Παγκόσμια εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού ακτών

21 Οκτωβρίου 2014 13:11

Σας γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) στo πλαίσιo της παγκόσμιας εκστρατείας εθελοντικού καθαρισμού ακτών, διοργανώνει

για 23η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών από απορρίμματα και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Από το 1986 που έχει ξεκινήσει η δράση αυτή μέχρι σήμερα, 10 εκατομμύρια εθελοντές από 152 χώρες έχουν συλλέξει πάνω από 80.000 τόνους σκουπιδιών, συγκεντρώνοντας πολύτιμα στοιχεία για το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων που καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθώντας στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

2. Όπως είναι γνωστό, η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών μας , απαιτεί κοινή δράση πολιτείας και κοινωνίας. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η ρύπανση της θάλασσας μπορεί να εξαλειφθεί με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

3.Για την επίτευξη του στόχου αυτού, παραθέτουμε ενδεικτικά κοινά αποδεκτές ενέργειες για τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς :

α) Συχνότερη διέλευση ειδικών συνεργείων καθαρισμού ακτών σε εστίες απορριμμάτων, προς

αποκομιδή αυτών.

β) Τοποθέτηση από τους ΟΤΑ και φορείς διαχείρισης λιμένων , ικανού αριθμού και χωρητικότητας κάδων απορριμμάτων κατά μήκoς των παραλιακών περιοχών και αντικατάσταση των παλαιότερων κατεστραμμένων.

γ)Τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων για απόρριψη απορριμμάτων στην ακτή.

δ)Επιτήρηση των σημείων που γειτνιάζουν με χείμαρρους , όπου η συνεχής αποθήκευση μπορεί να

οδηγήσει σε συσσώρευση απορριμμάτων με κίνδυνο να καταλήξουν στη θάλασσα.

ε) Ευρεία δημοσιοποίηση των εκδηλώσεων του θέματος μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε( τύπος, ραδιόφωνο, κ.τ.λ), προκειμένου για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού .

στ) Μεριμνήσατε για την έγκαιρη κινητοποίηση Ιδιωτικών φορέων – Σωματείων - Συλλόγων Γονέων

και Κηδεμόνων Σχολείων , για διεύρυνση της συμμετοχής σε καθαρισμούς ακτών και χειμάρρων

που εκβάλλουν στη θάλασσα.

ζ) Συστάσεις και παραινέσεις προς τις παράκτιες επιχειρήσεις για την τακτική αποκομιδή και παράδοση των απορριμμάτων.

4. Κατόπιν των ανωτέρω:

α) Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , παρακαλείται όπως αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια αρμοδιοτήτων της, για την υιοθέτηση /λήψη μέτρων προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος .

β) Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, παρακαλείται για την ενημέρωση των σχολείων υπαγωγής της για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών ,καθώς και για την διεύρυνση της συμμετοχής στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας εθελοντικού καθαρισμού των ακτών. Επιπλέον , σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας προτίθεται , εφόσον επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες , να διοργανώσει εθελοντικό καθαρισμό των ακτών στις 25/10/2014 και στις 26/10/2014, ημέρα Σάββατο και Κυριακή από 10:00 π.μ έως 14:00 π.μ, στην περιοχή Λειβάδια Παροικίας και στην περιοχή Κολυμπήθρες Νάουσας αντίστοιχα. Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο επιθυμεί την συμμετοχή του, παρακαλούμε όπως ενημερώσατε άμεσα την Υπηρεσία μας .

γ) Οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου, παρακαλούνται όπως συνδράμουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, με λήψη μέτρων προς εντοπισμό και καθαρισμό των χειμάρρων που εκβάλλουν στη θάλασσα.

δ) Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου - Αντιπάρου , παρακαλείται όπως μεριμνήσει για την διατήρηση ικανής υποδομής για την εναπόθεση/συγκέντρωση των απορριμμάτων στους λιμένες , δεδομένης της αρμοδιότητάς σας ως φορέας διαχείρισης αυτών.

ε) Ο Ναυτικός όμιλος Πάρου και οι Αλιευτικοί Σύλλογοι περιοχής μας , παρακαλούνται όπως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την καθαριότητα των χώρων που χρησιμοποιούν κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους και γενικά για την ευαισθητοποίηση των μελών τους σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος

5. Τέλος , τονίζεται ότι η επιτυχής έκβαση της παγκόσμιας αυτής εθελοντικής προσπάθειας θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο, από το βαθμό δραστηριοποίησης και συνεργασίας . Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εκ των προτέρων κάθε ενέργειά σας στις περιοχές ευθύνης σας, για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος. Η Υπηρεσία μας παραμένει στην διάθεσή σας στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας προς επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.

Ο Λιμενάρχης

ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Λ.Σ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Αντώνιος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos