Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία του Eurogroup

10 Μαρτίου 2015 01:34

Το μήνυμα ότι για να εκταμιευθεί έστω μέρος της δόσης που εκκρεμεί πρέπει να υπάρξει συμφωνία όχι για αποσπασματικά μέτρα, αλλά για "πακέτο" μεταρρυθμίσεων, έστειλαν εκ νέου οι εταίροι μετά το Eurogroup της Δευτέρας.


Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Αθήνα να μείνει χωρίς ρευστό, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι για να εκταμιευτούν χρήματα θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία του Eurogroup
«Δεν ξέρω εάν και πότε θα μείνουν χωρίς ρευστό, γιατί δεν ελέγχω εγώ το ταμείο στην Αθήνα. Αυτό είναι δική τους αρμοδιότητα. Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορούμε να εκταμιεύσουμε περαιτέρω δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία μόνον εφόσον υπάρχει συνολική συμφωνία επί του συνολικού πακέτου και αρχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Και μέχρι στιγμής, έχουν περάσει δύο εβδομάδες και τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί. Γι' αυτό στην παρούσα φάση στέκονται μόνοι τους. Είμαστε όμως έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί τους και ελπίζω να ξεκινήσουμε την Τετάρτη".
Το "πακέτο" θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει οριστικοποιηθεί ως το τέλος του Απριλίου, να ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή και εν συνεχεία θα περάσει προς έγκριση από το Eurogroup, ενώ το τελευταίο στάδιο, πριν από την όποια εκταμίευση, είναι η ψήφιση από τη γερμανική Βουλή και τα υπόλοιπα εθνικά Κοινοβούλια.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με φόντο τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, που πρέπει να καλυφθούν με σχεδόν άδεια κρατικά ταμεία. Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες 2 ή 3 εβδομάδες θα εξαντληθούν τα όποια ταμειακά αποθέματα.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ΕΚΤ, με δηλώσεις στο Bloomberg, προαναγγέλλει έκτακτη συνεδρίαση εντός της εβδομάδας, προκειμένου να επανεξεταστούν τα επίπεδα χρηματοδότησης μέσω ELA.
Από τις 13 Μαρτίου κι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 3,2 δισ. ευρώ και να πληρωθούν στο ΔΝΤ 1,2 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο θα πρέπει να ανανεωθούν εκδόσεις εντόκων γραμματίων για άλλα 2,4 δισ. ευρώ και να πληρωθούν άλλα 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Στο δίμηνο θα πρέπει να βγει, επίσης, από τα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων.
Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα χρησιμοποιήσει ως "μαξιλάρι" τα αποθεματικά των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία ανέχονται στα περίπου 2 δισ. ευρώ, αλλά και τα ρευστά διαθέσιμα των Ταμείων στις εμπορικές τράπεζες που φτάνουν στα περίπου 2,7 δισ. ευρώ, αν και οι διοικήσεις των περισσότερων ταμείων έχουν απαντήσει αρνητικά.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos