Πάρος: To Αγροκήπιο Παροικίας ως Βιωματικό Πάρκο. Ένα όραμα βιώσιμης ανάπτυξης σε πιλοτική εφαρμογή…

21 Απριλίου 2018 23:08

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων υπό τη διοργάνωση της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων, του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων «Η Εκατονταπυλιανή» και του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου.

Στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Ν. Συρμαλένιος, ο Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Α. Μαρινόπουλος και ο Έπαρχος Πάρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κ. Μπιζάς, αναπτύχθηκε διεξοδικά από επιστήμονες – ομιλητές, ένα ελπιδοφόρο όραμα για το νησί της Πάρου.

Αφορά στην πιλοτική λειτουργία του Αγροκηπίου της Παροικίας Πάρου ως Βιωματικού Πάρκου – προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί. Υπό την σύγχρονη αντίληψη της ποιοτικής τοπικής ανάπτυξης η οποία θα περιλαμβάνει το συνδυασμό του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και άλλους παραγωγικούς τομείς, επίσης με την ιστορία, τον λαϊκό πολιτισμό και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, αναπτύχθηκαν σκέψεις που στράφηκαν κυρίως γύρω από την δυναμική και δημιουργική αξιοποίηση του Αγροκηπίου.

Τη μελλοντική δηλαδή λειτουργία του, ως χώρου διαδραστικών δραστηριοτήτων και βιωματικής μάθησης, εκδηλώσεων, άθλησης και ψυχαγωγίας στη βάση πάντα της διατήρησης της ιδιαίτερης παράδοσης του νησιού και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Το όραμα αυτό, που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πάρου αλλά του τουριστικού προϊόντος του νησιού, έχει κυρίως ως ορίζοντα την μύηση της νέας γενιάς σε ένα νέο πρότυπο αναπτυξιακής διαχείρισης, το οποίο θα περιλαμβάνει ολιστικά όλες τις πτυχές της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς του νησιού σε ένα ενιαίο σύνολο προσέγγισης και λειτουργίας το οποίο θα προστατεύει και θα αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του τόπου.
Μια πραγματικά άκρως ενδιαφέρουσα θεώρηση η οποία αν λάβει σάρκα και οστά, έχει να προσφέρει πολλά στο σήμερα του νησιού και πολύ περισσότερα στο μέλλον του.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos