Πρόσκληση - Ανακοίνωση Εκπολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Καμαρών

10 Οκτωβρίου 2011 22:07
Σας προσκαλούμε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 7μ.μ στα γραφεία του συλλόγου
να σας ενημερώσουμε για τις ανεμογεννήτριες.

• Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 7μ.μ συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα Α.Π.Ε – ανεμογεννήτριες.

Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί!

Η πρώτη συνάντηση είναι προετοιμασία για το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δ.Σ

ΠΑΡΟΣ 08/10/11

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝ

ΕΔΡΑ: KAMAΡΕΣ ΠΑΡΟΥ

Πάρος 10/10/2011

Ανεμογεννήτριες

Το θέμα των ανεμογεννητριών στις Καμάρες ξεκίνησε περίπου το 1995.

- Περί το 1997, χορηγήθηκαν τα πρώτα στοιχεία από τις κατά νόμο προβλεπόμενες υπηρεσίες.

- Το 2001 - 2002, το θέμα περιήλθε σε γνώση των κατοίκων των Καμαρών και του Συλλόγου.

- Το 2002, ο Σύλλογος, κάλεσε εκπρόσωπο της Δ.Ε.Η. αλλά και τους κατοίκους των Καμαρών, εκ των οποίων ελάχιστοι προσήλθαν, σε μια κοινή Συνάντηση στο χώρο του Συλλόγου. Αμέσως μετά, ο Σύλλογος απέστειλε έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές και τη Δ.Ε.Η. θέτοντας τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, προβλήματα τα οποία σήμερα όλοι βιώνουμε.

- Το 2003, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). Στη συνεδρίαση αυτή, τη μονή Λογγοβάρδας εκπροσώπησε ο ηγούμενός της και το Σύλλογο Καμαρών ο Δ.Ε.Σκαραμαγκάς και ο Γ. Πατσιώτης.

Τότε, ο ηγούμενος της μονής ο οποίος είναι ο ίδιος και σήμερα, υποστήριξε ότι η μονή θα εισπράξει 110 - 120 εκατομμύρια δραχμές τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την επισκευή των μονών. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου υποστήριξαν μεταξύ των άλλων, ότι η μονή ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα αδιαφορώντας για τους κατοίκους που διαμένουν στις Καμάρες και την τεράστια υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την οικονομική ζημία που θα υποστούν εξαιτίας της μείωσης των αξιών των ακινήτων τους από τη λειτουργία ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου γνωμοδότησε αρνητικά στη Μ.Π.Ε.(Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και κατ' επέκταση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι λοιπές υπηρεσίες όπως το Επαρχείο, η Νομαρχία, η Περιφέρεια και ούτω καθεξής, προχώρησαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αντιδράσεις των κατοίκων των Καμαρών.

Οι αποφάσεις αδειοδοτήσεως εγκατάστασης του αιολικού πάρκου άρχισαν το 2003 και ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 2010, περίοδο κατά την οποία ούτε ο Σύλλογος ούτε οι κάτοικοι των Καμαρών είχαν σχετική ενημέρωση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος έφερε το θέμα των ανεμογεννητριών σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν στην Πάρο οι οποίες αφορούσαν το περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Αρχικά, πολλοί κάτοικοι του νησιού, μας αμφισβητούσαν σε ότι αφορά το θόρυβο που θα προκαλούνταν (δυστυχώς, μόνο ότι φαίνεται και ακούγεται μας απασχολεί). Αυτή τη στιγμή όμως, που οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν, δοκιμαστικά, χωρίς τη σχετική άδεια λειτουργίας τους ακόμη, μπορούν να έρθουν και να ακούσουν μόνοι τους το θόρυβο που προκαλείται όταν ο βοριάς υπερβαίνει τα 5 μποφώρ. Ας αναλογιστούν λοιπόν τώρα όλοι τι πρόκειται να συμβεί από πλευράς ηχορύπανσης και άλλων παραγώγων, όταν οι άλλες 36 ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και θα είναι τριπλάσιας ισχύος από τις 4 ήδη εγκατεστημένες στις Καμάρες, τοποθετηθούν στην ενδοχώρα της Πάρου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την Πάρο ισχύει το παράκτιο νομικό δίκαιο και της ενδοχώρας που εκτείνεται πέραν των 2 χιλιομέτρων το οποίο παρεμβάλλει μικρότερες νομικές δυσκολίες εγκατάστασης Α.Π.Ε. Με την τοποθέτηση των παραπάνω 36 προαναφερόμενων ανεμογεννητριών στον Παχνά, νότια του Μαραθιού και δυτικά των Αγίων Πάντων, οι Καμάρες και το Μαράθι πλήττονται άμεσα, όπως επίσης και ο Κώστος και οι Λεύκες.

Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, το θέμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών, δεν αφορά μόνο τις Καμάρες και τον παραδοσιακό οικισμό της Αγκαιριάς αλλά όλους τους κατοίκους του νησιού. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η παραγωγή ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί σε ψυχρά εφεδρεία το εργοστάσιο της Νάουσας. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο εάν δεν γίνει διασύνδεση με το εθνικό δίκτυο. Τα προβλήματα που παράγουν σήμερα τα καπναέρια του εργοστασίου της Νάουσας ίσως μετά από κάποια χρόνια να φαντάζουν ασήμαντα μπροστά στο φαινόμενο που θα παρουσιάζει το τοπίο της Πάρου από τους τεράστιους όγκους των ανεμογεννητριών και τα παράγωγά τους.

Εμείς οι κάτοικοι των Καμαρών θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στην Πάρο δεν κατοικούμε μόνο εμείς και χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση των κατοίκων του υπόλοιπου νησιού την οποία θα πρέπει να ανταποδίδουμε. Όταν πριν από ελάχιστα χρόνια είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίζαμε σήμερα στις Καμάρες δεν εισακουσθήκαμε. Κάποιοι πίστεψαν εκείνους που ωφελήθηκαν οικονομικά από την αδειοδότηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών και όχι εμάς. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να συσπειρωθούμε και να μελετήσουμε σοβαρά ένα πολύ μεγάλο θέμα που θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων του νησιού για αρκετές δεκαετίες.

Πίσω από τις χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο ανεμοεγκαταστάσεις κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα τα οποία μπορούν να ανοίξουν τις θύρες και να εκμαυλίσουν όχι μόνο τις μονές αλλά και άλλους εμπλεκόμενους ακόμα και κατοίκους των περιοχών της Πάρου. Γιατί άραγε ενώ οι Κυκλάδες αποτελούν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, περιοχή Γ΄ προτεραιότητας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ο νόμος τελικά παραβιάζεται;

Στα νησιά οι αποστάσεις μεταξύ των παραδοσιακών οικισμών είναι ελάχιστες, οι ακατοίκητες περιοχές πολύ λίγες, οι αποστάσεις μεταξύ των κορυφογραμμών μικρές, οι δε ανεμογεννήτριες πακτώνονται κατά κανόνα επάνω σε βράχο που έχει εντονότατη ηχομεταδοτικότητα, η οποία ενισχύεται από το γυμνό ανάγλυφο του νησιωτικού τοπίου.

Ο Σύλλογος Καμαρών έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές εντός και εκτός Πάρου και έχει προχωρήσει και σε άλλες διαδικασίες τις οποίες θα συζητήσουμε και θα αναπτύξουμε στην Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου και ώρα 7μ.μ. στο χώρο του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Καμαρών έχει ασκήσει και ασκεί μια συγκεκριμένη πολιτική πάνω στο ζήτημα για την οποία όλοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι.

Καλείστε λοιπόν όλοι να παραβρίσκεστε την ημέρα εκείνη στη Συνάντηση έστω και αν για κάποιους λόγους δεν επιθυμείτε να τοποθετηθείτε επί του θέματος. Στην ανοιχτή αυτή Συνάντηση θα παρουσιαστούν οι γραπτές ενέργειες και όχι μόνο του Συλλόγου αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι απαραίτητη για την ενημέρωση των μελών και των κατοίκων των Καμαρών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου κατοίκου του νησιού.

To Δ.Σ.        {plusone lang=el}