Νέες επικίνδυνες κατακρημνίσεις – διαβρώσεις στην παράκτια ζώνη του Αμπελά στην Πάρο

10 Μαρτίου 2015 01:53

Η διάβρωση των παράκτιων ζωνών και οι κατακρημνίσεις που παρατηρούνται κατά μήκος των ακτογραμμών, είναι ένα σχεδόν παγκόσμιο σύγχρονο φαινόμενο που τείνει να γίνεται εντονότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Παρατηρείται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας και έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται επιστημονικά από τη δεκαετία του 1970. Στην Πάρο, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αμπελά, το ήδη υπάρχον πρόβλημα της διάβρωσης της παράκτιας ζώνης φαίνεται να μην έχει τέλος.
Εξαιτίας των πρόσφατων θυελλωδών ανέμων εντάσεως έως 10 μποφόρ, παρατηρούνται σήμερα νέες κατακρημνίσεις άκρως επικίνδυνες σε σημείο που απέχει 150 περίπου μέτρα από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.

Είναι γνωστό ότι το μείζον αυτό πρόβλημα στην παραθαλάσσια ζώνη του Αμπελά, οφείλεται εν μέρει στην κακή κατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου το οποίο αδυνατεί να συγκρατήσει το σφοδρό κυματισμό με αποτέλεσμα το φορτίο να μεταφέρεται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης της περιοχής.

Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα ανακατασκευής και ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου και της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να μειωθεί η πίεση που δέχεται η ακτογραμμή του Αμπελά η οποία και επιφέρει κατακρημνίσεις. Είναι γεγονός ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης στην περιοχή αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και ίσως αν δεν προχωρήσουν τα έργα σύντομα η παραλία του Αμπελά να καταστεί, εκτός από επικίνδυνη για πεζούς και οχήματα, αδιάβατη.
Οφείλουν να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις γιατί το πρόβλημα οξύνεται επικίνδυνα και χρήζει επίλυσης για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Το θέμα βεβαίως είναι χρονίζον, η κακή κατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου υφίσταται εδώ και χρόνια, χωρίς δυστυχώς οι τότε αρμόδιες τοπικές αρχές να καταφέρουν να το επιλύσουν.

Σήμερα, της επίλυσης του προβλήματος έχει επιληφθεί το Λιμενικό Ταμείο αλλά για τον προγραμματισμό και τη χρηματοδότηση του έργου, απαιτείται πέραν της δράσης των τοπικών αρχών, η συνδρομή της πολιτείας και η προώθηση του έργου στα κέντρα λήψης αποφάσεων του κεντρικού κράτους. Ας ελπίσουμε ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για τη δρομολόγηση του έργου θα ευοδωθούν και ότι σύντομα η ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Αμπελά θα γίνει πραγματικότητα υπέρ της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών του.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos