Εκπαίδευση πληθυσμού της Πάρου στην ΚΚΑ Δίκτυο Απινιδωτών

24 Μαϊος 2019 11:04

Κ. Λεοντή,

Με έκπληξη διάβασα στο διαδίκτυο την απόφασή σας για εκπαίδευση του πληθυσμού του νησιού στην αναζωογόνηση και για την αγορά και τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών στο νησί χωρίς την συμμετοχή του σημαντικότερου δημόσιου φορέα που εμπλέκεται το εν λόγω ζήτημα, δηλαδή του Κέντρου Υγείας Πάρου.

 

Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

1. Το ΚΥ Πάρου έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στην εκπαίδευση του πληθυσμού στην Πάρο αφού ξεκίνησε εκπαίδευση των πολιτών 14 ολόκληρα χρόνια πριν. Διαθέτει αυτή τη στιγμή οκτώ εκπαιδευτές αναγνωρισμένους από το ERC (μία δόκιμη) και 2 ακόμη οι οποίοι έφτασαν σε αυτό το επίπεδο μετά από συνεργασία και βοήθεια από τον ΕΔ του ΚΥ. Σύνολο εκπαιδευτών δέκα. Διαθέτει επίσης 4 προπλάσματα και 2 εκπαιδευτικούς απινιδωτές. Σε τι θα έβλαπτε η συμμετοχή των δέκα αυτών ατόμων στην εκπαίδευση του πληθυσμού; Γιατί να πάει τόση προσπάθεια και τόσος κόπος χαμένα;

2. Το ΚΥ Πάρου, ως ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας της επιβίωσης (ο φορέας που θα παραλάβει τελικά τον βαρέως πάσχοντα) παίζει βιβλιογραφικά τεράστιο ρόλο στην τελική ποιότητα της ζωής του (αναπηρίες κτλ) αλλά και στην τελική επιβίωση σε θύματα ανακοπής. Επίσης το τηλεφωνικό του κέντρο εμπλέκεται και στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας (κλήση βοηθείας, έναρξη ΚΚΑ μέσω τηλεφώνου). Πώς είναι δυνατόν να μην ζητείται η συμμετοχή του (και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο), σε ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα;

3. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του ΕΚΑΒ Πάρου, το οποίο επίσης διαθέτει εκπαιδευτές και πολύ έμπειρους διασώστες. Όχι απλώς πρέπει και αυτό να κληθεί τυπικά να συμμετάσχει αλλά μάλιστα και να ενθαρρυνθεί ισχυρά για αυτό.

4. Επίσης σημαντική είναι η επιλογή του τύπου του μηχανήματος που θα αγοραστεί. Σας υπενθυμίζω ότι πολύ πρόσφατα η αγορά ενός πολύ υποδεέστερου και πολύ ακριβότερου απινιδωτή στο ΕΠΑΛ Πάρου αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή όταν ζητήθηκε η άποψη του υπογράφοντα, όχι από τον παράγοντα της Δημοτικής Αρχής που θα έκανε την αγορά (όπως θα έπρεπε) αλλά από καθηγητή του ΕΠΑΛ.

5. Επίσης πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο που θα τοποθετηθούν οι απινιδωτές. Πρέπει να προηγηθεί προσεκτική επιδημιολογική μελέτη για το που γίνονται οι περισσότεροι δυνητικά αποτρέψιμοι θάνατοι και όχι αυτοί να τοποθετηθούν στην τύχη ή με άλλα κριτήρια.

Τέλος σας υπενθυμίζω ότι η ιδέα για εκπαίδευση του πληθυσμού της Πάρου στην αναζωογόνηση δεν είναι ούτε νέα ούτε πρωτότυπη. Έχει κατατεθεί στην υπηρεσία σας 17 ολόκληρα χρόνια πριν (αρ. πρωτ. 14492-25/11/2002- έγγραφο που σας συνυποβάλλω), αλλά δυστυχώς απαξιώθηκε από όλες τις μετέπειτα δημοτικές αρχές. Κατά συνέπεια, υπήρχε κατά την κρίση μου επαρκέστατος χρόνος για την τυχόν οργάνωσή της, χρόνος που δεν δικαιολογεί μια τέτοια παρορμητική κίνηση (την τελευταία μάλιστα στιγμή πριν τις δημοτικές εκλογές).

Ο ΕΠ/ Δ/ΝΤΗΣ

ΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ
MSc ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos