Αλληλεγγύη και Αυτοβοήθεια, η λύση στην Κατάθλιψη

13 Φεβρουαρίου 2015 21:53

Ξεκινάει η πρώτη φάση του προγράμματος «Πολίτες Ενάντια στην Κατάθλιψη» από την Πάρο σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 18.00, στην αίθουσα του πολιτιστικού

συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικία, με ελεύθερη είσοδο και με θέμα «Αλληλεγγύη και Αυτοβοήθεια: απαντήσεις στην κρίση και την κοινωνική οδύνη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη κινητών μονάδων ψυχικής υγείας ΒΑ και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ κ. Στέλλα Παντελίδου με θέμα «Κατάθλιψη και Αυτοβοήθεια», ο διευθυντής γενικής ιατρικής του Κέντρου Υγείας του νησιού κ. Γιώργος Τζανίδης με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα», η ψυχολόγος και επιστημονικό στέλεχος του κέντρου πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» κ. Χρυσαυγή Κανελλοπούλου με θέμα «Κτίζοντας ανθρώπινα δίκτυα στο σήμερα» αλλά και μέλη της κοινωνικής λέσχης «Φοίνικας» Πάρου «Κοινωνική Λέσχη και Αυτοβοήθεια». Τον συντονισμό του προγράμματος έχει ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στέλιος Στυλιανίδης.

Την εποχή που η επικράτηση των ψυχικών ασθενειών αυξάνονται κατακόρυφα στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, της απώλειας θέσεων εργασίας και της ανασφάλειας για το μέλλον, την ίδια στιγμή έχουν περικοπεί δραματικά οι πόροι στον χώρο της ψυχικής υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης παρατηρείται έξαρση των αυτοκτονιών καθώς και των τάσεων αυτοκτονίας.

Σε τέτοιες συνθήκες μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες που πάσχουν από μια σοβαρή ψυχοπαθολογική ασθένεια έχει τη δυνατότητα για θεραπεία. Γι αυτό το λόγο και η δράση με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου υποστήριξης για την κατάθλιψη που να μπορεί να διαδοθεί χωρίς μεγάλο κόστος μέσω της Αυτοβοήθειας, της Δικτύωσης και της Θεραπευτικής Υποστήριξης είναι επίκαιρη παρά ποτέ. Θα επιτευχθεί σύμφωνα με τους συντονιστές του προγράμματος μέσα από την εκπαίδευση και οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Το υποστηρικτικό δίκτυο θα πραγματοποιήσει τις δράσεις του ως τον Απρίλιο του 2016 στα νησιά των Κυκλάδων: Πάρος (14 Φεβρουαρίου) , Αντίπαρος (15 Φεβρουαρίου), Σύρος (28 Φεβρουαρίου) Κέα (7 Μαρτίου), Τήνος (20 Μαρτίου), Άνδρος (21 Μαρτίου ) αλλά και σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής (Χαλάνδρι, Καλλιθέα και Ηράκλειο). Αυτόν το μήνα ξεκινάει η εκπαίδευση 30 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν 100 άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο του, την υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη μέσω ομάδων αυτοβοήθειας που θα συσταθούν στις παραπάνω περιοχές ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν και να δράσουν και σε γειτονικές περιοχές. Πριν όμως από την εκπαίδευση των ομάδων θα υπάρξουν τοπικές ενημερωτικές εκδηλώσεις των κατοίκων για τη φιλοσοφία και τη χρησιμότητα της αυτοβοήθειας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και θέλουν να εκπαιδευτούν στο συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας μπορούν να απευθυνθούν στα: 2108100901, 2108056920, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos