Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 - Το πρόγραμμα

13 Μάρτιος 2019 16:37

Σύμφωνα με τα υπ’αρ. πρωτ.10795/14-02-2019 & 10797/14-02-2019 σχετικά (έγγραφο & απόφαση αντίστοιχα) του ΥΠ.ΕΣ / Γεν. Δ/νση Οικ. Υπηρ. & Διοικ/κής Υπ/ξης / Δ/νση Διοικ/κής Υποστήριξης / Τμ. Ποιότητας & και Εθιμοτυπίας, αναφορικά με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, σας γνωρίζουμε τα εξής :

1. Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 θα εορτασθεί και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στα Σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.
2. Παρακαλούνται όλες οι Θρησκευτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πολιτικές Αρχές, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, οι Οργανώσεις, τα Σωματεία και όλοι οι Δημότες και κάτοικοι των Δήμων Πάρου & Αντιπάρου να συμμετάσχουν στον Πανηγυρικό Εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
3. Να πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου ως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου και να φωταγωγηθούν όλα τα Δημόσια, Περιφερειακά, Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα, καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών , Οργανισμών και Ιδρυμάτων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2018.
4. Ο Έπαρχος Π.Ε. Πάρου, είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος και την οργάνωση του εορτασμού της Εθνικής Επετείου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου - Αντιπάρου.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΑΡΧΟΥ Π.Ε. ΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

 25η Μαρτίου : Η πατρίδα μας αποφάσισε να συνεορτάζει την επέτειο της Εθνικής της παλιγγενεσίας με την εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Kοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων είναι η ανυπολόγιστη αξία της Ελευθερίας. «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον». Κλείνει το κεφάλαιο της φθοράς, της σκλαβιάς στην αμαρτία και ανοίγει το κεφάλαιο της λύτρωσης και της ελευθερίας.
Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η Ελευθερία σαρκώνεται στη συγκατάθεση της Παναγίας στο χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου. Στο 1821 στην απόφαση των Ελλήνων να αποτινάξουν την τυραννία της μακρόχρονης σκλαβιάς.

25η Μαρτίου 1821 : Ένα έθνος κοιτάζει τον κατακτητή του με περιφρόνηση και ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα. Ένα ολόκληρο έθνος επιλέγει μία ώρα ελεύθερης ζωής και όχι πολλά χρόνια σκλαβιάς και φυλακής.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γράφει: « Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

Μάθημα εθνικής αναγέννησης μας προσφέρεται σήμερα, εφαλτήριο αντίστασης ενάντια στα εθνικά και ατομικά μας ελαττώματα. Η 25η Μαρτίου είναι για όλους αλλά και για τον καθένα μας τρόπος ζωής που μας προσφέρεται να ζήσουμε. Γιατί δεν γιορτάζουμε σήμερα απλά ένα ιστορικό γεγονός. Σήμερα μεθούμε με «το αθάνατο κρασί του 21», το κρασί της λευτεριάς μας.
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» κι η χώρα που τη γέννησε και την ανέστησε οφείλει να τη διαφυλάξει αιώνια. Η ψυχή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πλανιέται ολοζώντανα ανάμεσα μας ψιθυρίζοντας: «…και μην ξεχνάς γιε μου πως εμείς ξοφλήσαμε πια. Ως εδώ ήταν. Τώρα η πολύπαθη Ρωμιοσύνη στηρίζει την ύπαρξη της στη λεβεντιά σας.»

Τιμή και δόξα στην αδούλωτη Ελληνική ψυχή !
Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του 1821 !

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

& Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου

Κων/νος Ν. Μπιζάς

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην έδρα της Π.Ε. Πάρου

Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

- Ώρα 09:00

Εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

- Ώρα 11:30

Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, στο μνημείο της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους από αντιπροσωπείες μαθητών Γενικού Λυκείου Πάρου, 1ου ΕΠΑ.Λ Πάρου, Γυμνασίου Πάρου και Δημοτικών Σχολείων Παροικίας, προσερχόμενους με επικεφαλής καθηγητές και δασκάλους, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

- Ώρα 07:30

Τέλεση Ακολουθίας Όρθρου και Θείας Λειτουργίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Παροικίας.

- Ώρα 10 : 00

Επίσημη δοξολογία στο Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρουσία Αρχών, μαθητών των Σχολείων της Παροικίας, Οργανώσεων, Σωματείων και κατοίκων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Πάρου και Καθηγητής του ΕΠΑ.Λ. Πάρου
κ. Χαράλαμπος Μαλινδρέτος.

- Ώρα 10:30

Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων, Σχολείων, Εφεδροπολεμιστών, αντιστασιακών Οργανώσεων, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Συλλόγων κλπ.

Σιγή ενός λεπτού - ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

- Ώρα 11:00

Παρέλαση των μαθητών των Σχολείων της Παροικίας στην Παραλιακή Λεωφόρο, Ακτή Γιάννη Πάριου.
Χώρος των επισήμων απέναντι από το Α' Κ.Α.Π.Η.

- Ώρα 11:30

Παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Τμήμα των Νεανικών Συντροφιών του Ι.Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής στο χώρο έμπροσθεν του Α' Κ.Α.Π.Η.

Μετά το πέρας των παραδοσιακών χορών θα γίνει το καθιερωμένο κέρασμα στο χώρο του Α΄ Κ.Α.Π.Η.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν :

Τα της ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.
Τα της διάθεσης της φιλαρμονικής , η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.
Τα του ευπρεπισμού των χώρων κατάθεσης στεφάνων και της Παραλιακής Λεωφόρου, το αρμόδιο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Πάρου.
Τα της τάξεως & της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Μαούνης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου.

- Ώρα 20:00

Συγκέντρωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Παροικίας για την αναβίωση του Εθίμου της Λαμπαδηφορίας στη μνήμη της ΜΑΝΤΩΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Συμμετέχουν :
- Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πάρου υπό τη Διεύθυνση του κ. Ιωάννη Κούρτη
- Χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Πάρου  υπό τη Διεύθυνση της κας Κωνσταντίνας Ανδρεάκου

Κατάθεση Στεφάνων

1. Δήμος Πάρου
2. Περιφερειακή Ενότητα Πάρου
3. Δημοτική Κοινότητα Πάρου
4. Αστυνομικό Τμήμα Πάρου
5. Λιμεναρχείο Πάρου
6. Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάρου
7. Ανάπηροι – Θύματα Πολέμου - Εφεδροπολεμιστές
8. Εθνική Αντίσταση
9. Γενικό Λύκειο Πάρου
10. 1ο ΕΠΑ.Λ Πάρου
11. Γυμνάσιο Πάρου
12. 1ο Δημοτικό Σχολείο Πάρου
13. 2ο Δημοτικό Σχολείο Πάρου
14. Κατηχητικό Σχολείο Εκατονταπυλιανής
15. Π.Κ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου
16. ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ Πάρου
17. Κ.Ο.Β. Κ.Κ.Ε Πάρου
18. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Δυτικών Κυκλάδων
19. Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου - Αντιπάρου
20. Α.Μ.Ε.Α.Ι. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
21. Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου -Αντιπάρου
22. Ναυτικός Όμιλος Πάρου
23. Α.Ο. Πάρου
24. Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων
25. Σύλλογος Κρητικών Πάρου – Αντιπάρου «Ο Ψηλορείτης»

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

athanasoulis 265 280