Εικαστικοί και «Αρχίλοχος» για τον παραλιακό δρόμο

26 Απριλίου 2012 02:06

Εντύπωση προκάλεσε ότι στο «Ελεύθερο Βήμα» του «Αρχίλοχου» (24 Απριλίου) για τον παραλιακό δρόμο ο μόνος παρών από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο Μανώλης Ισιγώνης.

Είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό ότι στις 24 Απριλίου το Βήμα θα αφιερωνόταν σε παρέμβαση των εικαστικών πάνω στο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού δρόμου της Παροικιάς. Οι εικαστικοί της Πάρου σε συναντήσεις τους κατέληξαν σε κείμενο με μια σειρά σκέψεις και προτάσεις που διαβάστηκαν στη συζήτηση.

Παραθέτουμε το κείμενο, όπως διαβάστηκε:

Α) Η Ομάδα Εικαστικών Πάρου σημειώνει με ικανοποίηση τη διαφαινόμενη θέληση του Δήμου και της μελέτης για τον περιορισμό των αυτοκινήτων στην παραλιακή οδό.

Β) Θεωρούμε ότι η παραλιακή οδός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού οικισμού και με αυτήν την ιδιότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται απ' τις τοπικές αρχές και όλους τους πολίτες.

Γ) Η δημιουργία δύο χώρων στάθμευσης, δίπλα στα λεωφορεία και κάτω από τον άγιο Κωνσταντίνο, δεν συνάδει με την ανωτέρω αντίληψη. Θα συντελέσει στη διατήρηση της κυκλοφορίας στον παραλιακό δρόμο και στην χρήση κι άλλων χώρων για παράνομη στάθμευση, όπως γίνεται σήμερα Θα υποβαθμίσει κι άλλο την περιοχή που έχει ήδη πληγεί κυκλοφοριακά και αισθητικά από το σταθμό λεωφορείων και θα συντελέσει στη μεγέθυνση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στον χώρο γύρω από το λιμάνι.

Προτείνουμε:

α) Η νέα διαμόρφωση να είναι ανθρωποκεντρική και να βασιστεί στην αρχή της σταδιακής απομάκρυνσης των βράχων, με τη βύθισή τους ή άλλη τεχνική λύση που θα προκριθεί (με τη δημιουργία π.χ. αλιευτικών και τουριστικών καταφυγίων, που τόσο έχει ανάγκη η Παροικιά και το νησί για την αποκατάσταση της επαφής του ανθρώπου με τη θάλασσα).

β) Να δημιουργηθεί μια παραλιακή οδός ήπιας κυκλοφορίας, με πλάτος που να επιτρέπει μόνο τη διέλευση ενός αυτοκινήτου, με περιοριστικούς χώρους στάθμευσης μ ό ν ο για την εξυπηρέτηση της τροφοδοσίας των καταστημάτων σε ώρες που θα προκαθοριστούν. Η οδός να είναι σε διαφορετικό επίπεδο από τα εκατέρωθεν πεζοδρόμια και τα οδοστρώματα τόσον της οδού, όσο και των πεζοδρομίων και να αποτελούνται από υλικά που να ταιριάζουν στην κυκλαδική τους φύση (Παριανή πλάκα, μαρμαρόπλακες, σαγρέ) Κατά συνέπεια πρέπει να καταργηθούν οι ζαρντινιέρες ή οτιδήποτε άλλο τεχνικό όριο προβλέπει η μελέτη για τον «καθορισμό της οδού».

γ) Να καταργηθούν οι προβλεπόμενοι χώροι στάθμευσης στον παραλιακό δρόμο.

δ) Να καταργηθεί η προβλεπόμενη εξέδρα πάνω στα βράχια γιατί νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τα βράχια.

ε) Να προβλεφθεί ενιαίος χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων μέχρι την προαναφερθείσα οδό ήπιας κυκλοφορίας. Ο άλλος χώρος να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στους πεζούς.

στ) Οι προβλεπόμενες ομπρέλες να μετατεθούν κατά συνέπεια στους χώρους τραπεζοκαθισμάτων.

ζ) Η δενδροφύτευση να προβλέπει δένδρα που να προσιδιάζουν στην τοπική χλωρίδα, κατά προτίμηση χωρίς ρετσίνι και όχι φοίνικες.

Στη συζήτηση του «Ελεύθερου Βήματος» πήραν μέρος εκτός από τους εικαστικούς και άλλοι πολίτες που εξέθεσαν τις απόψεις και τις επιφυλάξεις τους για την απόφαση επί του σχεδίου ανάπλασης που έχει ήδη ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Επομένως οι δυνατότητες να επανασυζητηθεί το σχέδιο δεν είναι πολλές κι εδώ τονίστηκε η ανάγκη σε παρόμοιες περιπτώσεις να δείχνεται μεγαλύτερη ευαισθησία από τις τοπικές αρχές και ευρύτερος δημοκρατικός διάλογος. «Η Παροικιά λείπει από το γάμο της» τόνισε ο Σωτήρης Καστρουνής.

Ο Τάσος Κοντόσταυλος παρατήρησε ότι τα σχέδια της παραλιακής οδού δεν είναι υλοποιήσιμα μετά τις διορθώσεις που επιβλήθηκαν από το ΣΧΟΠ. Αναρωτήθηκε αν έχει αξία η συζήτηση, καθώς έχει ήδη ληφθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατέθεσε τις σκέψεις του για την κίνηση και τα προβλήματα του καλοκαιριού με την άφιξη των βαποριών, που η συγκεκριμένη μελέτη δεν τα λαμβάνει υπόψη της. Ο Ηλία Γουρδούκης είπε ότι οι σκέψεις που διατυπώνονται δεν έχουν σχέση με τους μελετητές, αλλά με τη συγκεκριμένη μελέτη. Το έργο αφορά όλους μας, τόνισε, όχι μόνο τους Παροικιώτες. Δεν πρέπει να αποκλειστεί σε επόμενη φάση η απομάκρυνση των βράχων. Ο Γιάννης Μαούνης και ο Μένεγος Μαύρης τόνισαν την ανάγκη για ακτομηχανική μελέτη του κόλπου της Παροικιάς. Η Σίσυ Κεμπάμπη επέμεινε στην ανάγκη να γίνουν αφαιρέσεις στα σχέδια, να φύγουν πολλά περιττά στοιχεία από τη μελέτη. Ο Μανώλης Ισιγώνης αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της μελέτης (μένει ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, δίνονται τέσσερα μέτρα για τους πεζούς, καταργείται η πρώτη σειρά με τις ομπρέλες και δεν υπάρχει διαφοροποίηση στις πέργκολες), μίλησε για την κυριαρχία του αυτοκινήτου και των μαγαζιών στα σχέδια και αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τα βράχια που η μελέτη δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνσή τους. Η Όλγα Ισηγώνη είπε ότι η μελέτη είναι πρόχειρη («άρπα κόλλα») και δεν λαμβάνει υπόψη της τη δεδομένη κίνηση επί της οδού. Εκφράστηκαν και πολλές άλλες γνώμες

Γ. Κυριαζάνος: «Καβάλα πάν στη εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε». (Για την κυριαρχία του αυτοκινήτου).

Σ. Μητρογιάννης: «Ο πεζός δεν φαίνεται να έχει δικαιώματα».

Στέλιος Γκίκας: «Ο οικισμός είναι ιδιαίτερος και να ληφθεί υπόψη στα σχέδια ανάπλασης της οδού που αποτελεί τμήμα του παλιού οικισμού.

Τη συζήτηση έκλεισε ένας από τους μελετητές (Φάνης Καταπόδης) λέγοντας ότι ο πεζόδρομος σχεδιάστηκε να είναι φαρδύς και ότι όλο το τμήμα μπροστά από τις πέργκολες δεν έχει τραπεζοκαθίσματα. Αποδέχτηκε την κριτική, σημείωσε όμως την υπερβολή της άρνησης και είπε ότι ίσως με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κάτι ακόμα θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Συντονιστής του Ελεύθερου Βήματος ήταν ο Χρ. Γεωργούσης, που τόνισε την αξία της συζήτησης. Το ατύχημα με τον πρόεδρο του «Αρχίλοχου» Νίκο Συνόδη δεν επέτρεψε μεγαλύτερο εύρος στη λειτουργία του Βήματος.

Χρίστος Γεωργούσης

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos