Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τους μαθητές της Πάρου! Το μήνυμα του Δημάρχου…

11 Σεπτεμβρίου 2017 14:16

Επιστροφή στα θρανία σήμερα για χιλιάδες μαθητές ολόκληρης της χώρας!

Οι καλοκαιρινές διακοπές έληξαν και επίσημα και χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν και πάλι στις σχολικές αίθουσες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017, ήχησε και σε όλα τα σχολεία της Πάρου το πρώτο κουδούνι που σήμανε την έναρξη του σχολικού έτους 2017 – 2018. Σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νησιού, τελέστηκε ο καθιερωμένος σχολικός Αγιασμός, γονείς και εκπαιδευτικοί ευχήθηκαν καλή χρονιά στα παιδιά με φώτιση και υγεία.

Σήμερα, πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, μοιράστηκαν επίσης στα παιδιά τα βιβλία τους και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όλα δείχνουν ότι η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά στην ώρα της και απολύτως ομαλά.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, επισκεπτόμενος το Γυμνάσιο Παροικίας παρέστη στον Αγιασμό και απηύθυνε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς χαιρετισμό, ευχόμενος σε όλους μια δημιουργική, γόνιμη και αποδοτική σχολική χρονιά.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Ι. ΚΩΒΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Ένα ακόμη καλοκαίρι πέρασε, σύντομα όπως περνούν συνήθως τα καλοκαίρια, και έφθασε η στιγμή για να επιστρέψετε στα αγαπημένα σας (ελπίζω) θρανία.

Το ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς σημαίνει για σας ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδό σας και ένα επιπλέον πνευματικό όπλο για τον μεγάλο αγώνα της ζωής, που θα γνωρίσετε σε λίγα χρόνια, όταν τελειώσετε τη σχολική σας εκπαίδευση.

Η δική μας μέριμνα είναι να διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η μαθητιώσα νεολαία μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό, να μπορέσουν απερίσπαστα να ασχοληθούν με την απόκτηση νέων γνώσεων και τη διάπλαση συνειδητοποιημένων πολιτών.

Ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε ότι και τη φετινή χρονιά θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας πράττοντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, το καλύτερο δυνατόν προκειμένου να υπάρχουν ασφαλείς και σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις στα σχολεία του νησιού μας.

Εύχομαι ολόψυχα στις μαθήτριες και τους μαθητές μια εποικοδομητική χρονιά γνώσης καθώς και στους εκπαιδευτικούς, στέλνω ευχές για ένα δημιουργικό σχολικό έτος. Τέλος, εύχομαι στους γονείς και τους κηδεμόνες, καλή δύναμη και την ικανοποίηση της χαράς από την πρόοδο των παιδιών τους στον σχολικό στίβο.

Είμαι πάντα κοντά σας !

Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους!

Ο Δήμαρχος Πάρου

Μάρκος Ι. Κωβαίος

Από την ακριτική Σύμη το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τη νέα σχολική χρονιά

Ο Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε την συνέχιση, με αυξημένους πόρους κατά 50%, του προγράμματος χρηματοδότησης της συντήρησης των σχολικών μονάδων, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2016
Από την ακριτική Σύμη, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, έστειλε τις ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά που σήμερα ξεκίνησε, σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Νοτίου Αιγαίου και παράλληλα ανακοίνωσε τη συνέχιση, με αυξημένους πόρους κατά 50%, του προγράμματος χρηματοδότησης της συντήρησης των σχολικών μονάδων, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2016.
Στο μήνυμά του προς τους μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής:

«Στην ακριτική Σύμη, σήμερα, υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά. Μια νέα αφετηρία, γεμάτη όνειρα και προσδοκίες, στην συναρπαστική περιπέτεια της κατάκτησης της γνώσης.
Χρέος δικό σας, να μην εγκαταλείψετε τα όνειρά σας. Να τα υπερασπιστείτε και παλέψετε γι αυτά, γιατί μόνο τα δικά σας όνειρα μπορούν πραγματικά ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Χρέος δικό μας, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας. Σας το οφείλουμε. Οφείλουμε να γίνουμε ο αέρας που χρειάζεστε στα φτερά σας, για να πετάξετε ψηλά.
Να έχετε μία καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον που μόνο τα δικά σας όνειρα μπορούν να οικοδομήσουν».

Ο Περιφερειάρχης , δεδομένου ότι το ζήτημα της σχολικής στέγης βρέθηκε από το ξεκίνημα της θητείας της, σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της περιφερειακής αρχής, αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της συντήρησης των σχολικών μονάδων, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2016 και ανακοίνωσε τη συνέχισή του με πόρους αυξημένους κατά 50%. Σημειωτέον, ότι το πρόγραμμα ανανεώνεται κάθε χρόνο με επιπλέον κονδύλια που διεκδικεί η Περιφέρεια.

Με στόχο την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες παράγεται το εκπαιδευτικό έργο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ, από εθνικούς πόρους, επιπλέον των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2014 – 2020», αποκλειστικά για έργα συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Τονίζεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και πήρε χρηματοδότηση για έργα συντήρησης σχολικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι η επισκευή και η συντήρηση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, αλλά αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το πρόγραμμα είναι πιλοτικό.

Η πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη σχολική στέγη, παρέχει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων και την βελτίωση των συνθηκών παρεχόμενης εκπαίδευσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2017-18

Το πρώτο κουδούνι χτυπά τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία των Κυκλάδων και οι εκπαιδευτικοί από την Κέα μέχρι την Ανάφη υποδέχονται τους μαθητές τους για την τελετή του Αγιασμού.
Η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά αισιόδοξα αφού έγκαιρα προσλήφθηκαν 400 περίπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και παράλληλων στηρίξεων μαζί με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς είναι στις θέσεις τους.

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία με ένα, δύο και τρεις μαθητές θα λειτουργήσουν σε μικρά νησιά και στα ορεινά χωριά της Νάξου. Τα ολοήμερα τμήματα θα λειτουργήσουν, επίσης, άμεσα στις περισσότερες σχεδόν σχολικές μονάδες.
Εύχομαι σε όλους τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά και δύναμη στο σημαντικό έργο σας. Ιδιαίτερα σε σας τους αναπληρωτές και αναπληρώτριες εύχομαι να έχετε δύναμη και κουράγιο στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζετε, μακριά από το σπίτι σας και τις οικογένειές σας. Παρά τις αντιξοότητες, αλλάζοντας τόπο εργασίας κάθε χρόνο, είστε εκείνοι που θα δώσετε φτερά στους μαθητές σας, ελπίδα στο μέλλον τους, χρωματίζοντας τα όνειρά τους σε αυτό το ταξίδι της γνώσης και της δημιουργίας.

Από τους γονείς ζητώ να στηρίζουν το έργο των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας και εύχομαι καλή πρόοδο στα παιδιά τους.
Στην πολυνησιωτική περιφέρειά μας, σε αυτόν τον όμορφο τόπο, οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά και οι προκλήσεις μεγάλες. Κοινός στόχος όλων μας είναι ένα δημόσιο σχολείο που θα παρέχει στους μαθητές του γνώση, θα καλλιεργεί δεξιότητες, θα αναπτύσσει αξίες, ένα σχολείο δημιουργικό και χαρούμενο, ένα σχολείο ανοιχτό και δημοκρατικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητώ και κάνω έκκληση στους Δημάρχους των νησιών και στις τοπικές αρχές, στους γονείς και στους επαγγελματίες των νησιών να στηρίξουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε κάποια νησιά, σε θέματα εύρεσης στέγης και υψηλού κόστους διαβίωσης. Οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να βρουν σπίτι και στην περίπτωση που βρεθεί, το ενοίκιο είναι πολύ υψηλό.
Αν θέλουμε τα σχολεία των νησιών μας να είναι από την αρχή της σχολικής χρονιάς καλά στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς, αν θέλουμε να παρέχεται ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο και οι μαθητές των Κυκλάδων να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους μαθητές των άλλων περιοχών της χώρας μας, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που κάθε χρόνο με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα φτάνουν στο λιμάνι του νησιού μας.

Καλή σχολική χρονιά.
Μαρκέλλα Παραμυθιώτου

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr