Συνάντηση πρακτόρων οργάνωσε η DEA στην Πάρο

17 Σεπτεμβρίου 2019 16:33

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το κλιμάκιο της DEA που σταθμεύει μόνιμα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Αθήνα, και φιλοξενήθηκε στην Πάρο, το διάστημα από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου


Περισσότεροι από 100 πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και συνάδελφοί τους από δέκα χώρες της Ε.Ε. ταξίδεψαν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στην Πάρο, υπό άκρα μυστικότητα. Οχι, δεν συμμετείχαν σε διεθνή επιχείρηση σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών αλλά σε πανευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα το ξέπλυμα χρήματος από υποθέσεις διακίνησης απαγορευμένων ουσιών και όχι μόνο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η συνάντηση διοργανώθηκε από το κλιμάκιο της DEA (Drug Enforcement Administration) που σταθμεύει μόνιμα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Αθήνα, και φιλοξενήθηκε στην Πάρο, το διάστημα από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Πήραν μέρος εκπρόσωποι των αστυνομιών Γαλλίας, Βελγίου, Σουηδίας, Ισπανίας, Πολωνίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ιταλίας, Μάλτας, καθώς και της Αλβανίας. Στην Πάρο έδωσαν ακόμη το «παρών» και εισαγγελείς από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Παρόμοιες συναντήσεις διοργανώνονται την ίδια περίοδο κάθε χρόνο από τα κατά τόπους γραφεία της DEA στην Ευρώπη και έχουν στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ξεπλύματος αλλά και την αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μέσω της εναρμόνισής της με την αντίστοιχη των ΗΠΑ.

Η συνάντηση συνέπεσε με την ολοκλήρωση μεγάλης έρευνας των ελληνικών διωκτικών αρχών, που είχε ως αποτέλεσμα να εντοπισθούν περισσότερα από δέκα κοντέινερ από το Εκουαδόρ με κοκαΐνη κρυμμένη στο σύστημα ψύξης τους. Τα κοντέινερ ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το λιμάνι Γκουαγακίλ του Εκουαδόρ και είχαν τελικό προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δευτερευόντως του Πειραιά, ενώ ένα κοντέινερ κατέληξε στη γειτονική Αλβανία.

Συνολικά, η ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί αγγίζει τα 500 κιλά. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές Αυγούστου, όταν άνδρες του Λιμενικού με τη συνδρομή υπαλλήλων του τελωνείου κατάσχεσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 52 κιλά κόκας κρυμμένα στο σύστημα ψύξης ενός κοντέινερ που μετέφερε μπανάνες από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα για λογαριασμό μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας. Το διάστημα που ακολούθησε, άνδρες του Λιμενικού, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, αποφάσισαν να ελέγξουν όλα τα προερχόμενα από Εκουαδόρ κοντέινερ με νόμιμο φορτίο μπανάνες. Το αποτέλεσμα; Στα 10 - 12 από αυτά βρέθηκαν συνολικά 500 κιλά κοκαΐνης, όλα κρυμμένα στον μηχανισμό ψύξης του κοντέινερ. Πιθανολογείται ότι μετά τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων σε υπαίθριες αποθήκες, όπου πλένονται και καθαρίζονται (γνωστές ως «ντεπό»), μέλη του κυκλώματος θα τα αφαιρούσαν από τις κρύπτες και θα τα διακινούσαν περαιτέρω στην αγορά της Ε.Ε.

Την τελευταία παρτίδα κοκαΐνης εντόπισαν πιο πρόσφατα υπάλληλοι του τελωνείου. Ηταν κρυμμένη στα τοιχώματα και όχι στο σύστημα ψύξης του εμπορευματοκιβωτίου. Παρότι δεν έχει προκύψει ανάμειξη στην υπόθεση της εταιρείας που εισάγει τις μπανάνες από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα, προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανάμεσα στους οποίους μια γυναίκα που εκτελώνισε το φορτίο με τα φρούτα, του οδηγού ενός φορτηγού, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας-κολοσσού που εισάγει τις μπανάνες. Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού μελέτησε τον φάκελο της δικογραφίας τούς άφησε όλους ελεύθερους.

kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos