×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Προτάσεις για την αλιεία στις Κυκλάδες

14 Ιουλίου 2013 13:08

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για την αλιεία στις Κυκλάδες, αφού πρώτα κοινοποίησε με έγγραφο στο Δήμο τα συμπεράσματα του συνεδρίου, έδωσε

στη συνέχεια τις πολύ σημαντικές προτάσεις που συλλέχτηκαν μετά τις σχετικές συζητήσεις. Οι περισσότερες προέρχονται από τους ίδιους τους ψαράδες και απευθύνονται ξεχωριστά για κάθε υπηρεσία και προς τους ίδιους τους ψαράδες. Το έγγραφο αυτό, όπως και το προηγούμενο θα αποτελέσει πολύτιμο υλικό για τους δήμους και για τα νεοσύστατα σωματεία ψαράδων σε κάθε δήμο. Τα νέα σωματεία αυτά με τη γνώση του υλικού της διημερίδας (συμπεράσματα και προτάσεις) μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συζητήσεις για να καλύψουν και άλλα θέματα, να συμπληρώσουν και να διορθώσουν τυχόν ελλείψεις. Σήμερα που οι άνθρωποι ξανασυζητούν τις παραγωγικές δραστηριότητες τέτοιου είδους έγγραφα θα αποτελέσουν πολύτιμο αρχειακό υλικό.

ΧΓ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ü Απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα τους μήνες Απρίλιο-Μαΐο σε όλες τις Κυκλάδες.

ü Απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα εντός τριών μιλίων από τις ακτές ανεξαρτήτως βάθους.

ü Απαγόρευση της αλιείας με γρι-γρι μέρας τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο λόγω αναπαραγωγής των καλαμαριών και της μαρίδας.

ü Επαναφορά της αλιείας με βιντζότρατα με καθορισμό των περιοχών και του χρόνου δραστηριότητάς της.

ü Απαγόρευση της παραμονής των διχτυών στη θάλασσα πέραν του 12 ώρου.

ü Απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας (εκτός καθετής) και το μήνα Απρίλιο.

ü Εκσυγχρονισμός και κωδικοποίηση της αλιευτικής νομοθεσίας.

ü Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στους αλιείς τα προστατευόμενα θηλαστικά, θα πρέπει η πολιτεία να αξιοποιήσει σχετικές ρυθμίσεις για την αποζημίωση τους από τις καταστροφές στα αλιευτικά τους εργαλεία. Επιπλέον, να ενισχυθούν οικονομικά οι αλιείς για την προμήθεια ηχοακουστικών σημάτων και κατάλληλων μέσων για την απώθηση των θηλαστικών.

ü Άμεση δημιουργία Μητρώου Αλιέων και ρύθμιση των θεμάτων επαγγελματικότητας.

ü Άμεση δημιουργία Μητρώου Ερασιτεχνών Αλιέων και καταγραφή του ερασιτεχνικού στόλου.

ü Να προχωρήσουν οι διαδικασίες θεσμοθέτησης του αλιευτικού τουρισμού.

ü Να οργανωθούν τα Περιφερειακά Συμβούλια Εκδίκασης Αλιευτικών Προσφυγών (ΣΕΑΠ) ώστε να εκδικάζονται άμεσα οι προσφυγές και η επιβολή των κυρώσεων να εξυπηρετεί το σκοπό της, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας δηλαδή.

ü Αναμόρφωση της νομοθεσίας, που αφορά στις κυρώσεις, με αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, άμεσα εκτελεστές.

ü Θεσμοθέτηση ειδικών όρων για τη χορήγηση αδειών απόπλου για αλιεία στα διεθνή ύδατα.

ü Να δοθούν κίνητρα για την είσοδο ηλικιακά νέων στην αλιεία.

ü Άμεση εφαρμογή του κανονισμού της Μεσογείου όσον αφορά στην χαρτογράφηση περιοχών που χρήζουν προστασίας (ποσειδωνίες, κοράλλια, τραγάνες).

ü Ανάθεση μελέτης για την καταγραφή των περιοχών αναπαραγωγής των υδρόβιων οργανισμών και των περιοχών συγκέντρωσης των «νεαρών» ατόμων.

ü Να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΠΑΛ σε ενέργειες που στοχεύουν στην αύξηση και προστασία των αποθεμάτων και ενίσχυση της μικρής παράκτιας αλιείας.

ü Συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Αιγαίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδια για θέματα αλιείας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ισχύος των κινητήρων των αλιευτικών σκαφών. Τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη της χώρας μας δεν θα μπορούν να είναι αξιόπλοα με τις μηχανές που προβλέπουν οι άδειες τους. Προτείνεται η κατάργηση της σχέσης 1:1 στις αντικαταστάσεις των μηχανών. Να γίνει νέα απογραφή του αλιευτικού στόλου και ανανέωση του ΚΑΜ.

ü Να υλοποιείται κανονικά το Εθνικό Σύστημα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων.

ü Η πολιτεία να αναλάβει συνολικά το οικονομικό κόστος για την τοποθέτηση, τεχνική υποστήριξη και την λειτουργία των vms.

ü Βελτίωση (αντικατάσταση) vms με αποστολή σημάτων μικρότερη των 30΄ και επέκταση σε σκάφη με ολικό μήκος μικρότερου των 12 μέτρων.

ü Διαχειριστικά σχέδια για όλους τους τύπους αλιείας και επιστημονική παρακολούθηση.

Προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

ü Ίδρυση και λειτουργία αλιευτικής αστυνομίας σε κάθε λιμεναρχείο και λιμενικό σταθμό και στελέχωσή της με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

ü Επαρκής στελέχωση του ΚΠΑ και απρόσκοπτη λειτουργία του όλο το εικοσιτετράωρο και άμεση ενημέρωση των κατά τόπους λιμενικών αρχών στις περιπτώσεις παραβάσεων.

ü Ενίσχυση των λιμενικών αρχών με σκάφη και προσωπικό.

ü Εντατικοποίηση των ελέγχων από όλα τα αρμόδια όργανα σε όλα τα στάδια από την αλίευση έως την τελική κατανάλωση.

Προς τους Δήμους των Κυκλάδων

ü Πρωτοβουλία των Δήμων για τη λειτουργία οργανωμένων ιχθυαγορών.

ü Πρωτοβουλία των Δήμων για την οργάνωση, τη συνεννόηση και την καλή συνεργασία αλιέων διαφορετικών εργαλείων.

ü Προγραμματισμός δράσεων ενημέρωσης των κατοίκων των νησιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ü Μέριμνα από το Δήμο Πάρου για την εξεύρεση χώρου που θα στεγάσει το γραφείο του σωματείου αλιέων Πάρου.

Προς την Περιφέρεια

ü Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με τους Δήμους για την ενημέρωση και κατάρτιση των αλιέων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, στη χρήση εκλεκτικότερων τρόπων αλιείας, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, κλπ.

Προς τους αλιείς

ü Να επεξεργαστούν τρόποι για την καλλιέργεια «αλιευτικής συνείδησης» μεταξύ όλων των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων και να γίνει φροντίδα όλων η εφαρμογή των νόμων.

ü Κάθε σκάφος παράκτιας αλιείας να διαθέτει εξοπλισμό για την ανέλκυση κατεστραμμένων εργαλείων.

ü Να υπάρξει σήμανση σε όλα τα αλιευτικά εργαλεία.

ü Να συγκροτηθεί επιτροπή αλιέων από όλα τα σωματεία των Κυκλάδων για τη διατύπωση προτάσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί καλύτερη αλιευτική πολιτική.

Η θάλασσα ανήκει σε όλους και οποιαδήποτε αρνητική παρέμβαση, καταστροφή, ρύπανση, μας επηρεάζει όλους, όσο μακριά κι αν γίνεται στο πέλαγος. Με το ενδιαφέρον όλων, και ιδιαίτερα των ανθρώπων που ζουν απ' αυτήν, έχουμε τη δυνατότητα να τη διατηρήσουμε καθαρή, γόνιμη και πλούσια, για το συμφέρον όλων μας, για το συμφέρον της ίδιας της ζωής.

Για την Οργανωτική Επιτροπή : Κουτσουράκης Παναγιώτης, Αντιδήμαρχος Πάρου

Για τον «Αρχίλοχο» : Σπύρος Μητρογιάννης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos