Πανήγυρις Ι. Μονής Λογγοβάρδας σε ανάμνηση θαύματος στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Πάρο

27 Ιουλίου 2017 15:01

Η σκιά του θανάτου σκίαζε όλο το νησί. Οι καρδιές όλων σφιγμένες.

Ποια οικογένεια δε θα θρηνούσε κάποιον δικό της; 125 νέους – επιπλέον του Νικόλα Στέλλα που είχε ήδη εκτελεστεί – ζητούσε το αιμοσταγές θηρίο του ναζισμού σαν θυσία για να εκδικηθεί το συμμαχικό σαμποτάζ του υπό κατασκευή στρατιωτικού αεροδρομίου. Ποιος θα μπορούσε να το εμποδίσει; Οι διαταγές του στρατιωτικού διοικητή του νησιού αυστηρές: κανείς να μην τον ενοχλήσει για το θέμα αυτό. Η απόφαση τετελεσμένη. Οι πίνακες των υποψήφιων θυμάτων καταρτίζονται.

Μέσα όμως στο σκοτάδι αχνοφαίνεται κάποιο φως, ένα παράθυρο ανοίγει. Ο φρούραρχος προτείνει στην επιτροπή των προκρίτων του Παριανού λαού που πήγαν να του μιλήσουν, να καλέσει ο Άγιος Γέροντας το Γερμανό διοικητή στο μοναστήρι της Λογγοβάρδας. Ο όσιος Φιλόθεος πράγματι τον καλεί, εκείνος ανταποκρίνεται και εκεί πάνω στην επίσκεψη στις 23 Ιουλίου 1944 γίνεται το θαύμα της Παναγίας.

Ο άτεγκτος Γερμανός αξιωματικός μεταβάλλεται σε άνθρωπο και αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος παρ΄ ότι από πάνω του επικρέμεται το σπαθί του σκληρού γερμανικού στρατιωτικού νόμου που ζητά για κάθε στρατιώτη νεκρό πενήντα ντόπιους.

Η ανάμνηση αυτού του θαύματος γιορτάστηκε κι εφέτος στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας. Με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικου ο οποίος λειτούργησε και κήρυξε. Στο κήρυγμά του τόνισε, ότι το θαύμα είναι αποτέλεσμα συνέργειας του ανθρώπινου παράγοντα - διά της πίστεως - και της δύναμης του Θεού, που μόνη αυτή τελικά μπορεί να επιφέρει το ποθούμενο, εάν είναι και θέλημά Του.

Έψαλλαν χορωδοί του «Αγίου Τρύφωνος» της χορωδίας του Λευκιανού πρωτοψάλτη και δασκάλου της βυζαντινής μουσικής κ. Εμμ. Αντ. Χανιώτη, που ήρθαν από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στην Πανήγυρη και άλλοι παριανοί ιεροψάλτες.

Λόγω της συμπτώσεως της εορτής σε ημέρα Κυριακή ήταν αυξημένη και η συμμετοχή των πιστών. Παρών και ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος που τίμησε την εορτή. Μετά τη θεία λειτουργία και τη λιτανεία, ακολούθησε η καθιερωμένη παραδοσιακή τράπεζα για όλους όσοι παρέμειναν.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos