Κώστας Μ.Μπιζάς Περιφερειακός Σύμβουλος Ν.Αιγαίου

07 Ιουλίου 2011 00:53

Συνεδρίασε στις 2 Ιουλίου 2011 , στο νησί της Κω το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Το σημαντικότερο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την ενημέρωση για την πορεία του ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 από την Εν-διάμεση Διαχειριστική Αρχή.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2007 με προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμε-νης δημόσιας δαπάνης 1.2 εκ. € , από τα οποία στην Π.Ν.Α.(Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) αντιστοιχούν 280 εκ. €.

Η Κοινοτική Συμμετοχή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 140 εκ.€.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα για τους άξονες που αντιστοιχούν στην Π.Ν.Α. οι διαθέσιμοι πόροι έχουν ήδη καλυφθεί με εντάξεις έργων , το συνολικό ποσό των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ξεπέρασε το 99% και η απορρόφηση βρίσκεται στο 37%.

Στοιχεία 24.06.2011

Π/Υ ενταγμένων έργων 375,7 εκ.€ 134,2%

Π/Υ συμβάσεων 278,7 εκ.€ 99,5%

Πραγμ/σες Δ.Δαπάνες 103,5 εκ.€ 37,0%

Επίσης η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Ν.Α. διαχειρίζεται : 75 εκ.€ από το Επιχειρη-σιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη για έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού ( 40 εκ.€) και έργα διαχείρισης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων ( ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ κτλ.) ( 30 εκ.€) και 1,7 εκ.€ από το Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού για δράσεις Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τα ενταγμένα έργα της Πάρου και της Αντιπάρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 είναι τα παρακάτω:

1. Αποκατάσταση και αναπαλαίωση ανεμόμυλων Αγίας Άννας και Δημαρχείου Πά-ρου.( Π/Υ Έργου 650.000€)

2. Διαμόρφωση – επέκταση πρώην Κοινοτικού Καταστήματος για τη στέγαση Νηπιαγωγείου Μάρπησσας Πάρου. ( Π/Υ Έργου 465.000 €)

3. Κατασκευή Νηπιαγωγείου Αγκαιριάς ν. Πάρου. ( Π/Υ Έργου 1.544.288 €)

4. Αποχέτευση και ΕΕΛ Αντιπάρου. ( Π/Υ Έργου 6.526.420 €)

Επίσης για τα έργα με τίτλο :

1. Επέκταση 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου , η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει αναθέσει την μελέτη του.

2. Δεύτερο(2ο ) Γυμνάσιο Παροικίας Πάρου , η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., αναζητεί χρηματοδότηση για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη έχει ενταχθεί το έργο : Προμήθεια εγκατάστασης και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου τηλεγχειρισμού και διαχείριση διαρροών του δικτύου ύδρευσης Πάρου. ( Π/Υ Έργου 2.484.000 €)

Ακόμη και σε αντιστάθμισμα των μειωμένων πόρων που αντιστοιχούν στο Νότιο Αιγαίο , λόγω του ότι συγκαταλέγεται στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες με συγκριτικά υψηλό βαθμό ανάπτυξης , έχει καταρτιστεί το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , προϋπολογισμού 250 εκ.€, το οποίο χρηματοδοτείται απο-κλειστικά από Εθνικούς πόρους , μέσω του οποίου καλύπτονται συμπληρωματικά οι ανά-γκες της περιφέρειας σε έργα υποδομής. Δυστυχώς το παραπάνω πρόγραμμα παρουσιάζει απορροφητικότητα 3,7 εκ.€.

Στην σχετική συζήτηση για το ΕΣΠΑ , έθεσα και την αναγκαιότητα του Εμπορικού Λιμανιού. Δυστυχώς τόσο από τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής , αλλά και από τον Βουλευτή κ. Παναγιώτη Ρήγα διατυπώθηκε μια σκληρή αλήθεια , ότι το θέμα συζητείται πάντα θεωρητικά παρόλο που κρίνεται αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή η Μύκονος έχει εντάξει στο Επιχ. Πρόγραμμα Ενίσχυση Προσπελασιμότητας το λιμάνι Μυκόνου με Π/Υ έργου 16.925.000 € .

Τέλος εκτιμώ ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας , μόνο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι που δουλεύουν με προγραμματισμό , ιεραρχούν τα απαιτούμενα έργα και εκπονούν τις αναγκαίες μελέτες , θα μπορέσουν σε ένα περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό να τα διεκδικήσουν και να τα υλοποιήσουν .

Με εκτίμηση

Κώστας N. Μπιζάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos