την Τετάρτη 23 Ιουλίου και ώρα 21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου».

Στην έκθεση, που την προηγούμενη χρονιά παρουσιάστηκε στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρουσιάζονται 50 περίπου φωτογραφίες. Aρκετές από αυτές είναι μωσαϊκά, δηλαδή αποτελούνται από πολλές εικόνες που έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο με σκοπό να καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα. Η θεματολογία της εκθέσεως περιλαμβάνει αστρικές τροχιές (Startrails) από διάφορα αρχαία και νεότερα μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αστερισμούς, όπως το γιγάντιο πανόραμα των αστερισμών του Σκορπιού και του Τοξότη, νεφελώματα, όπως αυτό του Ωρίωνα, γαλαξίες, αστρονομικά φαινόμενα, όπως κομήτες και εκλείψεις, καθώς και διάφορα ιστορικά αστρονομικά όργανα της χώρας μας.

Η Έκθεση είναι δομημένη σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες βαθέως ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων και το δεύτερο καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Η φωτογραφική απεικόνιση του έναστρου ουρανού, ακροβατεί ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Ο φωτογράφος ελκύεται από το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού και προσπαθεί να το αποτυπώσει με τρόπο που να είναι προσιτός σε όλους. Καλείται να αποδώσει σε ένα κομμάτι φωτογραφικό χαρτί το μείγμα των δομών, των μορφών και των μεγεθών των αντικειμένων του ουρανού, μαζί με τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν την παρατήρησή τους. Όλα αυτά -σε ενιαίο σύνολο- μέσα φυσικά από το μάτι του καλλιτέχνη. Το έργο αυτό είναι από τη φύση του δύσκολο. Απαιτείται επιτυχημένος συνδυασμός της αισθητικής, του ακριβού εξοπλισμού, της επιστημονικής γνώσης και της σύγχρονης υπολογιστικής τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα, όμως, επιβραβεύει τον καλλιτέχνη. Τον βυθίζει σε κόσμους μακρινούς, φωτεινούς και γιγάντιους, κόσμους αληθινούς τους οποίους όμως δεν είναι σε θέση να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία.

Παρασκευή 25 Ιουλίου, ώρα 21:30

Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καταβατής

"Του δρόμου..." : Μουσικοχορευτική ομάδα του Π.Σ.Σ. με σκοπούς και τραγούδια του δρόμου θα ξεκινήσει στις 21:30 από την Καταβατή και μέσω του Στενού της Απολλωνίας θα κατευθυνθεί στο κέντρο του οικισμού, όπου χορευτές και χορεύτριες θα χορέψουν σιφναίικους και άλλους νησιώτικους χορούς στην αυλή της Παναγιάς της Γερανιοφόρας.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Τρίτη 29 Ιουλίου, ώρα 21:00

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»

"Η Μικρά Αγγλία": Προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της.

Προλογίζει ο Παντελής Βούλγαρης

Διοργάνωση: Δήμος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, Μικρά Αγγλία Α.Ε., Black Orange - Γιάννης Ιακωβίδης

Τετάρτη 30 Ιουλίου, ώρα 21:00

Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στον Άγιο Λουκά

"Αγάπες Μάγισσες": Βραδιά αφήγησης και τραγουδιού - Ένα ταξίδι στα άλλοτε σκοτεινά και άλλοτε φεγγοβόλα μονοπάτια της αγάπης και του έρωτα, μέσα από λαϊκά παραμύθια, μύθους και ιστορίες, μουσικές και τραγούδια. Με τους: Νίκη Κάπαρη-αφήγηση/Γιάννη Ψειμάδα-μουσικές ατμόσφαιρες, τραγούδι.

"Η Νίκη Κάπαρη (παιδαγωγός, λαογράφος, και επαγγελματίας παραμυθιού για πάνω από 15 χρόνια) με ένα μοναδικό ποιητικό τρόπο, αφηγείται παραμύθια, μύθους και ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους. Τους ταξιδεύει σε μαγικές ασύνορες χώρες, όπου η ομορφιά της ψυχής, ο έρωτας, η δικαιοσύνη και η αρμονία βασιλεύουν, ενώ το ψέμα απογυμνώνεται και δεν έχει καμιά θέση.

Το 2000 συναντιέται με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Ψειμάδα (συνθέτης θεατρικής μουσικής καθώς και της τελετής Αφής της Ολυμπιακής φλόγας για Sochi 2014 και Nanjing 2014) και δημιουργούν μαζί την ομάδα «Παραμυθοσέντουκο».

Ερευνούν και συλλέγουν ελληνικά λαϊκά παραμύθια, τα οποία ζωντανεύει μέσα από την αφήγησή της η Νίκη και σχολιάζει ο Γιάννης με μουσικές, ηχητικά τοπία και τραγούδια, που δημιουργεί για την κάθε ιστορία ξεχωριστά με μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο.

Αγαπούν να δείχνουν τη δουλειά τους σε βιβλιοθήκες, Μουσεία και χώρους τέχνης γιατί θεωρούν τους χώρους αυτούς ιδιαίτερα ζωντανούς και θέλουν να φέρνουν μικρούς και μεγάλους σε επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό, που αυτοί οι χώροι κουβαλούν.

Από το 2006 ως σήμερα συνεργάζονται, εκτός των άλλων, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπου παρουσιάζουν το «Παραμύθι της Κυριακής στο Μουσείο».

Στόχος μας τα λόγια της γιαγιάς να βρούνε ξανά την ψυχή τους και την αλήθειά τους, να ζωντανέψουν τα άλογα του Ήλιου, και ο Ηρακλής με το Διόνυσο αγκαλιά να χορέψουν τη δική τους ιστορία."

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Παρασκευή 1 Αυγούστου έως Κυριακή 10 Αυγούστου

Ίδρυμα Πρόκου, Απολλωνία

"Εν λευκώ": Έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων Σίφνου

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΚΕΡΑΜΙΚΗ

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΖΕΤΑ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΝΑΡΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΕΡΑΜΙΚΗ

ΝΕΡΟΥΤΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΠΥΡΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΕΚΜΑΓΕΙΑ -ΓΛΥΠΤΙΚΗ-ΚΟΣΜΗΜΑ

ΤΟΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΡΑΤΖΕΣΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Τα Εικαστικά Εργαστήρια Σίφνου για τρίτη χρονιά δημιουργούν "ΕΝ ΛΕΥΚΩ" θέματα και τεχνικές σε μια συνύπαρξη ιδεών από το λευκό των Κυκλάδων και του νησιού μας, είτε επηρεασμένα από την ευρύτερη έννοια του θέματος.

Οι δημιουργοί του νησιού καλούνται να παρουσιάσουν έργα με βάση την κεραμική, ζωγραφική, γλυπτική, κόσμημα και φωτογραφία. Καθένας τους ελευθερώνει την ψυχή του και το πνεύμα του ώστε να το αποτυπώσει σε άψυχη ύλη και να δώσει νόημα και υπόσταση.

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Αυγούστου, 11:30 π.μ.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 22:00

Υποστήριξη: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Κυριακή 3 Αυγούστου, ώρα 21:00

Στην Πλατεία Θεολόγου στο Κάστρο

"Καληνύχτα Κεμάλ ..." με τον Ηλία Λιούγκο

Συνοδεύει στο πιάνο και τραγουδάει: η Δέσποινα Στεφανίδου

Ο Ηλίας Λιούγκος, φίλος συνεργάτης και μαθητής του Μάνου Χατζιδάκι φέτος στη Σίφνο παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με:

- τραγούδια Μάνου Χατζιδάκι, υπηρετώντας το ύφος και το ήθος του μεγάλου έλληνα συνθέτη και μεταφέροντας την ατμόσφαιρα όπως ακριβώς τη διδάχτηκε επί είκοσι χρόνια από τον ίδιο,

- τραγούδια Ηλία Λιούγκου από προηγούμενους κύκλους και απ' τον καινούριο με τίτλο «Τα τραγούδια της Αρσινόης»,

- απρόβλεπτα τραγούδια. Κάποια τραγούδια που θα είναι εκτός προγράμματος και θα προκύπτουν εκείνη τη στιγμή.

Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιους τίτλους τραγουδιών:

Ήρθε βοριάς ήρθε νοτιάς, Η πίκρα σήμερα, Μη σκέφτεσαι Γερμανικά, Μια Παναγιά, Κεμάλ, Ζανέτα, Περιμπανού, Θα τραγουδήσω απόψε για μένα, Δεροπολίτισσα, Για την αγάπη λίγοι, Για πού το 'βαλες καρδιά μου, Χάρτινο το φεγγαράκι και........

Διοργάνωση: Εξωραϊστικό Σωματείο «Οι Φίλοι του Κάστρου»

Δευτέρα 4 Αυγούστου, ώρα 21:00

Στο Μοναστήρι της Παναγίας στα Φυρρόγεια

"Κι έχω την αγάπη πρύμα..." Mε τη μεσόφωνο Κλεονίκη Δεμίρη, το μαέστρο και κιθαριστή Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη

"Τα πλούσια και ζεστά ηχοχρώματα της φωνής και της κιθάρας ξαναδιαβάζουν τα υπέροχα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Σπανού και του Σταύρου Κουγιουμτζή και προσεγγίζουν με λόγια διάθεση παραδοσιακά, νησιώτικα και πολίτικα τραγούδια, σε ένα πρόγραμμα με χρώματα και αρώματα ελληνικά.

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις τους στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι στις 27 Ιουνίου για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και στο λαογραφικό μουσείο της Αίγινας στις 28 Ιουνίου συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Κω, Οινούσσες, Σίφνο και στην Κέα."

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Φυρρογείων

Τετάρτη 6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Μεταμορφώσεως της Σωτήρος (το πρωί)

Ιερός Ναός Παναγίας Κόχης

Η ετήσια λειτουργία της Αδελφότητας Σιφνίων «Ο Άγιος Συμεών»

Πέμπτη 7 Αυγούστου, ώρα 21:00

Στο Ε.Α.Κ.Ν. Σίφνου (Μαρούσα), στην Απολλωνία

Συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Μελίνα Κανά

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Υποστήριξη: Ε.Α.Κ.Ν. Σίφνου

"Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη συνεργασία τους το φετινό χειμώνα, η Μελίνα Κανά και η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανανεώνουν το ραντεβού τους με το συναυλιακό κοινό της Ελλάδας και ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία.

Είναι δύο από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες της γενιάς τους και βρέθηκαν μετά από χρόνια πάλι μαζί. Η παράστασή τους περιλαμβάνει τα πιο αγαπημένα τους τραγούδια, "πειράζοντάς" τα ευγενικά με άποψη και αισθητική και η συνεργασία τους ήταν από τις πιο εμπορικές του φετινού χειμώνα.

Θα μας ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι με τραγούδια των σημαντικότερων τραγουδοποιών και συνθετών, που αγάπησαν αλλά δε δισκογράφησαν ποτέ, τραγούδια κρυμμένα αλλά και αγαπημένα τους από τα παλιά. Τραγούδια της Σμύρνης, ρεμπέτικα, λαϊκά, τραγούδια της παράδοσης που παρουσιάζονται με νέους ήχους και τρόπους."

Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ...ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα εγκαινιαστεί στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου η έκθεση "ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ" με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Η ημερομηνία εγκαινίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η έκθεση, που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 έως τις 23:00, θα διαρκέσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διοργάνωση: Δήμος Σίφνου, Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Σωματείου «Οι Φίλοι του Κάστρου»

Σάββατο 9 Αυγούστου, ώρα 18:30

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»

«ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ», για παιδιά και για όσους αισθάνονται παιδιά

Η Δέσποινα Αρθούνα, φλαουτίστα-μουσικοπαιδαγωγός, επιχειρεί μια εισαγωγή στην οικολογία ως νέα μορφή πολιτισμού, βασισμένη στο βιβλίο του Ντέηβιντ Σουζούκι «Μια Ματιά στο Περιβάλλον» των εκδόσεων Anaco. Παρακινεί τα παιδιά στο «πείραμα με ήχους» με εφευρετικούς κι ευφάνταστους τρόπους, ενώ ταυτόχρονα τους μαθαίνει πώς η φύση επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Πειραματιστείτε κι εσείς με τα ηχητικά εφέ της ορχήστρας των μουσικών μπουκαλιών. Άραγε το σχήμα της κάθε φιάλης επηρεάζει τον ήχο που παράγει, και χωρίς νερό τι είδους ήχους βγάζει; Παίξτε με τα μπουκάλια της ανακύκλωσης και τους ήχους που παράγουν, γνωριστείτε μεταξύ σας μέσα από μουσικά συνθήματα, και διασκεδάστε με πρωτόγνωρους μουσικούς συνειρμούς. Κρυφτείτε στο σκοτάδι για να ανακαλύψετε το φως, και μην ξεχνάτε: ρίξτε «μια ματιά στο περιβάλλον»... γιατί το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το χάραμα.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Σάββατο 9 Αυγούστου, ώρα 21:30

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»

"Μες τα θερινά τα σινεμά........ μ' αγιόκλημα και γιασεμί...": Ρεσιτάλ με τη φλαουτίστα μουσικοπαιδαγωγό Δέσποινα Αρθούνα

"Η Δέσποινα Αρθούνα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου σας προσκαλούν σε ένα μαγικό μουσικό ταξίδι στη Σίφνο.

Με τον αέρινο ήχο του φλάουτου ελάτε να περιπλανηθούμε μαζί, μια νύχτα του καλοκαιριού, σε θεσπέσιες μουσικές από τον κινηματογράφο, με μουσική όπως "Το άρωμα γυναίκας" του Carlos Gardel , ή την "Αιωνιότητα και μια Μέρα" της Ελένης Καραΐνδρου, το " Nονό" του Νino Rota ή το "La vie en Rose" της Edith Piaf.

Ελάτε να πετάξουμε μέχρι το φεγγάρι με το " Fly Me To The Moon", να ακούσουμε τους 'Ήχους της Σιωπής "Sound of Silence" των Simon and Paul Garfunkel, να λικνιστούμε με το "Χορό στη Βροχή" του Μ. Χατζιδάκι, να παρασυρθούμε από τα θρυλικά σκαθάρια, τους Beetles, να ξεχαστούμε με το "Oblivion" του Astor Piazzolla....... και τόσα άλλα.

Το ταξίδι ξεκινάει. Κλείστε τα μάτια σας και αφήστε την μουσική να σας παρασύρει στο όνειρο!

Η συνέχεια επί της οθόνης....... συγνώμη... επί Σκηνής...".

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Σάββατο 9 Αυγούστου, Αρτεμώνας

RadioActive Party 2014

Ένα PARTY-θεσμός που ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζει ακάθεκτα κάθε χρόνο μέσα στον Αύγουστο.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: RADIOACTIVE 91.3

Κυριακή 10 Αυγούστου, ώρα 21:00

Στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου (κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα)

Το "...εμείς τα 'χουμε" ξανά και πάλι κοντά σας: Παραδοσιακή σιφναίικη μουσική

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Τετάρτη 13 Αυγούστου, ώρα 21:00

Στο λιμανάκι του Βαθιού

«Ό,τι αγαπήσαμε»: Συναυλία με τη Ζωή Παπαδοπούλου

"Η Ζωή Παπαδοπούλου μετά από ένα δυναμικό χειμώνα ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία! Η γνήσια μεστή λαϊκή φωνή της ερμηνεύει με σύγχρονη ματιά ένα εξωστρεφές πρόγραμμα με τραγούδια έκπληξη που θα περιλαμβάνονται στη νέα της δισκογραφική συνεργασία με το συνθέτη Άρη Βλάχο και άλλα που αγαπήθηκαν από όλους μας πολύ... Επί σκηνής θα βρίσκονται μαζί της τρεις ταλαντούχοι μουσικοί: Παντελής Τζιάλας, Νίκος Νταρίλας, Μένιος Γούναρης."

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Υποστηρίζει: Εξωραϊστικό Σωματείο «Το Βαθύ της Σίφνου»

Παρασκευή 15 Αυγούστου - Παρασκευή 29 Αυγούστου

Στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου στον Αρτεμώνα

Έκθεση έργων ζωγραφικής της λαϊκής ζωγράφου Αικατερίνης Λεμπέση

Ώρες λειτουργίας: 19:30 – 22:30

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Παρασκευή 15 Αυγούστου, ώρα 20:30

Ι. Ναός Παναγίας Κόχης, Αρτεμώνας

Πολιτιστική εκδήλωση με τοπική μουσική και χορούς

Διοργάνωση: Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Κόχης

Στην εκδήλωση συμμετέχει μουσικοχορευτική ομάδα του Π.Σ.Σ., που θα σας περιμένει στις 19:00 στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα.

Πληροφορίες: παπα – Δημήτρης Διαμαντής, τηλ. 6988808409

Κυριακή 17 Αυγούστου, ώρα 20:00

Ίδρυμα Πρόκου, Απολλωνία

Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νίκου Γ. Προμπονά «Σίφνος, Ξεναγός στο ωραίο και αγαπημένο νησί» (έκδοση του Συνδέσμου Σιφνίων)

Διοργάνωση: Σύνδεσμος Σιφνίων

Τετάρτη 20 Αυγούστου, ώρα 21:00

Προαύλιος χώρος Γυμνασίου – Αράδες

"Η ζωή μου όλη...": Συναυλία αφιέρωμα στον Άκη Πάνου

Με τους: Μανώλη Μεξαντωνάκη, Κώστα Δουμουλιάκα, Ελευθερία Κρουλιά, Δημήτρη Γκίνη, Βασίλη Καφούρο και Σπύρο Καραλή

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Σάββατο 23 Αυγούστου, 20:30-10:30

Στην αυλή της εφημερίδας "Σίφνος" δίπλα στο Ταξιαρχάκι (στο μονοπάτι Απολλωνία-Άνω Πετάλι)

Λογοτεχνικά Σαββατόβραδα, Γρυπάρεια 2014

Πληροφορίες: κα Ουρανία Καλογήρου, τηλ. 2105225264, 2284031487

Πέμπτη 4 – Παρασκευή 5 – Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

8Ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές"

Στην κεντρική πλατεία, στο χωριό του Αρτεμώνα και σε όλη τη Σίφνο

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών μαγείρων & οργανοπαιχτών από τα νησιά των Κυκλάδων

Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, Δήμος Σίφνου, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Με την υποστήριξη Τοπικών Συλλόγων και φορέων

* To αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων – εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί ως το τέλος Ιουλίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos