Μόνο δύο οι οικογενειακοί γιατροί στο Κ.Υ Πάρου

14 Δεκεμβρίου 2018 14:48

Πολύ πρόσφατα η Γενική ιατρός κ. Καψάλη, αφαιρέθηκε από τη λίστα των οικογενειακών ιατρών του ΚΥ Πάρου. Έτσι στον τρέχοντα χρόνο οι επιλογές για οικογενειακό Ιατρό στο ΚΥ Πάρου είναι μόνο δύο: Ο Παθολόγος κ. Καρακώστας και ο ΓΙ κ. Τζανίδης.


Αμέσως μετά τη μελέτη των σχετικών εγκυκλίων και έγκαιρα (τον Ιούλιο του 2018), ο ΕΔ του ΚΥ Πάρου απέστειλε το υπ. αρ. 423/31-7-2018 έγγραφο προς την 2η ΔΥΠΕ και την ΗΔΙΚΑ, προτείνοντας την άμεση αφαίρεση της κ. Καψάλη από την λίστα των οικογενειακών ιατρών αλλά και την προκήρυξη δύο νέων θέσεων (υπ. αρ. 169/21-3-2018 και 396/16-7-2018). Η ΗΔΙΚΑ απάντησε αρχικώς ότι η κ. Καψάλη καλώς έχει συμπεριληφθεί. Όμως, πρόσφατα το θέμα επανεκτιμήθηκε για να διαπιστωθεί ότι ο ΕΔ όντως είχε δίκιο.

Ζητούμε συγνώμη για το λάθος το οποίο δεν είναι δικής μας υπαιτιότητας και την όποια αναστάτωση αυτό προξένησε. Οι κυρίες Τσιάκα και Ζαχιώτη έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους πολίτες που είχαν επιλέξει την κ. Καψάλη, εξυπηρετώντας τους κατά προτεραιότητα για την επανεγγραφή τους σε άλλον ιατρό.
Πόσοι οικογενειακοί ιατροί χρειάζονται στην Πάρο;

Τονίζεται ότι η μέγιστη αναλογία οικογενειακών Ιατρών ανά πληθυσμό που προβλέπει ο Νόμος είναι 1/2.250 κατά συνέπεια, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ιατρών στην Πάρο (λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ συντηρητικά δεδομένα της τελευταίας απογραφής) είναι κατ’ ελάχιστον επτά.

Αυτή τη χρονική στιγμή μαζί με τους ιδιώτες συμβεβλημένους υπάρχουν μόνον τέσσερις. Εάν υπολογίσει κανείς τις ιδιαιτερότητες της εργασίας των ιατρών του ΚΥ Πάρου (μεγάλος αριθμός επειγόντων και εφημεριών, συνεχής κλήση στα επείγοντα, αλλά και τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών του νησιού), συμπεραίνει κανείς ότι ο απαιτούμενος αριθμός είναι 8-9 ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα στην φροντίδα, να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του νησιού και να μην υπάρχουν αναμονές στα ραντεβού. Έτσι, εκτός από τις δύο θέσεις ΓΙ ή Παθολογίας του ΚΥ Πάρου που πρέπει να προκηρυχθούν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ, (ώστε συν τοις άλλοις να βγαίνει στοιχειωδώς και το πρόγραμμα των εφημεριών), ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να συνάψει συμβάσεις με δύο τουλάχιστον ακόμη ιδιώτες Ιατρούς. Ο ΕΔ του ΚΥ θα αποστείλει σύντομα στον ΕΟΠΥΥ σχετικό έγγραφο ενώ έχει ήδη μεσολαβήσει στον ιδιωτικό τομέα της Πάρου όπου μάλιστα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για νέες συμβάσεις.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού ιατρού δεν αποτελεί μόνο Κυβερνητική επιλογή, αλλά και μνημονιακή υποχρέωση, κατά συνέπεια αναμένεται μελλοντικά να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση. Επίσης, όλα ανεξαιρέτως τα βιβλιογραφικά δεδομένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συστήματα υγείας βασισμένα στον οικογενειακό ιατρό και την ΠΦΥ οδηγούν σε υγιέστερους πληθυσμούς και για αυτό το λόγο έχουν υιοθετηθεί από τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη διεθνώς.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥ,
Τζανίδης Γεώργιος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos