ΟΠΑΣ: Ενημέρωση για το αγροκήπιο Παροικίας

31 Αυγούστου 2016 13:40

Την Τετάρτη 3 – 8 – 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου από τον Αντιπρόεδρο της Ο.ΠΑ.Σ και μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου ‘‘Η Εκατονταπυλιανή’’ κ. Αντώνη Πατέλη και τον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο Γεωπόνο και μέλος της ‘‘real farm’’ (ο οποίος συνέταξε την επιστημονική μελέτη για το Αγροκήπιο), εκπροσωπώντας αμφότεροι τους φορείς που καταθέτουν και υποστηρίζουν την πρόταση ‘‘Αγροκήπιο Παροικιάς - Βιωματικό Πάρκο’’. Επίσης την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση από τον κ. Αντώνη Πατέλη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ‘‘ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ’’ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ‘‘ΔΗΜΗΤΡΑ’’) κ. Γεώργιο Καρέτσο.


Οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε ένα πολύ καλό κλίμα, και μας δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος ώστε να παρουσιάσουμε την πρόταση, την οποία και παραδώσαμε σε πλήρη φάκελο. Συμφώνησαν ότι το Αγροκήπιο της Παροικιάς μπορεί να λειτουργήσει ως πιλοτικό για τα νησιά μας, διότι συνάδει με την φιλοσοφία και τους στόχους των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βιο-οικονομία, αειφορία, βιοποικιλότητα, απασχόληση, εκπαίδευση/κατάρτιση).
Α) Συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, παρευρέθηκαν και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου, ήτοι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Νίκος Βάγιας (γεωπόνος) και ο κ. Γιώργος Αγγελής (χημικός μηχανικός) σύμβουλος του Υπουργού.
Από την πλευρά μας έγινε μια σύντομη παρουσίαση της πρότασης, δίνοντας έμφαση στην αποδοχή της από την τοπική κοινωνία, καθώς και τη δυνατότητα να εφαρμοστεί ευρύτερα στο Κυκλαδικό χώρο και όχι μόνο. Κυρίως τονίσαμε τα ιδιαίτερα σημεία της πρότασης, που είναι:
α) Η ανάδειξη της πανίδας και χλωρίδας του τόπου μας και ευαισθητοποίηση σε αυτά.
β) Η βιωματική επαφή με την παραδοσιακή και βιολογική γεωργία και ορισμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους.
γ) Η ανάδειξη του ιδιαίτερο λαϊκού μας πολιτισμού, δημιουργώντας Λαογραφικό μουσείο και εντευκτήριο.
δ) Η ισομερής οικονομική ανάπτυξη, με τη διευκόλυνση δημιουργίας συνεταιρισμών και την προώθηση πνεύματος παραγωγικής αυτοδυναμίας -στο βαθμό του δυνατού- ιδίως στο πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και τουρισμό για όλο το χρόνο, που θα έχεoουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη δυνατότητα παραμονής των νέων στον τόπο μας.
ε) Τη δημιουργία εκδηλώσεων και Διαδραστικών δραστηριοτήτων που θα υποστηρίζουν την βιωματική μάθηση των παραπάνω.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες (μαζί και με άλλες) έχουν ως στόχο τα παιδιά και οι νέοι μας να αποκτήσουν Ιστορική μνήμη, Τοπική ταυτότητα και Εθνική συνείδηση, δεδομένα που συμβάλλουν τελικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του Παριανού λαού.
Επισημάναμε ότι το αγροκήπιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο πυλώνα – παράδειγμα τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργού δράσης και συμμετοχής των κοινωνικών φορέων του νησιού και του Δήμου, με έμπρακτη σύζευξη του τουρισμού – πολιτισμού, γεωργίας και ντόπιας δημιουργίας, ένα πρότυπο δημιουργίας-λειτουργίας- συνείδησης για τα χωριά μας, τα άλλα νησιά και όχι μόνο...
Εκφράσαμε την πεποίθησή μας ότι το νησί μας και η χώρα μας χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που να στοχεύουν στην ποιότητα, την αυτοδυναμία και την ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολισμού μας.

Από την πλευρά τους, ο Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου μετά των αρμοδίων στελεχών, μας γνώρισαν:
• Αναφορικά με την έκταση –περίπου 7 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο στο Δήμο-, να κατατεθεί σχετικό αίτημα για την αξιοποίηση της συνολικής έκτασης του αγρού στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρότασης. Αυτή η πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί από την τοπική αρχή - το Δήμο Πάρου ή από τυχόν αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης, εφόσον έχει συσταθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει θετικά για την εκ’ νέου παραχώρηση με σκοπό την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.
Κατά συνέπεια θα πρέπει άμεσα ο Δήμος Πάρου να συζητήσει την πρόταση. [Αίτημα το οποίο η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (εκπροσωπώντας και τους άλλους φορείς) έχει υποβάλει στο Δήμο από τον Οκτώβριο 2015 ζητώντας να γίνει μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει επαρκής παρουσίαση και ανάλυση της πρότασης.]. Είναι προαπαιτούμενο (η εκ’ νέου εξέταση της παραχώρησης) η πρόταση να έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου ή/και από τον νέο Φορέα Διαχείρισης Ο.Τ.Δ. (Ομάδες-Τοπικής-Δράσης) όποτε αυτός δημιουργηθεί.
• Ο Δήμος θα πρέπει, ταυτοχρόνως, να συντάξει μελέτη και να κοστολογήσει την πρόταση, ώστε να την καταθέσει στη συνέχεια για χρηματοδότηση στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (στις δράσεις που αφορούν το πολυλειτουργικό αγρόκτημα – επισκεψιμότητα / εκπαίδευση / επιδεικτικοί αγροί, εκθετήριο, προβολής τοπικών αγροτικών προϊόντων, λαογραφικό μουσείο κ.α.) και στο ΕΣΠΑ (Εθνικό-Στρατηγικό-Πλαίσιο-Ανάπτυξης), σε δράσεις που δεν αφορούν το ΥΑΑ&Τ (Υπουργείο-Αγροτικής-Ανάπτυξης & τροφίμων).

Β) Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Αντώνη Πατέλη με τον κ. Γεώργιο Καρέτσο - Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ‘‘Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ‘‘ΔΗΜΗΤΡΑ’’- όπου αναπτύχθηκε η πρόταση για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου. Εξέφρασε την άποψη ότι η πρότασή μας αφ’ ενός μεν βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφ’ ετέρου ότι είναι ρεαλιστική και μας δήλωσε, -ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό- θα συνδράμει στην όλη προσπάθεια, προτείνοντάς μας τομείς χρηματοδότησης που πρέπει να ελέγξουμε και να αξιοποιήσουμε όπως: α) Leader, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στα Μέτρα: 1. Πρότυπα αγροκτήματα και 2. Συνεργασίες.

Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων συνεχίζει την προσπάθεια -μαζί με τους φορείς που καταθέτουν και υποστηρίζουν την πρόταση- για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου, πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα μερικά βήματα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Ωστόσο πιστεύουμε ότι η θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, για το καλό του νησιού μας. Αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες από πλευράς του Δήμου.
Είμαστε στη διάθεση όλων για όποια περαιτέρω συμβολή απαιτείται από την πλευράς μας.

Αυγούστου 2016
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ της Ο.Π.Α.Σ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos