×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πάρος: Εύρημα σημαντικής ιστορικής αξίας η άγκυρα που βρέθηκε στην Αλυκή (Φωτό)

22 Νοεμβρίου 2013 19:06

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parianostypos.gr, η άγκυρα που ανελκύστηκε από το βυθό της Αλυκής στις 11 Νοεμβρίου αποτελεί ένα εύρημα σημαντικής

ιστορικής αξίας, σε πολύ κατάσταση, καθώς εκτιμάται ότι ανήκε σε μεγάλο εμπορικό πλοίο της εποχής των μέσων του 19ου αιώνα, γύρω στο 1850. (βλέπε φωτογραφία παρακάτω)

Για την άγκυρα αυτή πρόκειται να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις από ειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι θα αποφανθούν για τις ειδικές μεθόδους καθαρισμού και συντήρησής της ώστε να αποφευχθεί η διάβρωσή της και να αποτελέσει έτσι αξιοθέατο για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού αλλά και για το ευρύτερο κοινό.

Εκτός από το καθαρά επιστημονικό μέρος διερεύνησης του ρυθμού διάβρωσης καθώς και της αναστολής της διάβρωσης σκοπός είναι να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ «Αρχιμήδης και Αριστεία» που υποστηρίζουν στοχευμένες ερευνητικές προσπάθειες που αφορούν την συντήρηση και προστασία σιδερένιων ναυαγίων.

Για την συγκεκριμένη άγκυρα το πιθανότερο είναι να παραμείνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα (μέσα στη θάλασσα), αποφεύγοντας τη διάβρωσή της, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν οι πόροι για την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία της, ενώ ταυτόχρονα θα είναι επισκέψιμη και από την παραλία, δημιουργώντας ένα πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος.

Οι ενάλιες έρευνες που γίνονται στην Πάρο για απομεινάρια ναυαγίων και υποθαλάσσια ευρήματα άλλων εποχών συνδέονται με τον διεθνή καταδυτικό τουρισμό στον οποίο συνήθως επιδίδονται τουρίστες υψηλής οικονομικής στάθμης οι οποίοι επισκέπτονται και εκτός σεζόν τις τοποθεσίες με αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη για την περιοχή καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η Πάρος σύμφωνα με πληροφορίες μας, όχι μόνο διαθέτει ευρήματα του παρελθόντος αποτελώντας την πολιτιστική κληρονομιά  της ευρύτερης περιοχής, αλλά αρχίζει να μπαίνει στο διεθνή χάρτη του καταδυτικού τουρισμού μετά την επίσκεψη 8 ειδικών γαλλόφωνων δημοσιογράφων στο νησί με σκοπό την προβολή του.
Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι παρέμειναν για περίπου τέσσερεις ημέρες στο νησί της Πάρου, επισκέφθηκαν διάφορα σημεία στον υποθαλάσσιο χώρο και κυρίως από το 2014 θα ξεκινήσει μια σειρά αφιερωμάτων.

Σύμφωνα και πάντα με έγκυρες πληροφορίες μας ο αντικειμενικός στόχος όλων αυτών των ενεργειών,  (του Ιδρύματος Κουστώ), δεν είναι εφήμερος αλλά αποβλέπει στην δημιουργία προστατευόμενων υποθαλάσσιων χώρων οι οποίοι θα συνδέσουν την βιολογία με τον πολιτισμό εμπεριέχοντας επισκέψιμα ναυάγια ιστορικής σημασίας αλλά και περιοχές - άσυλο του πλούτου της θαλάσσιας ζωής.

Φωτογραφίες Λιβάδια Παροικίας - Άγκυρα Αλυκής

Πηγή Φωτογραφιών

Πέτρος Νικολαϊδης
Ωκεανογράφος - Βιολόγος
Ειδικός  Μηχανικός Εναλίων & Παράκτιων Έργων
Υπερβαρικός Φυσιολόγος-Φαρμακολόγος

Εκπρόσωπος Ιδρύματος Κουστώ στην Ελλάδα
Συντονιστής Δικτύου Θαλασσίων Προστατευομένων Περιοχών Κυκλάδων-Αιγαίου

Aegean Institute / Aegean Diving College

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos