To K.Y Πάρου ενημερώνει για τον κορωνοϊό

28 Φεβρουαρίου 2020 14:25

Σας υπενθυμίζουμε, ότι στην περίπτωση αιφνίδιας εμφάνισης βήχα ή/και πυρετού ή/και δυσκολίας στην αναπνοή σε ασθενή που είτε εντός 14 ημερών ήρθε σε στενή επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα είτε ταξίδεψε σε πληγείσες περιοχές (βλέπε τρέχοντα ορισμό κρούσματος) τότε ο ασθενής ΔΕΝ προσέρχεται στο Κέντρο Υγείας ΟΥΤΕ σε οποιοδήποτε άλλο χώρο συνάθροισης κοινού.

Αντίθετα, παραμένει στην οικία του και τηλεφωνεί είτε στον ιατρό του ή είτε στον ΕΟΔΥ (2105212054 και 2105212000). Εφόσον του συστήσουν επίσκεψη στο ΚΥ, τότε δηλώνει στην είσοδο του ΚΥ (στον υγειονομικό που θα κάνει διαλογή) ότι πρόκειται για πιθανό κρούσμα, ώστε να εισέλθει με ασφάλεια και προφυλάξεις.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού τόσο στην κοινότητα της Πάρου, όσο και σε επίνοσα άτομα υψηλού κινδύνου επιπλοκών (ηλικιωμένοι, διαβητικοί, με χρόνια νοσήματα κτλ) οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζονται στο ΚΥ.

Τέλος, επειδή οι χώροι υπηρεσιών υγείας θεωρούνται υψηλού κινδύνου μόλυνσης (η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη έχει πλήρως τεκμηριωθεί βιβλιογραφικά), η επίσκεψη σε αυτούς εν μέσω επιδημίας, κρίνεται σκόπιμο να γίνεται μόνον όταν είναι ιατρικώς ενδεδειγμένη. Ακολουθεί δημοσίευση με λάθη που έγιναν από ασθενή ο οποίος δεν ακολούθησε τις προαναφερθείσες συστάσεις στο λεκανοπέδιο Αττικής.

 

ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ SARS-CoV-2
ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ
25 Φεβρουαρίου 2020

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι,
καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα
Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
και
Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα
Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον ιό SARS-CoV-2:
• Αδιευκρίνιστο, ή
• Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών και όχι ειδικά τον ιό SARS-CoV-2

Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών
συμπτωμάτων και σημείων
Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Σημείωση:
1 Ως «στενή επαφή» ορίζεται:
• Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2
• Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (π.χ. χειραψία)
• Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
• Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με λοίμωξη από SARS-CoV-2
• Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από 2019-nCoV και δεν έχουν τηρηθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας
• Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από SARS-CoV-2, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)
2 Κίνα, Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία (οι περιοχές Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto)
Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από τον ιό SARS-CoV-2


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία,
Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥ Πάρου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos