Λειτουργία ακτινολογικού μηχανήματος Κ.Υ Πάρου

01 Ιανουαρίου 2020 15:58

Από πλευράς διοίκησης του ΚΥ Πάρου επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Εντός 12ωρου από τη διαπίστωση της βλάβης του Ακτινολογικού μας μηχανήματος, ενημερώθηκε γραπτώς η υπεύθυνη τεχνική υπηρεσία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία ακολούθως αφού ζήτησε προσφορά για τεχνικό έλεγχο από την εταιρεία κατασκευής, ενέκρινε δαπάνη της τάξεως των 840€ για μετάβαση και επιτόπιο έλεγχο της βλάβης. Η εν λόγω εταιρεία απάντησε προς την 2η ΔΥΠΕ στις 13/12/2019 κοστολογώντας την αποκατάσταση της βλάβης στα 33.740€ μετρητοίς (με ΦΠΑ). Έκτοτε δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση από την ΔΥΠΕ, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία του ΚΥ με τα αρμόδια τμήματα είναι συνεχής.

Ξεκαθαρίζεται λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τον χρόνο αποκατάστασης της βλάβης βαραίνει αποκλειστικά την 2η ΔΥΠΕ χωρίς κανείς απολύτως από τους εργαζομένους ή τη διοίκηση του ΚΥ να δύναται να την επιταχύνει (εκτός βέβαια από τις πολλές τηλεφωνικές υπενθυμίσεις που προαναφέρθηκαν).

Η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί εν μέρει τουλάχιστον, ως δικαιολογημένη, αφού όπως ενημερωθήκαμε, η ΔΥΠΕ έχει ζητήσει προσφορά και από άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, καθώς το ζητούμενο ποσό είναι πολύ μεγάλο και προσεγγίζει ακόμη και το κόστος αγοράς καινούριου μηχανήματος. Πράγματι, προ ενός έτους όταν ζητήθηκε η αποκατάσταση βλάβης στην πλακέτα του ίδιου μηχανήματος, το κόστος αποκατάστασης ανήλθε (από την ίδια εταιρεία), στο ποσόν των 11.000 € περίπου, ενώ τελικά η βλάβη αποκαταστάθηκε με μηδενικό κόστος από την 2η ΔΥΠΕ (με χρήση πλακέτας μεταχειρισμένης από άλλο μηχάνημα). Συμπερασματικά, οι τυχόν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση βλαβών μηχανημάτων σε όλο το Δημόσιο τομέα εν γένει, δεν σημαίνουν απαραίτητα κωλυσιεργία υπαλλήλων από δόλο ή από αμέλεια, αφού τηρούνται αυστηρές διαδικασίες (οι οποίες μάλιστα ελέγχονται από τους αρμόδιους επιτρόπους) και οι οποίες έχουν ως σκοπό αφενός την διασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης των νησιωτών, αφετέρου όμως και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη ασθενή, αυτή όντως προσήλθε στα Επείγοντα του ΚΥ Πάρου, εξετάστηκε τόσο από αγροτικό όσο και από ειδικευμένο ιατρό με πιθανή διάγνωση διάστρεμμα ποδοκνημικής. Τοποθετήθηκε άμεσα γυψονάρθηκας και χορηγήθηκαν για υποβοήθηση της ασθενούς βακτηρίες. Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι ο εφημερεύων ειδικός ιατρός δεν ζήτησε εκτίμηση από τον Ορθοπεδικό του ΚΥ Πάρου, ο οποίος ήταν διαθέσιμος και πρόθυμος να παρέμβει και να αναλάβει τη φροντίδα της ασθενούς και να αποφασίσει αυτός για την τυχόν αναγκαιότητα ακτινολογικού ελέγχου. Συμπερασματικά η αρχική αντιμετώπιση ήταν ακριβώς η ίδια ακόμη και εάν η ασθενής είχε υποστεί κάταγμα χωρίς απολύτως καμία δυνητική επιβάρυνση στην υγεία της.

Η Διοίκηση του ΚΥ σκοπεύει να υλοποιήσει τους επόμενους μήνες ένα θεσμικό τρόπο συλλογής των παραπόνων και των αξιολογήσεων των ασθενών που επισκέπτονταν τις μονάδες υγείας ευθύνης της, ο οποίος, παρότι επί σειρά ετών προτείνονταν από τον υπογράφοντα, ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί, συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή στους «σχολιαστές του διαδικτύου» για τον τρόπο που εκδηλώνουν τις, κατά τα άλλα, απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες τους.

Η ανάρτηση αλλά και τα σχόλια, τα οποία διαβάστηκαν πρώτα από πολλούς εργαζομένους και κατόπιν καθυστερημένα κοινοποιήθηκαν στον υπογράφοντα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν οδηγούν σε καμία απολύτως βελτίωση στη λειτουργία του ΚΥ. Αντιθέτως, απαξιώνουν την προσπάθεια και την προσφορά υγειονομικών που προσπαθούν για το καλύτερο, αφού ότι οι πολίτες, έστω και εάν δεν στρέφονται καθαρά εναντίον τους, παρουσιάζονται διαρκώς ως δυσαρεστημένοι και η όποια προσπάθειά τους καταλήγει να θεωρείται «χαμένος κόπος». Αυτά αφορούν ιδιαίτερα το Ακτινολογικό τμήμα, οι εργαζόμενοι του οποίου επί έτη προσέρχονται εκτός βάρδιας χωρίς μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε από τον υπογράφοντα, να αμείβονταν με υπερωριακή απασχόληση. Επίσης το ΚΥ διαθέτει έναν άριστο Ορθοπεδικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει σε μια τέτοια περίπτωση άμεσα.

Ο ΕΔ σε συνεργασία με την ΔΥΠΕ προσανατολίζεται στην παραγγελία παρακλίνιων αναλυτών, ώστε ο αριθμός των απαιτούμενων εργαστηριακών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα να περιοριστεί δραστικά. Η αδιάλειπτη λειτουργία των εργαστηρίων, όλο το 24ωρο είναι πρώτη προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη για το ΚΥ της Πάρου. Όμως, δεν πρέπει ποτέ κανείς να προσδίδει στα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου σημασία μεγαλύτερη από την πραγματική: αποτελούν απλά βοηθήματα για τον ιατρό για τη διάγνωση και την θεραπεία και όχι πανάκεια. Δεν σταματώ ποτέ να υπενθυμίζω στους νέους συναδέλφους, αυτά που οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μας δίδαξαν, δηλαδή ότι το ιστορικό, η αντικειμενική εξέταση και η κλινική κρίση του ιατρού αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για τις ορθές ιατρικές αποφάσεις και ποτέ τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από μόνα τους. Η υπερβολική εξάρτηση από το εργαστήριο για την λήψη οποιασδήποτε κλινικής απόφασης συχνά υποκρύπτει απειρία ή ανεπάρκεια Ιατρικών γνώσεων από τον Ιατρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε επίπεδο ΠΦΥ, η οποία εξ ορισμού παγκοσμίως ασκείται και λειτουργεί αποτελεσματικότατα με ελάχιστα μέσα. Τα παραδείγματα είναι συχνά και καθημερινά.

Ανήμερα Χριστούγεννα, προσήλθε στο ΚΥ Πάρου ασθενής με βαριά δύσπνοια. Παρά την έλλειψη ειδικοτήτων (Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος) αλλά και εργαστηρίου (Ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος κτλ), ο εφημερεύων ιατρός, έθεσε την ορθή διάγνωση, ο ασθενής αντιμετωπίστηκε πλήρως και αυτή τη στιγμή βρίσκεται θεραπευμένος στην οικία του στην Πάρο. Την ίδια ημέρα, ασθενής με κλινική εικόνα οξείας σκωληκοειδίτιδας, και πυρετό 39, θεωρήθηκε από τους ιατρούς του Νοσοκομείου υποδοχής και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ ως απλή γαστρεντερίτιδα λόγω του πολύ χαμηλού αριθμού των λευκών (3.600 με φυσιολογικό τύπο) και δεν συνηγορούσαν καθόλου στην διακομιδή. Όμως η οξυδέρκεια και η σωστή κλινική διάγνωση των ιατρών του ΚΥ Πάρου, αντίθετα με τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου, οδήγησαν τον ασθενή παρά το απαγορευτικό απόπλου στο χειρουργείο και στη ίαση. Εάν οι θεράποντες ιατροί δεν χρησιμοποιούσαν την κλινική τους σκέψη και εφησυχάζονταν από τις απόλυτα φυσιολογικές εξετάσεις, ο ασθενής θα μπορούσε να μην είναι αυτή τη στιγμή ζωντανός αφού κινδύνευε να χάσει τη ζωή του από σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι κάτοικοι της Πάρου καλούνται κατά την νέα χρονιά να κάνουν μια μεγάλη υπέρβαση:
1. Να επικεντρώνονται και να απαιτούν την ποιότητα στις ιατρικές πράξεις και αποφάσεις και όχι μόνο στα μέσα που θα οδηγηθεί κανείς σε αυτές
2. Να μην επιτρέψουν κανέναν στο μέλλον να τους εξαπατήσει άμεσα ή έμμεσα
3. Να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όχι μόνο για τον σχολιασμό απαράδεκτων καταστάσεων που υφίσταται αυτή τη στιγμή στο υγειονομικό σύστημα των νησιών μας, αλλά και για την αναζήτηση των έτοιμων λύσεων, που άλλα κράτη πολύ πιο προηγμένα και πλούσια από εμάς έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά σε δυσχερέστερες μάλιστα περιπτώσεις νησιωτικότητας ή γεωγραφικής απομόνωσης
4. Να ενδιαφέρονται για το τελικό υγειονομικό αποτέλεσμα (ορθή αντιμετώπιση) και όχι για τον τρόπο οδηγήθηκαν εκεί (ποια ειδικότητα υγειονομικού τους εξέτασε, ποια μέσα χρησιμοποίησε κτλ)
5. Να μην ασχολούνται μόνο με το δέντρο (η δική τους ατομική περίπτωση υγείας) αλλά και με το δάσος (ωφέλεια για το σύνολο του πληθυσμού του νησιού)

Όλα τα προαναφερθέντα αλλά και πολλά πολλά ακόμη αναλύθηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την Υγεία τεκμηριωμένα μάλιστα με ισχυρά επιχειρήματα. Όμως, τόσο το φυσικό πρόσωπο που έκανε την ανάρτηση, όσο και οι πολλοί αναγνώστες και σχολιαστές του εν λόγω κειμένου δυστυχώς απουσίαζαν.

Εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με Υγεία και προκοπή για όλους.

 

Με εκτίμηση

Ο ΕΔ

ΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
MSc ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos