Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Προγράμματος «Πολίτες Ενάντια στην Κατάθλιψη» στην Πάρο

19 Φεβρουαρίου 2015 12:44

το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2014, από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΘΗΣΕΑΣ Κυκλάδων, το Κέντρο Υγείας Πάρου και το Δήμο Πάρου.

Η ημερίδα με θέμα «Αλληλεγγύη και αυτοβοήθεια: απαντήσεις στην κρίση και την κοινωνική οδύνη» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αρχιλόχου στην Παροικιά, με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία. Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, τονίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης δράσεων αγωγής και προαγωγής ψυχικής υγείας στις μέρες μας, καθώς και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάρου κ. Παναρίτης. Την ημερίδα συντόνισε ο Στέλιος Στυλιανίδης, Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Επιστημονικός Διευθυντής ΕΠΑΨΥ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Πολίτες Ενάντια στην Κατάθλιψη». Παρουσίασε το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα οργανωθούν ομάδες ψυχοθεραπείας για άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και θα εκπαιδευτούν άτομα που έχουν αντιμετωπίσει κατάθλιψη στο παρελθόν, στο συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας. Το πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί σε 4 νησιά των Κυκλάδων, εκ των οποίων και η Πάρος και στην Αττική. Πληροφορίες στη γραμματεία της Κινητής Μονάδας στο τηλ. 2284022011.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο κ. Γιώργος Τζανίδης, Γενικός Ιατρός Κέντρου Υγείας Πάρου, για τη θεραπεία της κατάθλιψης με φυσικό τρόπο, η Χρυσαυγή Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ Κυκλάδων» για τη σημασία των ανθρωπίνων σχέσεων και δικτύων στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Κεντρικής σημασίας ήταν οι ομιλίες των μελών της Κοινωνικής Λέσχης «Φοίνικας» Πάρου, οι οποίοι παρουσίασαν τους στόχους και τις δραστηριότητες της Λέσχης, μιας πρωτοπόρας δράσης στις Κυκλάδες. Με θάρρος και δυναμική παρουσία τόνισαν:
 
«Είμαστε μια ομάδα ληπτών ψυχικής υγείας και φίλων και η προσπάθειά μας βασίζεται καταρχήν, χωρίς να περιορίζεται, σε θέματα ψυχικής υγείας. Είμαστε ομάδα αυτοβοήθειας και σκοπός της λέσχης στη σημερινή της μορφή είναι να καταπολεμήσει το στίγμα που βασίζεται καταρχήν σε ψυχικά νοσήματα, να παράσχει βοήθεια και μέσα από την επικοινωνία να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και συμπαράσταση σε όσους συνανθρώπους μας χρειάζονται βοήθεια.» Η Κοινωνική Λέσχη φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην Παροικιά.

Τέλος, μέλος της Κοινωνικής Λέσχης μίλησε για την προσωπική του εμπειρία και τον τρόπο αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας:
«Έχω ένα όνομα όπως όλοι μας, μια ταυτότητα. Πριν κάποια χρόνια δίπλα στο όνομά μου, προσθέσανε ένα άλλο όνομα, το όνομα μιας ασθένειας. Όμως εγώ δεν κοιτώ πίσω , προχώρησα αν λάβεις υπόψη πόσο δύσκολο είναι να ζω σε μία μικρή κοινωνία που όλοι με γνωρίζουν. Οι άνθρωποι φοβούνται το διαφορετικό. . . Μας βάζουν στο περιθώριο και χρειάζεται δύναμη. Περάσαμε από πολλά στάδια της ντροπής, του φόβου της απόρριψης. Αλλά το στίγμα και η προκατάληψη θα υπάρχουν και αυτό το βλέπουμε καθημερινά.. Όμως, μη ξεχνάμε το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία. Και δεν μπορούμε να το πάρουμε ως δεδομένο... Μιλώ ανοικτά πλέον. Παρακολούθησα το σεμινάριο για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία , φτιάξαμε την λέσχη για να βοηθηθούμε, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ανθρώπους που ζουν κλεισμένοι, φοβισμένοι...Η ζωή, είναι ωραία! Και όλοι εμείς, εκτιμάμε αυτό το δώρο.»
«Όλα αυτά που ακούσατε τα βιώνουν όλοι όσοι παλεύουν με την ψυχική ασθένεια. Είναι οι άνθρωποι της γειτονιά μας, του χωριού μας ,του διπλανού σπιτιού ,οι δικοί μας άνθρωποι. Προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους , να ενταχτούν κοινωνικά. Να κερδίσουν και πάλι τη χαμένη τους ζωή. Τα όνειρα τους .. Ας τους δώσουμε το χέρι μας.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos