ΕΟΔ Κυκλάδων - Άσκηση ετοιμότητας στην Κω

29 Ιουνίου 2011 02:28

Επέστρεψαν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παραρτήματος Κυκλάδων από το νησί της Κω, όπου σε συνεργασία

με το τοπικό Παράρτημα, πραγματοποίησαν άσκηση ετοιμότητας θαλάσσιας διάσωσης, το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011, στα πλαίσια της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φουσκωτών Σκαφών.

Στην άσκηση συμμετείχαν τα παραρτήματα της ΕΟΔ:

Ø Κυκλάδων με 5 διασώστες και το διασωστικό σκάφος (Rescue 2) και

Ø Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (νήσου Κω) με 20 διασώστες,

με όλο τον απαιραίτητο διασωστικό εξοπλισμό (μπουκάλες οξυγόνου, μάσκες AMBU, απινιδωτή, πλωτό φορείο, φορείο ακινητοποίησης, αερονάρθηκες, σωσίβια, αλουμινοκουβέρτες και λοιπά αναλώσιμα υλικά).

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής:

Η βάση της Ελληνικής Oμάδας Διάσωσης στην Κω δέχεται κλήση από το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για ναυάγιο και δυο άτομα στη θάλασσα σε συγκεκριμένο σημείο.

Το διασωστικό σκάφος Rescue 2 σπεύδει στην περιοχή και εντοπίζει τους ναυαγούς.

Ο ένας δεν έχει αισθήσεις. Περισυλλέγεται με πλωτό φορείο και οδηγείται στο Rescue 2, όπου του παρέχονται πρώτες βοήθειες ακολουθώντας διαδικασία ΚΑΡΠΑ, καθώς δεν αναπνέει.

Παράλληλα η ομάδα υποστήριξης στη στεριά ενημερώνεται ότι απαιτείται άμεση μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Ειδοποιείται ασθενοφόρο και μέχρι να φτάσει, οι διασώστες που τον παραλαμβάνουν στη στεριά συνεχίζουν να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, κάνοντας και χρήση αυτοματοποιημένου εξωτερικού απινιδωτή.

Οι διασώστες του RESCUE 2 με το δεύτερο ναυαγό, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, παραμένουν στο σημείο του ναυαγίου μέχρις ότου επιστρέψει για να τους παραλάβει. Στον πολυτραυματία ναυαγό τοποθετούνται αερονάρθηκες στη διαδρομή προς τη στεριά και του παρέχονται πρώτες βοήθειες από την ομάδα υποστήριξης, μέχρι να τον παραλάβει κι αυτόν το ασθενοφόρο.

Στη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τη στεριά μέσω ασυρμάτων οι οποίοι ήταν συνδεμένοι με την μικροφωνική που είχε στηθεί για την 6η Πανελλήνια Συνάντηση φουσκωτών σκαφών κι έτσι οι θεατές είχαν άμεση οπτική και ακουστική επαφή με τη διαδικασία διάσωσης.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι δεν γνώριζαν για την άσκηση, βλέποντας το ασθενοφόρο να σπεύδει με τη σειρήνα, τον κόσμο που ήταν μαζεμένος και τις φωνές της... τραυματισμένης (η οποία φώναζε σαν να πονούσε πραγματικά) πίστεψαν ότι κάτι σοβαρό συνέβη.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Λιμενάρχης της Κω, από το πλωτό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περιπολούσε στο χώρο διεξαγωγής της .

Η ΕΟΔ Κυκλάδων ευχαριστεί την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη, κο Πουσαίο, γιατί με τις ενέργειές του της έδωσε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Παραρτήματος Κω, για την πραγματοποίηση της κοινής αυτής άσκησης, εξασφαλίζοντας τη μετακίνησή των μελών της και του RESCUE 2, το βουλευτή Κυκλάδων κο Παπαμανώλη, το Λιμεναρχείο Κω και το Σύλλογο Φουσκωτών ΤΡΙΤΩΝΕΣ για τη συνεργασία, τον κο Ρουσσουνέλο για τη μεταφορά του RESCUE 2 και βέβαια τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΟΔ Κω για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos