Οι Α.Π.Ε στο Δ.Σ: Ναι μεν, αλλά….

16 Οκτωβρίου 2011 19:59

Το επίκαιρο και διαμφισβητούμενο ζήτημα εγκατάστασης Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο νησί της Πάρου, συζητήθηκε εκτενέστατα για πρώτη φορά κατά τη

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 12/10.
Για πρώτη φορά μεν..καθυστερημένα δε, καθώς οι ανεμογεννήτριες και οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα για κάποιες περιοχές της Πάρου και έπεται συνέχεια και για άλλες περιοχές του νησιού με εντεινόμενες καθώς φαίνεται επιπτώσεις από τις μέχρι σήμερα διαπιστωθείσες.

Η εκ των υστέρων και προ τετελεσμένου γεγονότος συζήτηση στο Δ.Σ. για τις Α.Π.Ε. επιβεβαιώνει την από το Δεκέμβριο του 2009 καταγραφή του parianostypos.gr της άφιξης των πρώτων ανεμογεννητριών στο νησί , σε χρόνο καθώς φαίνεται ανύποπτο για τις τοπικές αρχές του νησιού...

Βίντεο 1ο -  01 Δεκεμβρίου 2009: "Ανεμογεννήτριες - Σχίσματα - Άγιος Ιωάννης"

Βίντεο 2ο - 16 Δεκεμβρίου 2009: "Απόβαση" τεσσάρων ανεμογεννητριών στην Πάρο"

Στην ευρέως συμμετοχική συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των μελών του Δ.Σ., των παρισταμένων εκπροσώπων των Συλλόγων αλλά και απλών πολιτών, το ζήτημα των Α.Π.Ε. προσεγγίσθηκε πολύπλευρα μέσα από έναν πολυφωνικό διάλογο βάσει του οποίου επιχειρήθηκε μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη στάθμισή του.

Η συζήτηση όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε περισσότερο στην εμπειρία της δοκιμαστικής λειτουργίας των 4 ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στις Καμάρες και στα φωτοβολταϊκά πάρκα της Αγκαιριάς, αλλά επίσης και στις υπόλοιπες ανεμογεννήτριες 2 ΜW έκαστη, οι οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν στον Παχνά δυτικά της Αγίας Πακού και των Αγίων Πάντων.

Η συζήτηση περιστράφηκε με ιδιαίτερη έμφαση γύρω από το ζήτημα της εικόνας που θα παρουσιάζει συνολικά το νησί εάν τελικά εγκατασταθεί σε αυτό το σύνολο των 103 τυπικών ανεμογεννητριών που έχει υπολογίσει η Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Αντικείμενο εκτεταμένης επισήμανσης υπήρξαν επίσης συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού τοπίου, το εύθραυστο του μικροκλίματος, τις μικρές αποστάσεις μεταξύ των κορυφογραμμών, την ηχομεταδοτικότητα σε σχέση με το νησιωτικό ανάγλυφο, ζητήματα καίριας σημασίας τα οποία και θα έπρεπε να καταστήσουν την χωροθέτηση ανεμοεγκαταστάσεων στην Πάρο αντικείμενο μιας πιο ευαίσθητης διερεύνησης.

Η απόφαση που ελήφθη, ήταν υπέρ της άμεσης πλήρους ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών γύρω από τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που επιφέρει η εγκατάσταση Α.Π.Ε. στο νησί καθώς και η υποστήριξη του Δήμου στα ένδικα μέσα που πιθανώς θα ακολουθήσουν οι κάτοικοι των περιοχών Αγκαιριάς και Καμαρών.

Βεβαίως, η πλειονότητα των ομιλητών τάχθηκε υπέρ των Α.Π.Ε. υπό την προϋπόθεση φυσικά της τήρησης των προβλεπομένων κριτηρίων εγκατάστασης και προδιαγραφών λειτουργίας τους αναφέροντας θετικά παραδείγματα από χώρες της Ευρώπης χωρίς όμως να επισημανθούν οι αρνητικές πλευρές από την ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά και η παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων οι οποίες επισημάνθηκαν από ορισμένους και μόνο ομιλητές.

Τέλος, σχεδόν από όλους τους ομιλητές καυτηριάστηκε έντονα το γεγονός ότι το κράτος προχωρεί στην εγκατάσταση Α.Π.Ε. χωρίς όμως ωστόσο να λαμβάνει υπόψη του τα προβλεπόμενα κριτήρια αλλά και τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες εκφράζονται μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησαν ομόφωνα η πολιτεία να μην προβαίνει σε εγκατάσταση Α. Π.Ε. χωρίς την άποψη του Δήμου και την γνωστοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία.

Πράγματι, η για πρώτη φορά όπως προαναφέρθηκε διεξοδική συζήτηση για τις Α.Π.Ε. στο Δ.Σ. Πάρου, έδωσε το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι έστω και την ύστατη στιγμή όταν τα προβλήματα από την εγκατάσταση Α.Π.Ε. κρούουν τη θύρα του τόπου μας, οι πολίτες και οι φορείς του νησιού μπορούν από κοινού να εργαστούν προς όφελος της Πάρου εν όψει ενός ζητήματος που θα επηρεάσει τη ζωή του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες. 

Πατήστε εδώ για να δείτε όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.     

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos