Υποβολή προτάσεων για τη μορφή δράσεων

30 Μαϊος 2011 11:39
διεκδίκησης καλύτερων υπηρεσιών υγείας.
Στις 25/5/11 έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου, Αντιπάρου και των φορέων των νησιών για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υγείας Πάρου και τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από αυτό.

Στη συνάντηση αυτή ενώ είχαν κληθεί αρμόδιοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες «έλαμψαν δια της απουσίας τους».

Γενική ήταν η διαπίστωση από τις τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων ότι η κατάσταση στις προσφερόμενες δημόσιες υπηρεσίες υγείας συνεχώς επιδεινώνεται. Τα προβλήματα όμως καθημερινά όπως και η ανασφάλεια μεγαλώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά της Πάρου δεν έχουν εμβολιαστεί με αντιφυματικό και τα άλλα υποχρεωτικά εμβόλια , δεν έχει ελεγχθεί η υγεία τους στα σχολεία όπως ο νόμος ορίζει, οι γονείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις για την εγγραφή των παιδιών τους σε νηπιαγωγεία ή δημοτικά σχολεία και άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο αβοήθητοι.

Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιδείξουμε αδράνεια η αδιαφορία. Από όλους αναφέρθηκε η δυσκολία κινητοποιήσεων αυτή την περίοδο, όμως, ταυτόχρονα επισημάνθηκε η ανάγκη διεκδίκησης των αιτημάτων μας αφού διαφορετικά δεν υπάρχει προοπτική επίλυσης.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε όλες οι προτάσεις για κινητοποιήσεις που ακούστηκαν στη σύσκεψη να μεταφερθούν σε όλους τους συλλόγους των νησιών μας, οι οποίοι με αποφάσεις των συμβουλίων τους ή συνελεύσεων τους μέχρι τις 3/6/2011 να εκφράσουν την άποψη τους ή ενδεχόμενα και άλλες προτάσεις ώστε οι όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν να έχουν την ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας των νησιών μας.

Οι προτάσεις αυτές είναι :

1. Αποστολή ψηφίσματος της συνάντησης της 25/5, προς όλους τους υπηρεσιακούς, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες.

2. Μετάβαση των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου και Αντιπάρου στην Αθήνα και κατάληψη του Υπουργείου Υγείας με αίτημα τη συνάντηση με τον Υπουργό.

3. 24ωρο κλείσιμο των Δημαρχιακών κτιρίων σε Πάρο και Αντίπαρο.

4. Ανάρτηση αεροπανώ σε λιμάνι και αεροδρόμιο.

5. Αποκλεισμός λιμανιού, συμβολικά καθυστερώντας τη πρόσδεση πλοίων για λίγα λεπτά ή και 24ωρος αποκλεισμός του λιμανιού.

6. Κατάληψη άλλων δημόσιων κτιρίων όπως Δ.Ο.Υ.

Οι αποφάσεις των φορέων μπορούν να αποσταλούν με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή με φαξ στο 22840-22078.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη ανταπόκρισή σας. Οι προσπάθειες μας θα είναι αποτελεσματικές όταν είναι μαζικές.

Ο Δήμαρχος Πάρου

Χρήστος Βλαχογιάννης


ΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Σήμερα 25η Μαΐου 2011 έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου, Αντιπάρου και των φορέων των νησιών για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υγείας Πάρου και τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από αυτό.

Γενική ήταν η διαπίστωση από την εισήγηση των Δημάρχων και τις τοποθετήσεις των παρεβρεθέντων ότι η κατάσταση στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από τον Ιανουάριο, καθημερινά επιδεινώνεται. Και τούτο γιατί οι αποχωρήσαντες από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν έχουν αντικατασταθεί. Έτσι στις προβλεπόμενες 15 θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με αρ. πρ. Υ3α/ΓΠ 91247/08 της 28-8-2009, που απέχει κατά πολύ από τον διεκδικούμενο οργανισμό που ομόφωνα είχε ψηφιστεί από το Α΄ Π.Ε.Σ.Υ. Ν. Αιγαίου το Μάιο του 2003, (αρ. πρ. Δ3.1/οικ. 3547/14-9-2004), οργανισμό προοπτικής του Νοσοκομείου Πάρου, σήμερα είναι καλυμμένες μόνο 8 συν μία παθολόγο που είναι σε εκπαιδευτική άδεια και 4 αφορούν εργαστηριακές ειδικότητες και οδοντιάτρους. Υπηρετούν ακόμη 5 αγροτικοί γιατροί έναντι 9 θέσεων και υπάρχουν κενά επίσης στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και στην υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τα αναφερθέντα στην με αρ. πρ. 15/14131, της 25-5-2011 επιστολή του υποδιοικητή της 2ης Δ.Υ.Π.Ε. προς το Δήμαρχο Πάρου, κρίνονται εκ του αποτελέσματος επιεικώς άνευ ουσίας, αφού τα προβλήματα δε λύνονται με ευχολόγια, γιατρούς που δεν αποδέχονται διορισμούς χάρη στον ανεπίτρεπτο αναχρονιστικό και χρονοβόρο νόμο των προσλήψεων, ή παραιτούνται χωρίς καμία επίπτωση, ή αποσπώνται για τετραήμερες «διακοπές» το Πάσχα, την ώρα που τα παιδιά της Πάρου είναι ίσως τα μόνα παιδιά της επικράτειας, που δεν έχουν εμβολιαστεί με αντιφυματικό και τα άλλα υποχρεωτικά εμβόλια και δεν έχει ελεγχθεί η υγεία τους στα σχολεία όπως ο νόμος ορίζει και άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι. Με τέτοιες λογικές, οι επιδημιολογικοί δείκτες, ένα κατακτημένο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, θα παλινδρομήσουν σε κατοχικά επίπεδα.

Στην επιστολή του κ. Ζώτου αναφέρεται ότι είναι σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία, κάλυψης των νησιών με επικουρικούς γιατρούς. Αναρωτιόμαστε ο θεσμός του επικουρικού γιατρού έγινε για να καλύψει ανάγκες αστικών περιοχών ή άγονες περιοχές και κύρια τα νησιά; Και δεν καταλαβαίνουμε βέβαια την αναγκαιότητα της προκήρυξης δεύτερης θέσεως βιοπαθολόγου όταν εκκρεμούν θέσεις ζωτικές παιδιάτρων, παθολόγου, ορθοπεδικού, γυναικολόγου.

Στην επιστολή τέλος γίνεται αναφορά στη δυσλειτουργία του Κέντρου Υγείας λόγω επίδρασης εξωγενών παραγόντων κ.λ.π. και έμμεσα «κατηγορούνται» οι δημοτικές αρχές, τα κυβερνεία δηλαδή των νησιών, για εμπλοκή στο πρόβλημα. Θυμίζουμε εδώ, ότι το Κέντρο Υγείας Πάρου είναι το μοναδικό κέντρο υγείας στη χώρα που κτίστηκε με χρήματα Παριανού ευεργέτη, στηρίχτηκε από το Βελέντζειο Ίδρυμα και στην πορεία του είχε θαυμαστά αποτελέσματα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων και κυρίως των Παριανών που δεν λογάριαζαν ωράρια, αργίες και κόπους.

Οι Δημοτικές Αρχές Πάρου, Αντιπάρου και οι φορείς των νησιών μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, γιατί ενώ βιώνουν αβάσταχτα την οικονομική κρίση, γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας των νησιών είναι απόλυτα ανταποδοτικές, ιδιαίτερα φέτος που ο τουρισμός καλείται να λύσει μέρος του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της χώρας. Άλλωστε το ποσοστό των χρημάτων του προϋπολογισμού για την υγεία που διατίθεται για τις ανάγκες των κέντρων υγείας είναι πολύ μικρό.

ΖΗΤΑΜΕ

 Την κατεπείγουσα κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Πάρου από τώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με αποσπάσεις γιατρών ειδικοτήτων από το Ι.Κ.Α. ή άλλους υγειονομικούς φορείς μη εξαιρουμένων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και των κενών θέσεων αγροτικών ιατρών με παράκαμψη των αγκυλωτικών διαδικασιών.

 Την επείγουσα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου πλήρωσης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού και την κανονική τους προκήρυξη, εναρμονισμένο πλήρως με τις ανάγκες της νησιωτικότητας και τις επιταγές του συντάγματος, παράλληλα με την προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών.

AΠΑΙΤΟΥΜΕ

 Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας.

 Την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό διάσωσης στις σημερινές πληθυσμιακές συνθήκες.

 Την ύπαρξη ενός σύγχρονου φορέα διακομιδών από αέρα και θάλασσα.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕ

Κάθε σκέψη υποβάθμισης ή κατάργησης του Κέντρου Υγείας Πάρου και δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι δυναμικά σε κάθε απόπειρα εφαρμογής τέτοιας πολιτικής.

Η Παριανή και Αντιπαριώτικη κοινωνία, όπως και στο παρελθόν θα αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ και να ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!

Ο Δήμαρχος Πάρου Ο Δήμαρχος Αντιπάρου

Χρήστος Βλαχογιάννης Ιωάννης Λεβεντάκης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos