H Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, το ψήφισμα για τις επόμενες δράσεις του εμπορικού κόσμου και η πρωτοβουλία Hellas Fair Trade

16 Μαρτίου 2015 15:40

Το διήμερο 15-16 Μαρτίου έλαβε χώρα στο κτίριο του ΕΒΕΠ η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, με πολύ μαζική συμμετοχή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Ο πλούτος του προβληματισμού, αλλά και οι πολλές θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν, δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και της Μμε επιχειρηματικότητας, βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και μπορούν να τοποθετηθούν με επάρκεια στα προβλήματα που αναδεικνύει η συγκυρία.
Τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης εκ μέρους του Πρωθυπουργού και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους της Κυβέρνησης. Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στα ακόλουθα πέντε σημεία:
• Επαναφορά επί του παρόντος στο προηγούμενο νόμο και λειτουργία της αγοράς μέχρι 7 Κυριακές τον χρόνο.
• Έναρξη διαλόγου με την ΕΣΕΕ για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Αγοράς
• Υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος των "Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου" (ΑΚΕ).
• Ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων με προτεραιότητα των ιδιωτών και στη συνεχεία των επιχειρηματιών.
• Ρευστότητα στην αγορά με τη μέθοδο των μικροδανείων μέχρι €25.000 διαμέσου της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας ή Ταμείου.

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με την ομιλία στο τέλος της ΓΣ συνθέτοντας τις περισσότερες προτάσεις που ακούστηκαν πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα το οποίο συνίσταται στη διατύπωση ενός δεκαλόγου στόχων, οι οποίοι θα διεκδικηθούν και θα προωθηθούν από την Διοίκηση της Συνομοσπονδίας στο επόμενο διάστημα.



Αναλυτικά:
1ος Στόχος. Ο Οδικός Χάρτης του Εμπορίου για ανάπτυξη με απασχόληση και τα 10 "σημεία ανεφοδιασμού" της αγοράς:
• Προτάσεις αντιμετώπισης βασικών προβλημάτων ρευστότητας
• Νέα βάση μέτρησης της εμπορικής πίστης από τον "Τειρεσία"
• Ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, εγγυήσεων & "κόκκινων" δανείων
• Νομοθετική εξωδικαστική επίλυση διαφορών πιστωτών και οφειλετών με "διαμεσολάβηση"
• Εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων και "έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης"
• Νομοθετική κατάργηση διοικητικών και ποινικών κυρώσεων των "εντός κρίσης ΜμΕ"
• Αποκατάσταση αδικιών της υπερφορολόγησης των ΜμΕ
• Προτάσεις στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων
•Ξεπάγωμα" λογαριασμών επιχειρήσεων
• Αναστολή κατασχέσεων και εκτέλεσης εντολών δέσμευσης μέχρι τη ψήφιση και εφαρμογή της νέας ρύθμισης
2ος Στόχος. Η πρόταση ΕΣΕΕ για "πάγωμα-κεφαλαιοποίηση", ελεύθερη επιλογή κλάσης και οριστική λύση στο πρόβλημα του ΟΑΕΕ.
3ος Στόχος. Το υπόμνημα για τα εργασιακά θέματα απασχόλησης στο εμπόριο, την ΕΓΣΣΕ και τη διαμόρφωση του κατωτάτου μισθού.
4ος Στόχος. Το υπόμνημα για τη καταγραφή των εμποδίων του Κράτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και οι προτάσεις επίλυσης.
5ος Στόχος. Το συγκριτικό υπόμνημα για τα προβλήματα στο εισαγωγικό εμπόριο και τον άνισο ανταγωνισμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων στην αγορά.
6ος Στόχος. Η καταγραφή και επισήμανση από την ΕΣΕΕ όλων των άμεσων και έμμεσων νομοθετικών μέτρων εναντίον των Μμε επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης (2010-2014) σε φορολογία, ασφαλιστικό και κυριακάτικη λειτουργία και ο αγώνας για τη μη επανάληψη των ίδιων σφαλμάτων από τους κυβερνώντες.
7ος Στόχος. Οι 20 προτάσεις της ΕΣΕΕ για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
8ος Στόχος. Η παρέμβαση βελτιωτικών αλλαγών στη διαβούλευση του ν/σ για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις.
9ος Στόχος. Οι προσθήκες στον Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς για την προστασία του καταναλωτή και τη ρύθμιση του πλαισίου αφορά στις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.
10ος Στόχος. Η παρακολούθηση της νέας "εργαλειοθήκης" των έξι μεταρρυθμίσεων και της τεχνικής βοήθειας που συμφώνησαν Κυβέρνηση και ΟΟΣΑ.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή η Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ αποφάσισε τη διενέργεια μίας πανελλαδικής εκστρατείας και πανευρωπαϊκής καμπάνιας με τίτλο «HELLAS FAIR TRADE» που θα έχει ένα διπλό στόχο. Την προώθηση ενός δίκαιου Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Αγοράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων προμηθευτών στις ελληνικές επιχειρήσεις και την δίκαιη αντιμετώπιση των ξένων προμηθευτών προς τους έλληνες επιχειρηματίες.
Επιπλέον, όλοι οι έλληνες έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν δίκαια τους καταναλωτές και οι ξένοι δίκαια το ελληνικό εμπόριο

Ομιλία Προέδρου Εμπορ/κού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου Α. Αλιπράντη:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κύριε πρόεδρε της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη και της ομοσπονδίας, Δημήτρη Αρμενάκη , κυρίες και κύριοι συνάδελφοι χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στο σπίτι των εμπορικών συλλόγων, στο μέρος που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις του κλάδου μας.
Να συστηθώ και για τα πρακτικά και για όσους δεν με γνωρίζουν, είμαι ο Απόστολος Αλιπράντης, που εδώ και εννέα χρόνια εκλέγομαι πρόεδρος στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Πάρου -Αντιπάρου, από τους λίγους συλλόγους που εκπροσωπεί δύο νησιά, που βρίσκονται μαζί με άλλα 22 στις Κυκλάδες.
Αυτό που θέλω να σας γνωρίσω σαν επιτυχία, λόγο της νησιωτικότητας και της αδυναμίας ακτοπλοϊκής επικοινωνίας, είναι ότι εδώ και οχτώ χρόνια έχουμε καταφέρει τουλάχιστον τα 14 μεγαλύτερα νησιά να είμαστε σε συχνή επαφή και να έχουμε πάρει αποφάσεις πολύ σημαντικές για τα προβλήματα των Κυκλάδων.
Αυτό το πετύχαμε φυσικά χάρη στα επτά συνέδρια που έχουν διοργανωθεί στα νησιά μας.
Το συνέδριο των Εμποροεπαγγελματικών συλλόγων Κυκλάδων πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί. Φέτος θα ξαναγίνει στην Πάρο, για δεύτερη φορά, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο από το 1ο συνέδριο, που διοργανώσαμε πριν από οχτώ χρόνια, την πρώτη χρονιά που ανέλαβα ως πρόεδρος .
Λόγω ιδιαιτερότητας των προβλημάτων των νησιών έχουμε καταφέρει, σε διαρκή επαφή με την ομοσπονδία μας αλλά και την ΈΣΕΕ να τα προωθούμε αναζητώντας λύσεις.
Προβλήματα που αρκετά από αυτά, μέχρι σήμερα παραμένουν άλυτα, όπως το παραεμπόριο που συνεχίζεται ανεμπόδιστο στις Κυκλάδες. Φυσικά θα μου πείτε τι σας λέω, μήπως τα προβλήματα των Κυκλάδων δεν είναι διαφορετικά με τα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας?
Δυστυχώς μπορεί ο τουρισμός να ευνοεί κάποια Νησιά αλλά όχι όλα και κανείς, σε καμία περιοχή, δεν ξεφεύγει ειδικά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλο τον κλάδο του εμπορίου .Και δε φτάνει αυτό τελευταία
Χαρακτηριστήκαμε ως νησιά υπερπλουτισμού και τώρα και νησιά πολυτελείας. Βλέπετε το κράτος μας φροντίζει ιδιαίτερα.
Μας λείπουν τα βασικά αγαθά που ο κάθε πολίτης δικαιούται να έχει δωρεάν- ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ αλλά και άλλες στοιχειώδεις λειτουργίες του κράτους.
Η Πάρος πέντε χρόνια είναι χωρίς παιδίατρο, χωρίς εικοσιτετράωρη βάρδια στο ΕΚΑΒ, όπως και σε όλα τα νησιά μας. Ακούσαμε χθες στη γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ τον υπουργό κ.Γεώργιο Σταθάκη να δεσμεύεται για την επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας. Ελπίζουμε με διάλογο με την ΕΣΕΕ να βρεθεί λύση.
Μερικές προτάσεις που ακούστηκαν χθες και από τον πρόεδρό μας κ. Βασίλη Κορκίδη
Α)Η άμεση έναρξη της διαδικασίας αύξησης του κατωτέρου μισθού για να τονωθεί η οικονομία,
Β) η κατάρτιση της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης,
Γ) ασφαλιστικό το μεγάλο αγκάθι, το ταχύτερο να γίνουν ρυθμίσεις,100 δόσεις, και άμεση άρση των κατασχέσεων και κυρίως να χτίσουμε υγιή ταμεία
Δ) διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά με κάθε τρόπο. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους μικρομεσαίους
Ε) Νέο απλό σαφή φορολογικό νόμο που θα μείνει σταθερός
και ρυθμίσεις οφειλών
Ζ) Για τα ωράρια των Κυριακών να παίρνουν αποφάσεις η περιφέρεια με γνωμοδότηση των Εμπορικών συλλόγων.
Συνάδελφοι δεν υπάρχει χρόνος .......

Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια, να κινητοποιηθούμε και πολύ σύντομα να βρεθούν λύσεις στα ανωτέρω
Πρέπει να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας και αμέσως να ξεκινήσουμε.
Πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.
Εδώ Θα ήθελα να αναφέρω ότι η υποψηφιότητα μου στο ψηφοδέλτιο Νέα εμπορική πνοή του Παύλου Πολιτάκη που μου έκανε την πρόταση να με συμπεριλάβει στο συνδυασμό του, με τιμά και τον ευχαριστώ πολύ.
Όπως φυσικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνυποψήφιους μου όχι μόνο από τις Κυκλάδες αλλά και από την Αττική γιατί η πρόκληση σήμερα να είσαι υποψήφιος σε μία ομοσπονδία όπως είναι η δικιά μας είναι μεγάλη ευθύνη.
Θέλω επίσης κλείνοντας να ευχαριστήσω τον πρόεδρο
κ. Δημήτρη Αρμενάκη που σε οποιοδήποτε πόστο ανέλαβε, είτε στην ΕΣΕΕ, είτε στην ομοσπονδία μας εκπροσώπησε επάξια, πάντα με ήθος και σοβαρότητα και θα τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά γιατί δέχτηκε το πρώτο κάλεσμα στο 1ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο και στάθηκε σαν πατέρας μας όλα αυτά τα χρόνια.
Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους μου καλή επιτυχία και ελπίζω σήμερα να βγει νικητής το εμπόριο να είστε όλοι καλά.
Ευχαριστώ πολύ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos