Χριστουγεννιάτικος Παραδοσιακός Οικισμός – Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

09 Δεκεμβρίου 2014 19:22

Επιτέλους, τώρα όλοι ξύπνησαν από το λήθαργο της μιμητικής δράσης χωροθέτησης των εορταστικών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων κυρίως σε πλατείες, κατά τρόπο δηλαδή πανομοιότυπο με τα άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας!

Επιτέλους, τώρα όλοι αντιλήφθηκαν ότι ο μεγαλύτερος διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός των Κυκλάδων, δηλαδή το ιστορικό κέντρο της Παροικίας, δεν αποτελεί μόνο ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του νησιού αλλά κυρίως εγκιβωτίζει την πολιτισμική διαδρομή και παράδοση της πρωτεύουσας της Πάρου συμπυκνώνοντας την ταυτότητα του τόπου που μένει αναλλοίωτη εδώ και αιώνες.
Ακριβώς για το λόγο αυτό, θα πρέπει πρωτίστως να αποτελεί πυρήνα της ζωής της σύγχρονης Παροικίας που θα ελκύει την τοπική κοινωνία – και όχι μόνο τους τουρίστες - και θα τη συνδέει με τις ιστορικές μνήμες της παράδοσής της.

Το psts.gr, είχε υποστηρίξει με άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, (βλέπε εδώ) ότι η ανάδειξη και το ζωντάνεμα του παραδοσιακού οικισμού τις ημέρες των γιορτών που έρχονται, με εκδηλώσεις μέσα στο οικιστικό ιστό του, είναι μια ιδέα που πρέπει να υλοποιηθεί όσο τολμηρή κι αν ακούγεται για τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα των εορταστικών δρώμενων.

«Επιτέλους ας τολμήσουμε!» τιτλοφορήσαμε το άρθρο μας, και καθώς φαίνεται τώρα, σύλλογοι και φορείς του νησιού υιοθετούν την ιδέα που το psts.gr υποστήριξε εξαρχής.

Είναι γνωστό εξάλλου, και αυτό τεκμηριώνεται από παλαιότερες αναρτήσεις τόσο άρθρων όσο και βίντεο, ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα parianostypos.gr έχει δώσει έμφαση και έχει αναδείξει τα στοιχεία της παριανής πολιτισμικής κληρονομιάς που αφορούν στο παρελθόν αλλά και στη σύγχρονη πολιτιστική φυσιογνωμία και παραγωγή του νησιού.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν, για όσους τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Έναν πλούτο ιδιαίτερο και σπάνιο που σφυρηλατήθηκε στο διάβα της ιστορικής διαδρομής του νησιού και που θα πρέπει πρώτοι εμείς που κατοικούμε στην Πάρο να αξιοποιούμε και να αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία! Για εμάς, για τις νεότερες γενιές αλλά και για τους επισκέπτες που επιθυμούμε να προσελκύσουμε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos