Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, εγκαινίων-κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, αφιερωμένη στην διατελέσασα Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Πάρου κ.Μαρία Ναυπλιώτου.

16 Φεβρουαρίου 2013 20:05

Στην νέα αίθουσα –γραφείο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, εγκαινίων-κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, αφιερωμένη στην διατελέσασα Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Πάρου κ.Μαρία Ναυπλιώτου.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πάρου κ.Χρήστος Βλαχογιάννης,ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου κ.Λοιζος Κοντός,οι Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωπος του Δήμου Αντιπάρου κ.Παρασκευάς Κουβαράς,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πάρου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Παντελής Τζανακόπουλος και κ.Κων/νος Μπιζάς,οι Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων, φορείς,σύλλογοι,πρωην Πρόεδροι του Συλλόγου αλλά και τα μέλη μας, στην νέα αίθουσα που εγκαινίασε ο Πατέρας Σπυρίδων Φωκιανός.

Μετά την παρουσίαση του Βιογραφικού της κ.Μαρίας από τον Πρόεδρο κ.Απόστολο Αλιπράντη, ακολούθησε η βράβευση της.

Α)με την απονομή της τιμητικής πλακέτας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου από τον Δήμαρχο κ.Χρήστο Βλαχογιάννη,

Β)με την απονομή της τιμητικής πλακέτας της ΕΣΕΕ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ.Απόστολο Αλιπράντη ενώ σ'αυτό το σημείο αναγνώστηκε η επιστολή της ΕΣΕΕ που αναφέρει την ανακήρυξη της κ.Μαρίας Ναυπλιώτου ως μέλος των Γερουσιαστών του Ελληνικού Εμπορίου.

Γ)με το αναμνηστικό του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου από το μέλος του ΔΣ και ανιψιό της κ.Μαρίας ,Αναστάσιο Τριαντάφυλλο.
{vsig}espparou9{/vsig}

Στην συνέχεια, η κ.Μαρία Ναυπλιώτου, με συγκίνηση και καθαρή φωνή μας εξέφρασε τα όμορφα συναισθήματα που τρέφει για τον Σύλλογο μας,για την πατρίδα μας,το νησί μας και την αγάπη της για τους συνανθρώπους της.

Λίγα από τα λόγια της, που μας συγκλόνισαν και μας γέμισαν τόλμη , θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας συγκεκριμένα η κ.Μαρία, μας κάλεσε ,να διαφυλάξουμε σήμερα, εν'μέσω κρίσης την κορυφή της επαγγελματικής & οικονομικής ανάπτυξης των νησιών μας ,αλλά και να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τα νησιά μας ,που από αυτά εμπνεύστηκαν ζωγράφοι και ποιητές, με το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, το ήρεμο τοπίο τους.

Ενώ όμορφα λόγια άκουσαν για την κ.Μαρία Ναυπλιώτου, οι παρευρισκόμενοι, από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου κ.Μάρκο Κωβαίο και τον συνεργάτη – φίλο της κ.Αντώνη Αρκά.

Με ιδιαίτερη τιμή

για το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου

Πάρου-Αντιπάρου

Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας

Αλιπράντης Απόστολος        Κρητικός Ηλίας


Σας παρουσιάζουμε με λίγα λόγια πλούσια σε επιτυχίες και περιπέτειες ζωή, της κ.Μαρίας Ναυπλιώτη.

Ο πόλεμος του 1940 την βρίσκει στην Αθήνα, εκεί δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο, η αγάπη όμως για τον συνάνθρωπό της, την οδηγεί να γίνει αιμοδότρια και εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε ηλικία μόλις 15 χρόνων. Από τότε έως και το 2000 συμπλήρωσε 60 χρόνια αιμοδοσίας.

Δεν σταματά όμως εκεί. Παράλληλα στον ελεύθερο χρόνο της πηγαίνει στον Ευαγγελισμό για να δώσει χαρά στα ανάπηρα παιδιά της Ελλάδας μας.

Στο τέλος του 40' δραστηριοποιείται στην εθνική αντίσταση παρέα με τον Γιώργο Ναυπλιώτη και μετέπειτα σύζυγό της και την αδελφή του Βασιλική, τον Μανώλη και τον Νίκο Γλέζο. Στις 30 Μαϊου του ΄41 συμμετέχει στο κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, με πρωτεργάτες τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα. Μετά από βομβαρδισμό στον Πειραιά, πολλοί συνάνθρωποι έμειναν άστεγοι. Εκεί λοιπόν οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης δημιούργησαν την λαική επιτροπή αλληλεγγύης. Η κ. Μαρία ανέλαβε την στέγαση και την σίτιση των αστέγων στα σχολεία του Ρούφ.

Η δράση της ήταν πολύ μεγάλη, επιγραμματικά σας αναφέρω ότι:

• ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΒΑΡΙΑ, ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΚΟΥΦΑ

ΕΠΙΣΗΣ

• ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ, ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΧΕΙΡΟΜΒΟΒΙΔΑ, ΔΙΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΣΕ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ ΤΟΥ ΠΑΡΙΑΝΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΥ

• ΕΖΗΣΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΣΑΝΙΣΟΥΝ

• ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΩΣ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ, ΣΤΟ ΡΟΥΦ, ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ

Αυτά ήταν λίγα και επιγραμματικά από τα συμβάντα εκείνης της εποχής. Η κ. Μαρία τότε είχε σκιά της την θεά τύχη μιας και από θαύμα θεού επέζησε απ' όλα αυτά.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος η κ.Μαρία ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και πρωτοπόρο στην αναβάθμιση της Πάρου ΓΙΩΡΓΟ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ. Ο σύζυγός της εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ασχολήθηκε με την εξόρυξη και κατασκευή καλλιτεχνημάτων από μάρμαρο με την τότε κοινότητα της Πάρου ,το Λιμενικό Ταμείο και τον Αρχίλοχο.

Το 1955 ξεκινά μια οικοτεχνία κομψοτεχνημάτων με κοχύλια. Τότε θεωρήθηκε ως σημαντική λαική νησιώτικη τέχνη από εφημερίδες, περιοδικά αλλά και το βιβλίο του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Το 1957 ανοίγει το πρώτο τουριστικό κατάστημα στην Πάρο με Νο 1 αριθμό έναρξης από την εφορία της Πάρου.

Η ατρόμητη και γενναία Μαρία του 1940, συνεχίζει στην Πάρο να δημιουργεί.

• Το 1982 ιδρύουν τον Α' Σύλλογο Γυναικών Πάρου με Πρόεδρο την κ. Μαρία Ναυπλιώτη.

• Το 1982 ιδρύουν με 24 αιμοδότες το Σύλλογο Αιμοδοτών.

• Το 1986-1992 διετέλεσε Πρόεδρος στον Σύλλογο Επαγγελματιών Πάρου ΠΟΥ στην χρονική περίοδο αυτή ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΠΑΡΟΥ.

• Το 1991 επισημοποιούν τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου-Αντιπάρου με 800 φιάλες. Σήμερα οι φιάλες εχουν φθάσει τις 1500. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σε έγγραφο του Διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, η αιμοδοσία της Πάρου βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας όλων των συλλόγων αιμοδοτών της Ελλάδας.

• Το 1987-1991 βρίσκεται ως Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Πάρου.

• Για πάρα πολλά χρόνια συμμετείχε στην Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας.

• Ιδέα της, ήταν και η δημιουργία Χορευτικού Συλλόγου.

• Αναρίθμητες είναι οι συμμετοχές της σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Επιμέλεια παρουσίασης Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos