Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ)

15 Φεβρουαρίου 2014 11:48

Μετά από εντολή που δόθηκε απο την ολομέλεια των Παριανών συλλόγων της Αθήνας στο νέο Προεδρείο της  ΟΠΑΣ  τον Δεκέμβριο 2013, διερευνήθηκε  η κατάσταση  που επικρατεί

στο νησί μας αναφορικά με τήν ποιότητα της παροχής υγείας απο την πολιτεία στο νησί μας.

Οι ενέργειες που εγιναν και  καταγράφονται στο συνημμένο αναλυτικό πρακτικό,παρουσιάστηκαν στα Προεδρεία των Παριανών συλλόγων , στη γενική συνέλευση της 12 Φεβρουαρίου 2014

Η απόφαση που ελήφθη είναι η κάτωθι :

Έχει περάσει ένας χρόνος απο την διαμαρτυρία εκατοντάδων κατοίκων της Πάρου και  Αντίπαρου στο Υπουργείο Υγείας και στη Βουλή των Ελλήνων διαμαρτυρόμενοι για τις ελλειπείς  υποδομές υγείας.

Στην Πάρο-Αντίπαρο, που αποτελούν  δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, το ένα και μοναδικό κέντρο υγείας εξακολουθεί να μην εχει συνεχή στελέχωση  σε βασικές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού ( Παιδίατρος , Γυναικολόγος , Καρδιολόγος Κ.λ.π).

Οι προσπάθειες της πολιτείας, του αρμόδιου υπουργείου και φορέων που αναφέρονται χαρακτηρίζονται μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Είναι φανερό οτι υπάρχουν ευθύνες/καθυστερήσεις  που αποδίδονται προς κάθε υπεύθυνο, με κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές.

Η Ομοσπονδία Παριανών συλλόγων O.ΠΑ.Σ συμπαρίσταται ενεργά σε κάθε προσπάθεια και δράσεις που καταβάλλονται από το Συντονιστικό της Υγείας και από το υπάρχον προσωπικό του Κέντρου Υγείας και έχουν σαν σκοπό την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στο νησί μας.

Δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους συλλόγους και ομοσπονδίες Μικρών Κυκλάδων και λοιπών Νησιών του Αιγαίου για τη βελτίωση των σοβαρών ελλείψεων σε παροχές υγείας.

Επίσης υπενθυμίζεται σε όλους τους αποδέκτες οτι το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει :

Το Κράτος να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.

Το παρόν κείμενο  υπογράφεται  :

Απο συμβούλιο της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ)

Πρόεδρος :  Ευάγγελος Φράγκος -Αντιπρόεδρος:  Αντώνιος Πατέλης

Γενική Γραμματέας : Ελένη Σκορδίλη- Μέλλιου

Ταμίας    :  Γεώργιος Παντελαίος -Έφορος    :  Αναστάσιος Καβάλης

Βοηθός Γραμματέα : Βύρων Γαβαλάς - Μέλος : Παναγιώτης Μπιζάς

Απο τα Προεδρεία των Παριανών Συλλόγων

Παρίων : Νίκος Ζουμής – Αντιπαριωτών : Mιχάλης Βιάζης

Λευκών : Kαστανιάς Κων/νος-Ναουσαίων: Ευάγγελος Φράγκος

Μαρπησαίων/Αρχιλοχιτών : Kων/νος Ροδόπουλος

Αγκαιριάς :Mπιζάς Παναγιώτης –Προδρομιτών : Bούλα Παυλάκη

Κωστιανών : Mπογιατζής Χρήστος

Πρακτικό έρευνας της κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας αναφορικά με τήν ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών υγείας

Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων στα πλαίσια της υπόθεσης του Κέντρου Υγείας, έπραξε τα παρακάτω

Συμμετείχε ενεργά με εκπρόσωπο του σε σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου την 20 Ιανουαρίου που έγινε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δήμο της Παρου.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας στο Κέντρο Υγείας με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και τον Επιστημονικό Διευθυντή την 21 Ιανουαρίου, κ.κ Γ. Καρασαντέ και Β. Παναρίτη αντίστοιχα.

Μετά από τις δύο αυτές επισκέψεις και αφού έγινε συλλογή των αναγκών σε προσωπικό (Γιατρούς), οι οποίες έχουν υποβληθεί και εγγράφως προς το Νοσοκομείο Σύρου,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη παρέμβαση 2ης Υ. ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ στο Πειραιά, η οποία είναι η προϊσταμένη αρχή, αρμόδια για τον Πειραιά και το Αιγαίο, την 3 Φεβρουαρίου όπου και έγιναν συναντήσεις με τον Διευθυντή κ. Γιάννη Ευδοκιμίδη και τους Υποδιευθυντές κ. Π. Αλεβίζο και κ. Χ. Πλάτση.

Κατά τις συζητήσεις  μεταφέρθηκε η κατάσταση του Κέντρου Υγείας και των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλλονται τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι για την αξιοπρεπή λειτουργία του, η οποία σε γενικές γραμμές ήταν γνωστή στους  παραπάνω.

Από πλευράς 2ης Υ. ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

Υπάρχει ευαισθησία στα θέματα της υγείας στη νησιώτικη Ελλάδα και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια αντιμετώπισης των θεμάτων και κατηγοριοποίησης των νησιών

Προσπάθεια υλοποίησης της συνεργασίας με τη Νάξο, λόγω τακτικής συγκοινωνίας, σε συγκεκριμένα θέματα όπως <<τεχνητού νεφρού>>

Έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τους επίκουρους ιατρούς ο οποίος προβλέπει τριετή συμβάσεις εργασίας, διαφοροποιούμενος με την ετήσια που ίσχυε. Η ισχύς του νέου νόμου μόλις ξεκίνησε και αναμένεται η υλοποίησή του. Εκτιμάται ότι η δυνατότητα σύναψης τριετών συμβάσεων θα βελτιώσει τη παρουσία επίκουρων γιατρών, διότι προσφέρει σταθερότητα στον εργαζόμενο σε σχέση με την ετήσια που ίσχυε.

Όσον αφορά το φλέγον θέμα των  δύο Γιατρών  (Γυναικολόγος και Καρδιολόγος) των οποίων η σύμβαση έληξε στα τέλη του 2013, αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την 4 Φεβρουαρίου η σχετική προκύρηξη  προκειμένου να υποβάλλουν και εγγράφως την εκπεφρασμένη βούληση τους οι δύο γιατροί των οποίων η συμβάσεις έληξαν στα τέλη του 2013, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί.

Παιδίατρος έχει εκφράσει την επιθυμία να υποβάλλει την αίτηση της πλην όμως θα πρέπει να λήξη το Μάρτιο η σύμβαση της με νοσοκομείο της Αθήνας, με το οποίο συνεργάζεται.

Για το θέμα της παροχής στέγης στους γιατρούς υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από το Δήμο, χωρίς να απαιτούνται κονδύλια του Δήμου. Αναφέρθηκε ότι σε άλλα νησιά έχει παρασχεθεί στέγη. Αυτό διευκολύνει στο να θέλουν να υπηρετήσουν σε νησί. Σε αυτό προτάθηκε να βοηθήσει ο Δήμος με την κατασκευή ξενώνα ή αξιοποίηση υπάρχοντος και ίσως η Εκκλησία.

Μας συστήθηκε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Σερίφου όπου Ίδρυμα έχει προσλάβει γιατρούς (μονίμους κατοίκους συνταξιούχους) οι οποίοι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση πάνω στα θέματα της νησιωτικότητας σε ότι αφορά την Υγεία, για την οποία έγινε εκτεταμένη συζήτηση επειδή αποτελεί και προσπάθεια τους μιας και οι ίδιοι (κκ Αλεβίζος και Πλάτσης) είναι από νησί.

Ακόμη έγινε μνεία στο συνολικό κόστος διακομιδών από το νησί μας που είναι μεγάλο. Συνεπώς η επάνδρωση του Κέντρου Υγείας με το ελλείπον προσωπικό θα μειώσει κατά πολύ το κόστος διακομιδών και εκτιμάται ότι το τελικά το κόστος για το Δημόσιο θα είναι μικρότερο. Και βέβαια η ικανοποίηση του κόσμου θα είναι καλύτερη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos