EAΣ Πάρου και σχέδιο εξυγίανσης

11 Απριλίου 2012 01:17

Στο πλαίσιο του τελευταίου νόμου 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς η Ένωση αποφάσισε σχέδιο εξυγίανσης που ουσιαστικά προβλέπει

την ρύθμιση των δανειακών της εκκρεμοτήτων προς την ΑΤΕ που είναι και ο κύριος παράγοντας χρηματοοικονομικής της επιβάρυνσης.

Το σχέδιο αυτό το οποίο εγκρίθηκε και από την πιστώτρια Τράπεζα προβλέπει τη διαγραφή όλων των οφειλών της Ένωσης που προέρχονται από δάνεια της δεκαετίας του '80 με την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της Ε.Α.Σ. Πάρου και συγκεκριμένα των καταστημάτων στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους του κτιρίου του παλιού τυροκομείου στον Αρχίλοχο και ενός καταστήματος στον πρώτο όροφο στην περιοχή Βίντζι Παροικίας.

Για το σχέδιο εξυγίανσης του Συνεταιρισμού, το μέλλον του  όπως προδιαγράφεται "απαλλαγμένος από τα βαρίδια" και πολλά ακόμα θέματα ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Νικόλαος Τσιγώνιας, παρουσία του Διευθυντή της Ένωσης κ. Αλέξη Γκόκα και του μέλους του Δ.Σ κ. Αντωνίου Καπαρού παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Μ. Τρίτη στα γραφεία της Ένωσης.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη


Με την ευκαιρία των εορταστικών ημερών του Πάσχα απευθυνόμαστε σε όλους τους παριανούς και τους επισκέπτες του νησιού μας με ευχές για να περάσουν καλά με υγεία και οικογενειακή γαλήνη. Δυστυχώς οι δύσκολες συνθήκες που έχουν επικρατήσει στην οικονομία της χώρας που απ' ότι φαίνεται θα ενταθούν κι άλλο, έχουν πλήξει καίρια όχι μόνο την παραγωγική δυναμική της κοινωνίας αλλά και την συνοχή της σε βαθμό αποδόμησης. Αυτές οι δύσκολες ημέρες αποτελούν και για το συνεταιριστικό κίνημα μια κρίσιμη καμπή. Σαν νέα διοίκηση της Ένωσης όταν αναλάβαμε πριν από δύο χρόνια διαπιστώσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δεχτούμε τις προκλήσεις των καιρών και να αλλάξουμε σελίδα. Τα δύο αυτά χρόνια σχεδιάσαμε και δουλέψαμε γι' αυτό πάνω στους ακόλουθους άξονες:

α) Οικονομική εξυγίανση της Ένωσης.

β) Αναδιάρθρωση της συνεταιριστικής δομής.

γ) Παραγωγικός εκσυγχρονισμός.

Οι δύο πρώτοι από τους ανωτέρω στόχους έχουν προετοιμαστεί επαρκώς και νομίζουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η πραγματοποίησή τους γεγονός που θα επιτρέψει στο νέο συνεταιρισμό και στα μέλη του να προχωρήσουν άμεσα και απρόσκοπτα στην υλοποίηση του στόχου του παραγωγικού εκσυγχρονισμού.

Στο πλαίσιο του τελευταίου νόμου 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς η Ένωση αποφάσισε σχέδιο εξυγίανσης που ουσιαστικά προβλέπει την ρύθμιση των δανειακών της εκκρεμοτήτων προς την ΑΤΕ που είναι και ο κύριος παράγοντας χρηματοοικονομικής της επιβάρυνσης. Το σχέδιο αυτό το οποίο εγκρίθηκε και από την πιστώτρια Τράπεζα προβλέπει τη διαγραφή όλων των οφειλών της Ένωσης που προέρχονται από δάνεια της δεκαετίας του '80 με την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της Ε.Α.Σ. Πάρου και συγκεκριμένα των καταστημάτων στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους του κτιρίου του παλιού τυροκομείου στον Αρχίλοχο και ενός καταστήματος στον πρώτο όροφο στην περιοχή Βίντζι Παροικίας.

Με βάση τα όσα προβλέπει ο ίδιος νόμος η Ένωση μετατρέπεται σε συνεταιρισμό πρώτου βαθμού με την συγχώνευση όλων των συνεταιρισμών του νησιού. Οι σχετικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων όλων των συνεταιρισμών και της Ένωσης έχουν παρθεί και στις 18 Απριλίου πραγματοποιείται η καταστατική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού της Πάρου. Η συμμετοχή πλέον του αγρότη στη λήψη αποφάσεων είναι άμεση και όχι δια αντιπροσώπου.

Ο συνεταιρισμός της Πάρου απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος, με μια μεγάλη περιουσία και παραγωγική υποδομή και με αγρότες με ενδυναμωμένη συνεταιριστική συνείδηση, ανοίγει νέα σελίδα στην αγροτική και συνεταιριστική ιστορία του νησιού.

Σήμερα που πολλοί αναπτυξιακοί μύθοι καταρρέουν οι παριανοί αγρότες συνεχιστές μιας παραγωγικής παράδοσης χιλιετηρίδων είναι αποφασισμένοι να αποτελέσουν βασικό παραγωγικό παράγοντα του νησιού.

Καλούμε όλους τους παριανούς και φίλους της Πάρου να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα όχι μόνο για λόγους πατριωτικούς αλλά γιατί προέρχονται από γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με αντικειμενικά χαρακτηριστικά ποιότητας. Το ξηροθερμικό κλίμα, οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, οι γηγενείς ποικιλίες, οι εκτατική καλλιέργεια, η περιορισμένη ανάγκη για χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών, είναι ενδεικτικά μερικοί από τους παράγοντες που δίνουν στα παριανά προϊόντα ιδιαίτερη γευστική ταυτότητα και βιολογική αξία.

Τα τοπικά αυτά προϊόντα πρέπει να είναι μέρος και της τουριστικής ταυτότητας όπως άλλωστε και οι αντίστοιχες καλλιέργειες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παριανού τοπίου. Όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι η δυνατότητά μας στο μέλλον να παραμείνουμε μια ευημερούσα κοινωνία με ιστορική συνείδηση, ταυτότητα και συνοχή περνά απαραιτήτως μέσα από την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα την στήριξη των παριανών προϊόντων και αυτό είναι ευθύνη του συνόλου της Παριανής Κοινωνίας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤ. ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΠΑΡΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

{plusone lang=el}



Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos