Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου:

16 Ιανουαρίου 2012 22:36

Θέση Δ.Σ. Πάρου επί του Σχεδίου Π.Δ. «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γής» και ειδικότερα επί του άρθρου 14 και θέση επί του θέματος ¨Συζήτηση και απόφαση επί θεμάτων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που αφορούν τον Δήμο Πάρου¨

Με ένα ακόμα νομοσχέδιο- τερατούργημα η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου επιχειρεί να συνεχίσει τη πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ βάζοντας στο στόχαστρο εκείνη τη μερίδα των λαϊκών στρωμάτων που έχουν κτηματική περιουσία.

Στο όνομα της δήθεν προάσπισης του περιβάλλοντος και με τον τίτλο «Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων» επιχειρείται ουσιαστικά η κατάργηση δόμησης κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο του σχετικού Π.Δ. είναι φανερό ότι:

• Εκμηδενίζει την αξία της μικρής ιδιοκτησίας γης ενώ στο παρελθόν αυτή αγοράστηκε, κληρονομήθηκε ή μεταβιβάστηκε σε υψηλές εμπορικές και αντικειμενικές αξίες και καταβλήθηκαν τα ανάλογα ποσά στο κράτος.

• Διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις να βρεθεί συγκεντρωμένη πολύ μεγάλη έκταση γης σε πολύ λίγα χέρια και με εξευτελιστικές τιμές .

• Με τις προτεινόμενες ζώνες χρήσης, φροντίζει για την ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» από αυτούς που έχουν ή που θα βρεθούν με μεγάλες εκτάσεις δηλαδή το κεφάλαιο.

• Η οικοδομική δραστηριότητα, από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στην οικοδομή.

Ο στόχος είναι προφανής και αποτελεί συνέχεια των λεγόμενων ειδικών χωροταξικών του κυρίου Σουφλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. στο σχετικό δελτίο τύπου «...δεν αποδέχεται τη διατύπωση του άρθρου 14 του σχεδίου Π.Δ. ...», αλλά για την ουσία του άρθρου δεν μας λέει τίποτα.

Είναι φανερό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει με την απόφαση του το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. και με κάθε τρόπο να ενημερώσει και να ξεσηκώσει το παριανό λαό για αυτό που του ετοιμάζουν.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου


Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Συζήτηση και απόφαση επί θεμάτων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που αφορούν τον Δήμο Πάρου.


Η πρώτη μας παρατήρηση έχει να κάνει με την απουσία εισήγησης από μέρους της πλειοψηφίας, ώστε να αντιληφθεί κανείς σε πιο πλαίσιο βλέπει η Δημοτική Αρχή την διεκδίκηση της λύσης και τι πρακτικά μέτρα προτείνει για την επίλυση ενός προβλήματος που δεν είναι σημερινό, απλά λόγω όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, παίρνει, πιο σκληρά χαρακτηριστικά και όσο η κρίση θα βαθαίνει αυτά θα γίνονται σκληρότερα. Είναι γνωστές οι μονοπωλιακές καταστάσεις που διαμορφώθηκαν παλιότερα στις γραμμές του Αιγαίου στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της ανταγωνιστικότητας, και στη συνέχεια τα εταιρικά «αρραβωνιάσματα» και «παντρέματα» στο όνομα της κρίσης . Οι «ριγμένοι» πάντα στο όνομα του «καλού τους» ήταν οι νησιώτες και οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοία από όλες τις απόψεις.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα δρομολόγια υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια και τι επικρατεί σήμερα με αποτέλεσμα περιόδους αιχμής οι κάτοικοι των νησιών μας ακόμα και για τις επείγουσες ανάγκες τους να μην μπορούν να μεταβούν στο Πειραιά, αλλά ούτε να μπορούν να έλθουν ή να φύγουν όσοι επέλεξαν την Πάρο σαν τουριστικό προορισμό.

Φαντάζεστε τι θα γίνει αύριο αν γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω στη περίπτωση που το δρομολόγιο της Παροναξίας φορτωθεί μόνιμα τη Σύρο.

Είναι πολύ πρόσφατη η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αποδεχτεί, για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, την αποδρομολόγηση από τη γραμμή Ικαρία- Φούρνοι- Σάμο του σύγχρονου πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», μοναδικού στη γραμμή και να αντικατασταθεί με το υπερήλικο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ». Ετσι στο όνομα της κερδοφορίας της ΑΝΕΚ και επειδή το κόστος πετρελαίου για το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», σύμφωνα με την εταιρεία είναι χαμηλότερο κατά 50% από του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», καταδικάζει τους κατοίκους των νησιών να ταξιδεύουν με ένα πλοίο του 1975, υποσυντήρητο, υποβαθμίζοντας ραγδαία την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Και βέβαια, χωρίς να μειωθεί η τιμή των πανάκριβων εισιτηρίων που πληρώνουν.

Πιο πριν στα ενδοκυκλαδικά η ΝΕΛ αντικατέστησε τον «Αίολο» με τη σκούνα που λέγεται «aqua spirit», παρόλο που ο διαγωνισμός για τα άγονα είχε κατοχυρωθεί στο πρώτο.

• Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την αφετηρία των προτάσεων που θα ακουστούν. Γιατί συνήθως γίνεται μια περιγραφή της κατάστασης και οι προτάσεις που ακούγονται στη συνέχεια εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής που θεωρεί εμπόρευμα τις υπηρεσίες της ακτοπλοΐας. Μα από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Θα υπάρχει προσφορά όταν θα υπάρχει ζήτηση και σύμφωνα με τους δείκτες αποδοτικότητας της κάθε εταιρείας.

Θεωρούμε λοιπόν, ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι θα δοθεί οποιαδήποτε λύση από τις εταιρίες που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους, όπως και από το πολιτικό τους προσωπικό, σήμερα στη κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου και χτές στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.

Αυταπάτη θεωρούμε και τις προτάσεις που ακούγονται κατά καιρούς για επενδύσεις της Τοπικής Διοίκησης στην ακτοπλοία . γιατί και αυτές θεωρούν ως εμπόρευμα τις υπηρεσίες της ακτοπλοΐας, αφού η αγορά του πλοίου και φυσικά η λειτουργία του θα επιβαρύνει τους ίδιους τους πολίτες.

Πιστεύουμε, ότι η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό πρέπει να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και επομένως για μας είναι αποδεκτή κάθε πρόταση που υπηρετεί αυτό το σκοπό.

Εμείς καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας και τους φορείς, να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους νησιώτες και τους ναυτεργάτες για ένα Εθνικό Δημόσιο Φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και να διεκδικήσουν:

1. Καθημερινή απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας στη βάση των αναγκών με την ηπειρωτική Ελλάδα( Πειραιά- Ραφήνα- Θεσσαλονίκη), αλλά και μεταξύ των νησιών (ενδοκυκλαδικά- Κρήτη- Μύκονος- Δωδεκάνησα κλπ), καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

2. Ασφαλή και σύγχρονα πλοία.

3. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων, τη στήριξη με επιπλέον εκπτώσεις των συνταξιούχων, των φοιτητών, των ΑμΕΑ, των πολυτέκνων και των στρατιωτών.

4. Πλήρη, σταθερή εργασία για τους ναυτεργάτες, μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Μισθούς και συντάξεις, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών της θάλασσας.

5. Άμεση βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων στη Παροικιά για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσδεση των πλοίων , για τη αξιοπρεπή αναμονή επιβατών χειμώνα- καλοκαίρι

6. Αποτροπή της παραπέρα ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και επαναφορά στο Δημόσιο όσων έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Πιστεύουμε, ότι η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό πρέπει να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Καλούμε τους κατοίκους Πάρου - Αντιπάρου και τους φορείς των νησιών, να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους νησιώτες και τους ναυτεργάτες για ένα Εθνικό Δημόσιο Φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και να διεκδικήσουν:

1. Καθημερινή απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας στη βάση των αναγκών με την ηπειρωτική Ελλάδα( Πειραιά- Ραφήνα- Θεσαλλονίκη), αλλά και μεταξύ των νησιών (ενδοκυκλαδικά- Κρήτη- Μύκονος ), καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

2. Ασφαλή και σύγχρονα πλοία.

3. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων, τη στήριξη με επιπλέον εκπτώσεις των συνταξιούχων, των φοιτητών, των ΑμΕΑ, των πολυτέκνων και των στρατιωτών.

4. Πλήρη, σταθερή εργασία για τους ναυτεργάτες, με μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατών της θάλασσας.

5. Άμεση βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων στη Παροικιά για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσδεση των πλοίων , για τη αξιοπρεπή αναμονή επιβατών χειμώνα- καλοκαίρι.

6. Αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των λιμανιών .


{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos