Για τις εξελίξεις στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

25 Απριλίου 2018 12:05

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται έντονα λόγος για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς για πολλά χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της. Αποτελεί αναγκαιότητα η ένταξη των παιδιών 4 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο καθώς:

· Μειώνονται οι ανισότητες στην εκπαίδευση των προνηπίων
· Γίνεται έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην ηλικία αυτή επομένως η ένταξη των προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο συμβάλλει καθοριστικά στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης στήριξης κ.ά.) .
· Προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και ομαλά σε σχέση με εκείνο που έρχεται στα 5 και πρέπει να καλύψει τη διαφορά με τα παιδιά που φοιτούν για ήδη ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο.
· Το παιδί εμπλέκεται ενεργά σε δραστηριότητες ελεύθερες και οργανωμένες και του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει δεξιότητες και ικανότητες απαραίτητες για την μετάβασή του στο Δημοτικό Σχολείο.

Αποτελεί καθολικό αίτημα και αναφαίρετο δικαίωμα όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία να βρίσκονται σε δημόσιες, αναβαθμισμένες και δωρεάν δομές.

Ωστόσο, ο Δήμος Πάρου είναι ο μόνος δήμος στις Κυκλάδες που γνωμοδότησε αρνητικά για την πιλοτική εφαρμογή του νόμου από το τρέχον σχολικό έτος.

Αναρωτιόμαστε:

· Έχει η Πάρος μεγαλύτερα κτηριακά προβλήματα από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων;
· Υπήρξε η πρόθεση από τη μεριά του Δημάρχου να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα ανατρέχοντας σε εγγραφές προηγούμενων ετών;
· Ποια θα είναι η απάντηση στους γονείς που τα παιδιά τους θα μείνουν εκτος δημόσιας εκπαίδευσης λόγω των εγγραφών των προνηπίων στους παιδικούς σταθμούς;

Αγωνιζόμαστε ώστε:

· Να εφαρμοστεί δίχρονη και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε δημόσιες δομές, παντού Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά.
· Να εξασφαλιστεί ικανή δημόσια χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.
· Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών, κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
· Να δημιουργηθούν αμιγή ολοήμερα τμήματα και εναλλασσόμενη βάρδια για τους
νηπιαγωγούς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
«ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΟΣ»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos