Μ. Παρασκευή και Πάσχα στη Μάρπησσα Πάρου

07 Απριλίου 2012 01:02

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στη Μάρπησσα διοργανώνονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό των παθών του Χριστού και το Άγιο Πάσχα.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν τη Μεγάλη Παρασκευή με τις αναπαραστάσεις της Ζωής και των Παθών του Κυρίου .

Ένα έθιμο που, σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία, ξεκίνησε το 1924 με εμπνεύστρια και πρωτεργάτιδα την τότε Δασκάλα της Μάρπησσας Βασιλεία Καφούρου-Ασωνίτη.

Το έθιμο αυτό διαφυλάχτηκε από τους κατοίκους της Μάρπησσας μέχρι σήμερα. Όλο το χωριό παίρνει μέρος στην προετοιμασία του εθίμου.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μέσα σε μια ατμόσφαιρα Χριστιανικής κατάνυξης διαδραματίζονται μοναδικά έθιμα.

Κατά μήκος της περιφοράς του επιταφίου γύρω από τη Μάρπησσα και σε χαρακτηριστικά σημεία, λαμβάνουν χώρα σκηνές από τη Ζωή και τα πάθη του Χριστού. Σε αυτές συμμετέχουν νέοι, νέες και παιδιά του χωριού μας, ντυμένοι μετά ρούχα της εποχής.

Το γενικό κλίμα εκείνης της εποχής που επικρατεί μεταφέρει τους πιστούς πολύ εύκολα στην ¨Ανάσταση του Λαζάρου¨, την ¨Είσοδο στα Ιεροσόλυμα¨, στην ¨Μετάνοια της Μαγδαληνής¨, στο ¨Μυστικό Δείπνο¨, στον ¨Πόντιο Πιλάτο¨, στην ¨Προσευχή στο Όρος των Ελαιών¨, την ¨Ανάβαση στο Γολγοθά¨, στο ¨πριν ο Λέκτωρ φωνήσαι¨, στην ¨Κρεμάλα του Ιούδα¨, στη ¨Σταύρωση¨, στην ¨Αποκαθήλωση¨ και τον ¨Επιτάφιο Θρήνο¨.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα με την αναβίωση του εθίμου της ¨Κούνιας¨ το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο παραδοσιακό οικισμό στις 17:00, όπου θα ακουστούν τραγούδια της κούνιας και θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας.

Σας περιμένουμε να γλεντήσουμε όλοι μαζί με άφθονους μεζέδες, κρασί, σούμα και χορό ως αργά το βράδυ.

Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Μάρπησσας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos