Τροποποίηση αγορανομικής νομοθεσίας

11 Οκτωβρίου 2011 18:24

Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από ενημέρωση της ΕΣΕΕ σας ενημερώνουμε για την Αγορανομική Διάταξη 4/2011, η

οποία τροποποιεί το άρθρο 71 της κεντρικής κωδικοποιημένης Αγορανομικής Διάταξης 7/2009, που αφορά στην αναγραφή ενδείξεων επί των πινακίδων των λιανοπωλητών, τον τρόπο απεικόνισης των τιμών επί των πινακίδων αυτών κλπ.

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις της νέας αγορανομικής διάταξης έχουν ως εξής:

Νομοθετείται πλέον ρητά η απαγόρευση ότι, για κάθε προϊόν που πωλείται σε κατάστημα λιανικής πώλησης, απαγορεύεται να εμφανίζονται με οποιοδήποτε τρόπο και ενδεικτικά επί της συσκευασίας του, επί της πινακίδας λιανικής πώλησης ή σε αναρτημένες πινακίδες, διαφορετικές τιμές. Η διάταξη εξασφαλίζει πλέον και ρητά ότι, υπό κανονικές συνθήκες πώλησης, δεν μπορεί ο λιανοπωλητής να παρουσιάζει για το ίδιο προϊόν δύο ή περισσότερες τιμές, οδηγώντας σε σύγχυση τον καταναλωτή. Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή σε κανονικές συνθήκες πώλησης και όχι σε περιόδους εκπτώσεων κλπ, των οποίων η σηματοδότηση τιμής ρυθμίζεται με άλλες διατάξεις της ΑΔ 7/2009.

Περαιτέρω, συστηματοποιείται η έννοια της προωθητικής ενέργειας για τα προϊόντα ραφιού (τρόφιμα, απορρυπαντικά κλπ.). Σε αυτό το πλαίσιο, ορίζεται ως «προωθητική ενέργεια» κάθε ενέργεια marketing περιορισμένης χρονικής ισχύος, που επικοινωνείται στον τελικό καταναλωτή και με την οποία υποδηλώνεται με οποιονδήποτε τρόπο ότι η αγορά του υπό προώθηση προϊόντος, του αποφέρει οικονομικό όφελος. Ο άμεσος συνδετικός δεσμός του ειδικού οικονομικού οφέλους του καταναλωτή εξατομικευμένα για το κάθε προϊόν αποτελεί και τη βασική διαφορά της συγκεκριμένης μορφής προωθητικής ενέργειας από τις λοιπές που ακολουθεί η αγορά (και έχουν περισσότερο γενικό χαρακτήρα). Εντός ειδικά αυτού του πλαισίου, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται τα εκπτωτικά κουπόνια, οι κάρτες πιστότητας και προτίμησης (loyalty cards), καθώς και η ταυτόχρονη πώληση άλλων προϊόντων, ως δώρων. Οι σχετικές ρυθμίσεις της νέας αγορανομικής διάταξης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπόριο τροφίμων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση της ΑΔ 7/2009 βελτιώνει απλά το υπάρχον αγορανομικό πλαίσιο και δεν αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου για την γενικευμένη τροποποίηση της αγορανομικής νομοθεσίας. Όταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου συστηματοποιήσει το σύνολο των κατατεθεισών προτάσεων και καταρτίσει το σχετικό σχέδιο νόμου για την βελτίωση του αγορανομικού πλαισίου, θα επανέλθουμε με νέα εγκύκλιο.

Τροποποίηση του Άρθρου 71 της Α.Δ. 7/09, όπως τροποποιήθηκε με την Α.Δ. 13/2009 και θέσπιση κυρώσεων              

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos