Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας και προτάσεις προς το ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ για την διαχείριση των αδέσποτων του νησιού

01 Δεκεμβρίου 2014 17:02

O Δήμος σύμφωνα με τον Νόμο, είναι υποχρεωμένος να παρέχει κτηνιατρική φροντίδα και ταυτόχρονα ενημέρωση προς τους Δημότες για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων.

Τα ζώα – επίσης σύμφωνα με το Νόμο – πρέπει να συμβιώνουν ανάμεσά μας και να μην ασυλοποιούνται σε παράνομες εγκαταστάσεις.

Οπως είναι γνωστό, από το 2003 οι Δήμοι υποχρεούνται σε πρόγραμμα περίθαλψης και στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών)

Το Δεκέμβριο του 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε κονδύλι 10.000 ευρώ (εκταμιεύθηκαν μόνο τα 5.000 ευρω) για πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολιασμού κλπ των αδέσποτων ζώων του νησιου. Εργο που αναλάβαμε - εντος του 2014 - οι δύο φιλοζωικοί Σύλλογοι της Πάρου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» (ΦΕΠ) και Σύλλογος Προστασίας Ζώων «PAWS» χωρίς καμμία βοήθεια από το Δήμο στην περισυλλογή και μεταφορά των ζώων. Αυτό το κονδύλι των μόνο 5.000 ευρώ εξαντλήθηκε μεσα σε διάστημα λίγων μηνών λόγω του υψηλού κόστους των ιατρικών πράξεων. Ζητάμε ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την περιθαλψη και στείρωση των αδέσποτων.

Επαναλαμβάνουμε στη νέα Δημοτική Αρχή ότι η ευθύνη για τα προβλήματα που εντοπίζονται με αδέσποτα στο νησί είναι αποκλειστικά δική της και όχι των φιλοζωικών σωματείων και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται και φροντίζουν αυτά τα ζώα.

Ο Δήμος Πάρου οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε αυτά που ο Νόμος ορίζει για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων (π.χ. ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου και κυνοκομείου, σύμβαση με κτηνίατρο που θα αναλάβει την περίθαλψη ζώων και τις στειρώσεις τους, σύσταση 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος κλπ) ώστε σε βάθος χρόνου, να μπορέσει να ελεγχθεί ο αριθμός τους. Ενα νέο πρόγραμμα για τη διαχειρισης αδέσποτων καθώς και η ίδρυση ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Σύλλογος "Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου" έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων και για την εξεύρεση πόρων ώστε να μην επιβαρύνεται ο προυπολογισμός του Δήμου και οι πολίτες:

1) Εύρεση σχετικών κονδυλίων

α) Αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει στην είσπραξη ειδικού τέλους υπέρ του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς της τάξης των 50-60 λεπτών τον χρόνο από κάθε Δημότη (βλ. σχετικά πρόγραμμα Δήμου Αθηνών, πρόγραμμα Δήμων ανατολικής Θεσσαλονίκης κλπ)

β) Συνεννόηση με την Αστυνομία για την απόδοση Διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώου ή μη τήρηση των κανόνων ευζωίας των δεσποζόμενων.Τα πρόστιμα τα οποία καθορίζονται είναι ιδιαιτέρως υψηλά και προορίζονται αποκλειστικά για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

γ) Συνεννόηση με εθελοντές κτηνιάτρους για την δωρεάν παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων στα αδέσποτα ζώα σε νόμιμο κτηνιατρείο πχ Δημοτικό.

2) Αποτροπή εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

α) Εκστρατείες ενημέρωσης πολιτών για τις ποινές του Νόμου σχετικά με την εγκατάλειψη καθώς και τα ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα.

β) Έλεγχοι από την Αστυνομία στα δεσποζόμενα ζώα για ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και καταγραφή, που συμβάλει στην αποτροπή εγκατάλειψης.

3) Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου

Το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικού κτηνιατρείου είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την ιδρυση νόμιμου καταφυγίου, κάθε Δήμος μπορεί να ανταποκριθεί και θα έχει ως αποτέλεσμα, την τακτικότερη φροντίδα, μεγαλύτερου αριθμού ζώων. Σχετικές επιδοτήσεις είναι δυνατόν να βρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από χορηγίες. Στο Δημοτικό Κτηνιατρείο μπορούν να κληθούν εθελοντές κτηνίατροι για δωρεάν στειρώσεις. ( βλ. Στειρώσεις σε Δημο Σερρών, Ρόδου, Καβάλας κλπ). Πληροφορίες για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου στο link http://www.pfpo.gr/faq/

4) Πρόσκληση στα φιλοζωικά σωματεία και στους φιλόζωους πολίτες του νησιού και συνεργασία μαζί τους. Με την εμπειρία που έχουν στην διαχείριση αδέσποτων ζώων μπορούν να βοηθήσουν ή ακόμα και να κατευθύνουν σωστά το έργο του Δήμου ώστε να αποδώσουν καλύτερα οι προσπάθειές του.

Για περαιτέρω βοήθεια είμαστε στην διάθεσή σας. Ωστόσο θα πρέπει πρωτίστως με δική σας βούληση – γιατί μόνο αυτό χρειάζεται – να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που ο Νόμος ορίζει (Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4235/2014).

«Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos