Αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγείου Μαρμάρων Πάρου

03 Οκτωβρίου 2016 15:11

Σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Μαρμάρων Πάρου για το σχολικό έτος 2016-2017 σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

• Ο αριθμός του μαθητικού δυναμικού του συγκεκριμένου σχολείου παρουσίασε την τελευταία τριετία «πτωτική» πορεία καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα υπηρεσιακά στοιχεία τα νήπια – προνήπια που φοιτούσαν σε αυτό τη σχολική χρονιά 2013-2014 ανέρχονταν στα 10, τη σχολική χρονιά 2014-2015 στα 4 και τη σχολική χρονιά 2015-2016 στα 3.

• Στην προαναφερθείσα σχολική μονάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5 εγγραφές για το σχολικό έτος 2016-2017 (3 για το τμήμα των νηπίων και 2 για το προνηπίων). (Οι γονείς είχαν εκφράσει την επιθυμία τους για τη λειτουργία και του Ολοήμερου τμήματος κάτι που δεν μπορούσε να τεθεί προς συζήτηση, καθώς ο αριθμός των εγγραφών ήταν εξαιρετικά μικρός).

• Πριν την απόφαση της αναστολής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου διενεργήθηκε ευρύς κοινωνικός διάλογος από τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης με φορείς της Πάρου και ειδικότερα με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, την Ένωση Γονέων Πάρου, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάρου, τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών σχολείων και τις Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων Πάρου κατά τον οποίο

 επισημάνθηκε ο μικρός αριθμός των εγγραφών και τέθηκε έντονος προβληματισμός αναφορικά με το κατά πόσο αυτός συνδράμει ή όχι στην κοινωνικοποίηση των νηπίων, στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και στη δυνατότητα διεύρυνσης των πνευματικών τους οριζόντων, θεμελιώδη ζητούμενα της παιδαγωγικής επιστήμης. Στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των παιδιών (βασικός στόχος του προγράμματος του Νηπιαγωγείου) είναι η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, η οποία επιτυγχάνεται και μέσα από την αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους και συμβάλλει στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τους γύρω τους. Οι κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν σημείο αναφοράς για τη σχολική, προσωπική και επαγγελματική ζωή των ατόμων. Έρευνες αναφέρουν πως η απουσία ή η έλλειψη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση, τη σχολική αποτυχία και διαρροή με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη σχολική ζωή του παιδιού αλλά και στη ζωή του ως ενήλικας.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον διάλογο ήταν πως γονείς και εκπαιδευτικοί της Πάρου επιθυμούσαν τα μικρά παιδιά να φοιτούν σε Νηπιαγωγεία που θα έχουν τα ίδια παιδαγωγικά οφέλη με τα υπόλοιπα παιδιά, δηλαδή ικανοποιητικός αριθμός νηπίων, δημιουργία παιδαγωγικών ομάδων των παιδιών που μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία και το παιχνίδι θα οδηγηθούν στην ανακάλυψη της γνώσης.

 Συνακόλουθα, η κείμενη νομοθεσία ορίζει τον αριθμό των 14 εγγραφών ως τον ελάχιστο προβλεπόμενο για λειτουργία Νηπιαγωγείου. Λαμβάνοντας υπόψη τα φετινά δεδομένα αυτό το κριτήριο δεν μπορούσε να εκπληρωθεί.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους προβήκαμε στην αναστολή λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Μαρμάρων για το σχολικό έτος 2016-17 και δόθηκε η δυνατότητα στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Νηπιαγωγεία Προδρόμου και Μάρπησσας, τα οποία απέχουν μεταξύ τους αλλά και από το Νηπιαγωγείο Μαρμάρων λιγότερο από 1000 μέτρα. Επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η Δ/νση Κυκλάδων προέβη για φέτος στη λειτουργία του Ολοήμερου Τμήματος του Νηπιαγωγείου Μάρπησσας, το οποίο μέχρι πέρσι ήταν ανενεργό. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί γονείς είχαν ζητήσει μετεγγραφή για τα προαναφερθέντα Νηπιαγωγεία γιατί ήταν εργαζόμενοι και επιθυμούσαν ολοήμερο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε και καμία μείωση στις θέσεις των Νηπιαγωγών, συνολικά.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί, ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην προκειμένη αναστολή λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Μαρμάρων για το σχολικό έτος 2016-17, ήταν επιβεβλημένοι. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να διευκρινίσω ότι βασικό μου μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η εξασφάλιση και η παροχή ισότιμης, ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου σχολείου.

Η Διευθύντρια
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Μαρκέλλα Παραμυθιώτου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos