×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πάρος: Στον καιρό των ενημερωτικών “σκουπιδιών” του Διαδικτύου...

20 Ιουλίου 2013 20:43

Στην παγκόσμια πληροφοριακή σφαίρα του διαδικτύου κυκλοφορούν τα πάντα. Δεν σημαίνει όμως ότι τα πάντα που βγαίνουν στην κυκλοφορία του διαδικτυακού

σύμπαντος αξιώνουν προσοχής και αλήθειας. Το αντίθετο μάλιστα. Έχει γίνει πολλές φορές λόγος για τα λεγόμενα ενημερωτικά "σκουπίδια" του διαδικτύου. Δηλαδή για αβάσιμες, αστήρικτες και ψευδείς πληροφορίες οι διασπορείς των οποίων διαχειρίζονται και διαχέουν εκμεταλλευόμενοι την κακώς εννοούμενη ελευθερία του μέσου προς ίδιον όφελος.

Το parianostypos.gr, σεβόμενο το αναγνωστικό κοινό θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώσει τους αναγνώστες - επισκέπτες του, τους περισσότερο ή λιγότερο μυημένους στην τρέχουσα λειτουργία του διαδικτυακού χώρου για τους κινδύνους παρα-πληροφόρησης, η οποία ελλοχεύει σε φαινομενικά αθώες, γραφικές ή κωμικές δημοσιογραφικές απόπειρες δημιουργίας δημοσιογραφικών θεμάτων ή αποκαλύψεων που κινούνται αποκλειστικά και μόνο στη σφαίρα της φαντασίας του συντάκτη τους.

To parianostypos.gr, η ηλεκτρονική εφημερίδα που υπηρετεί χρόνια τώρα με την ίδια σοβαρότητα την υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση οφείλει να επισημάνει το φαινόμενο. Το έργο του parianostypos.gr, αναρτημένο, διαφανές, σοβαρό και αταλάντευτο στις αρχικές του δεσμεύσεις για αμερόληπτη και ανεξάρτητη ενημέρωση βρίσκεται εδώ και χρόνια στη διάθεση του κόσμου.
Με σταθερή επισκεψιμότητα πάντα μέσα στις τρείς κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στις ηλεκτρονικές εφημερίδες των Κυκλάδων, εναλλασσόμενο ανά περιόδους στην κορυφή, μακράν των υπολοίπων μέσων διαδικτυακής ενημέρωσης, αντλεί τη δυναμική του από τη σοβαρότητα του έργου του και η ανταπόκριση που λαμβάνει από τον κόσμο αποδεικνύει καταφανώς την ορθότητα των αδέσμευτων και ελεύθερων επιλογών του να υπηρετεί τη δημοσιογραφική αποστολή με συνέπεια και δεοντολογική ευθύνη.

Η ευθύνη του προς το κοινό του, του επιβάλλει όχι μόνο να ενημερώνει ειδησεογραφικά αλλά και να επισημαίνει τα κακώς κείμενα της παραπληροφόρησης του διαδικτυακού χώρου η οποία δυστυχώς τρέφεται από το υγιές αίμα και τον κόπο των άλλων μέσων παρασιτώντας όχι μόνο εις βάρος τους αλλά κυρίως εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της.

Σε έναν μικρό τόπο σαν την Πάρο, η αιώρηση φημών, ή δυσφημιστικών σχολίων, παίρνει τεράστιες διαστάσεις και έχει μεγάλη σημασία ειδικά ενόψει της τρέχουσας περιόδου που προηγείται των δημοτικών εκλογών. Και αυτό γιατί όταν κάποιες διαδικτυακές «φωνές» επιχειρούν συστηματικά να λασπολογούν, να σπιλώνουν ανθρώπους ή άλλα μέσα, να διασύρουν και να συκοφαντούν άλλες "φωνές" απροκάλυπτα προσπαθώντας να στήσουν το παραπολιτικό παίγνιο της διαπλοκής τους με σκοτεινά και αδιαφανή συμφέρονται η κατάσταση χρήζει προσοχής γιατί ίσως μπορεί να παραπλανήσει τους λιγότερο μυημένους αναγνώστες και πολίτες. Γιατί η προπαγάνδα μπορεί ιστορικά να συμβάδισε με την πολιτική σκοπιμότητα και τα ιδιοτελή συμφέροντα των μέσων που την εξύφαναν αλλά ακόμα και αυτή η προπαγάνδα δεν θα πρέπει σε τελική ανάλυση να στερείται κάποιας ελάχιστης σοβαρότητας.

Συγκεκριμένα ένα διαδικτυακό μέσο που χαρακτηρίζεται ως blog και δραστηριοποιείται στην Πάρο, δημοσίευσε ότι κατέχει στοιχεία ότι ένα άλλο διαδικτυακό μέσο έλαβε χιλιάδες ευρώ από υπηρεσίες του Δήμου Πάρου. Τα μέσα της Πάρου που προσφέρουν υπηρεσίες θα πρέπει φυσικά να αμείβονται νόμιμα αλλά όχι να συκοφαντούνται με φαντασιοκοπήματα.

Οι αστήριχτες κατηγορίες, οι αβάσιμοι ψόγοι που πλανώνται σε μια τοπική κοινωνία είναι υποβολιμαίοι, στόχο έχουν να συσκοτίσουν και να καταδολιεύσουν την αλήθεια όχι αθώα τις περισσότερες φορές. Η υπόγεια κακοήθης σκοπιμότητα και οι κατευθυνόμενοι σκοποί οδηγούν το χέρι του συκοφάντη ο οποίος συνήθως μη έχοντας τις ικανότητες να επιδείξει δημοσιογραφικό έργο καταφεύγει στον διαπλεκόμενο κιτρινισμό για να έχει λόγο ύπαρξης και βιοποριστικής αυτοσυντήρησης. Η δημοσιογραφία της «κλειδαρότρυπας» μπορεί να έλκει μέρος του κοινού μιας τοπικής κοινωνίας που αρέσκεται να σχολιάζει υπαρκτά και ανύπαρκτα γεγονότα για εσωτερική κατανάλωση, δεν προσφέρει όμως έργο στον τόπο ούτε εξάγει την πραγματική εικόνα του νησιού προς τα έξω διαφημίζοντάς το.

Πρόκειται για αυτιστική λειτουργία ανακύκλωσης μιας νοσηρότητας που δυσφημίζει τον τόπο. Ο σαπροφυτισμός της δημοσιογραφίας είναι γυμνός, ωμός, βορβορώδης και αναίσχυντος. Είναι τόσο κραυγαλέα κούφιος, ατεκμηρίωτος και εξώφθαλμα χονδροειδής, ρηχός και χαμερπής που καταντά να αυτο - γελιοποιείται και να αυτο - διασύρεται από το ίδιο του το αβάσιμο και αυταπόδεικτο ψεύδος.

Η περιθωριακή παρα-δημοσιογραφία είναι σημείο των καιρών, του διαδικτύου και της πολιτικής και προσωπικής ιδιοτέλειας της κατασυκοφάντησης ή του εκβιασμού.

Άλλωστε το να βγαίνουν στη δημοσιότητα ψεύδη τα οποία μόνο ο συντάκτης τους ισχυρίζεται ως αληθή καταδεικνύουν ότι αυτός κρίνει «εξ ιδίων τ' αλλότρια».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos