Τοποθέτηση του Κώστα Μπιζά στο περιφερειακό συμβούλιο

06 Δεκεμβρίου 2011 20:07
για τον προϋπολογισμό 2012
Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2012 .

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια θα πρέπει αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να προγραμματίσει έργα ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας και να δώσει σημαντικές ανάσες στην σημερινή φθίνουσα πορεία που παρουσιάζουν τα περισσότερα νησιά.

Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε ν' απορ-ροφήσουμε τα χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πραγματικότητα είναι οι μοναδικοί διαθέσιμοι πόροι , σε σχέση με τα άδεια ταμεία της χώρας μας.

Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί την σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας μας και ιδιαίτερα την νησιώτικής μας Περιφέρειας, οπότε οφείλουμε να τον στηρίξουμε υλο-ποιώντας δράσεις και προγράμματα που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση του του-ριστικού προϊόντος και την αύξηση των εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες. Στον προ-ϋπολογισμό που συζητάμε , προβλέπεται χρηματοδότηση 500.000€ (300.000 & 200.000 ανά νομό). Κρίνω απαραίτητο όμως να προηγηθεί τεκμηριωμένη εισήγηση και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την κατανομή τους.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ώστε η χώρα μας ν' αποκτήσει την αυτονομία της σε γεωργικά προϊόντα και είδη αλιείας . Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί , τα σωματεία αλιέων αλλά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του παραπάνω τομέα. Προφανώς το ποσό των 200-300€, που απαιτείται, για την άδεια χρήσης των πηγαδιών και των γεωτρήσεων είναι άδικο και συμβάλλει και αυτό στην αφαίμαξη των πενιχρών εσόδων των αγροτών μας. Είναι ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς το Υπουργείο για την κατάργησή του. Τον έλεγχο των νερών και την καταγραφή των πηγαδιών & γεωτρήσεων θα μπορούσαν ν' αναλάβουν δωρεάν οι κατά τόπους Δημοτικές επι-χειρήσεις ύδρευσης.

Είμαι σύμφωνος με την ενίσχυση των δράσεων του αθλητισμού, του περιβάλλοντος , του πολιτισμού και του κοινωνικού τομέα. Επειδή όμως το ύψος αυτών των χρημα-τοδοτήσεων ανέρχεται στα 2,5 εκ.€ , είναι απαραίτητο να υπάρξουν οι προτάσεις για τις παραπάνω δράσεις από τις αντίστοιχες επιτροπές και να υπάρξει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν την υλοποίησή τους.

Επίσης οι χρηματοδοτήσεις για την κατάρτιση και την επιμόρφωση νέων και ανέργων ( 800.000 € ) είναι αναγκαίες με την προϋπόθεση α) ότι θα έχουν θεματικές ενότητες που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και β) ότι θα υλοποιηθούν σε όλα τα νησιά.

Ακόμη αξίζει να επισημανθεί στον πίνακα των εσόδων η μείωση κατά 50% των επι-χορηγήσεων από τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων καθώς και στα έσοδα από ΚΑΠ για επενδύσεις και οδικό δίκτυο σε σχέση με τα απολογιστικά του 2010.Ειδικά για τον νομό Κυκλάδων αντί 25 εκ.€ του 2010, προϋπολογίζονται για το 2012 μόνο 12 εκ.€. Το παραπάνω ποσό των χρηματοδοτήσεων είναι αρκετά μικρό για ολόκληρο τον νομό Κυκλάδων και δεν μας ικανοποιεί. Η μειωμένη χρηματοδότηση οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στο γεγονός ότι η μεταρρύθμιση με τον νόμο <<Καλλικράτης>> δεν συνοδεύτηκε από τους απαιτούμενους πόρους για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της .Αυτό είναι ιδιαίτερο αισθητό και στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού που δεν έχει πόρους για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των σχολείων.

Τελειώνοντας πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε για τις σημαντικές ελλείψεις σε έργα καθημερινότητας αλλά και υποδομών που έχουν τα νησιά μας. Εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο σε σύντομο χρονικό διάστημα και παράλληλα με την υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, να επεξεργαστούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, και στο οποίο θα καταγράψουμε αλλά και θα διεκδικήσουμε την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα των αναγκαίων έργων που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις δομές στα νησιά μας.

Οφείλουμε να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας και να τους δώσουμε την απαιτού-μενη ελπίδα λειτουργώντας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Με εκτίμηση

Κώστας N. Μπιζάς

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos