Τοποθέτηση του Κώστα Μπιζά για την ακτοπλοΐα στο Νότιο Αιγαίο

27 Νοεμβρίου 2012 19:54

Η ακτοπλοΐα είναι σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη των νησιών μας. Είναι γεγονός ότι τα νησιά που διαχρονικά έχουν τακτικά δρομολόγια προς το κεντρικό λιμάνι

της χώρας μας τον Πειραιά αλλά και προς τα νησιά που έχουν διεθνή αεροδρόμια παρουσιάζουν σημαντική τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και νησιά που έχουν ελάχιστα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σύμφωνα με το Άρθρο 205 του Ν. 3852/2010 από την 1.7.11 είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό , την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της. Δυστυχώς όμως και ενώ έχουν περάσει περίπου 17 μήνες από την παραπάνω ημερομηνία, είναι η πρώτη φορά που το ακτοπλοϊκό μπαίνει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου παρότι η μειοψηφία το είχε ζητήσει αρκετές φορές.

Στο διάστημα των δύο χρόνων που συμπληρώνει η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είχαμε μειώσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με μονομερή απόφαση των εφοπλιστών, σημαντική αύξηση στα εισιτήρια , αντικατάσταση πλοίων που είχαν αναλάβει τις άγονες γραμμές (ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ και ΜΥΚΟΝΟΣ) με άλλα πλοία παλαιότερα (AQUA SPIRIT και ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ αντίστοιχα) και καταργήσεις άγονων γραμμών ( τελευταία περίπτωση το F/B ARTEMIS ).

Την ίδια στιγμή παρατηρούμαι την άδικη τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν πολλές εταιρείες στις Κυκλάδες σε σχέση με τις τιμές και τις εκπτώσεις που παρέχουν προς την Κρήτη. Είναι κατά 50% ακριβότερο το ταξίδι προς την Παροναξία σε σχέση με το Ηράκλειο ή τα Χανιά. Για την Κρήτη δεν ισχύει η αύξηση των καυσίμων ;

Προφανώς μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν έχουν καταφέρει να παρέμβουν στις παραπάνω εξελίξεις και να σχεδιάσουν αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Νότιο Αιγαίο.

Η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν μια άστοχη κίνηση της προηγούμενης Κυβέρνησης η οποία ευτυχώς διορθώθηκε από την σημερινή.

Βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να συνεργαστεί με την Περιφέρεια και να χαράξουν την απαιτούμενη ακτοπλοϊκή πολιτική προς όφελος των νησιωτών και των επισκεπτών μας.

Η εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη έχει αξιόλογα και χρήσιμα στοιχεία για το θεσμικό πλαίσιο(σε Ευρωπαικό , Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο ). Ταυτόχρονα στην παραπάνω εισήγηση υπάρχουν και προτάσεις τις οποίες θα μπορούσε να επεξεργαστεί μια διαπαραταξιακή Επιτροπή Προγραμματισμού της Περιφέρειας μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις των Περιφερειακών Συμβούλων και να τις παρουσιάσει σε ένα προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στα πλαίσια του θέματος που συζητάμε έχω να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις :

Να υπάρξει διασύνδεση των Κυκλάδων με Θεσσαλονίκη – Κρήτη με στόχο την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης ώστε να μη γίνεται οικονομικά δυσβάσταχτο και πολύωρο το ταξίδι από την Βόρεια Ελλάδα στα νησιά των Κυκλάδων.

Να βελτιωθεί η ενδοκυκλαδική συγκοινωνία με ασφαλή και σύγχρονα πλοία. Να υπάρχει καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά αλλά και την Σύρο που είναι η πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων και η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που υπάρχουν τα διεθνή αεροδρόμια σε ώρες που καθίσταται δυνατή η ανταπόκριση με τις αεροπορικές πτήσεις προς και από χώρες του εξωτερικού.

Μείωση της τιμής των εισιτηρίων με μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 6.5% και κατάργηση της διπλής φορολόγησης μεταφοράς των προϊόντων και να μειωθεί το ΦΠΑ των εμπορευμάτων στα επίπεδα των επιβατών.

Να βρεθεί τρόπος απλούστευσης των διαδικασιών για τα λιμενικά έργα ώστε να επιτευχθεί η επίσπευσή τους και να λαμβάνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα οι εγκρίσεις για τα λιμενικά έργα που πραγματοποιούν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία (Δ.Λ.Τ.). Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και για τα μικρά νησιά που δεν έχουν Δ.Λ.Τ. να μπορούν να εκτελούν λιμενικά έργα.

θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το αρμόδιο Υπουργείο να έχει γνωστοποιήσει όλα τα δρομολόγια των πλοίων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ώστε να μπορεί κάθε επισκέπτης να προγραμματίσει το ταξίδι του.

Να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο στην ελληνική ακτοπλοΐα .

Να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης ενός δρομολογίου από μια ακτοπλοϊκή εταιρεία για διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να μην αποβαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί που πραγματοποιούνται.

Το κράτος να προχωρήσει στην κάλυψη του θεσμικού ελλείμματος για τον καθορισμό των υδατοδρομίων και την λειτουργία των υδροπλάνων.

Τα νησιά με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση να συμμετέχουν στο ΣΑΣ και σε οποιαδήποτε άλλο όργανο συσταθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα ακτοπλοϊκά θέματα.

Είμαι αντίθετος στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης του δικτύου διασυνδεδεμένων μεταφορών και της αξιοποίησης των υφισταμένων υποδομών (τουριστικοί και εμπορικοί λιμένες) από Ιδιώτες Επενδυτές.

Εάν υποκαταστήσουμε τις δράσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και προχωρήσουμε σε έργα ΣΔΙΤ ( σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ) θα είναι σα να πληρώνουμε στα λιμάνια των νησιών μας διόδια αφού οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν την διαχείριση και για την επιβατική κίνηση όλο το χρόνο.

Σχετικά σας ενημερώνω ότι κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου στις 16 Ιανουαρίου 2012 με θέμα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πάρου αποφάσισαν ομόφωνα να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια εκχώρησης ή συνεκμετάλλευσης των λιμενικών υποδομών από ιδιώτες.

Σας ευχαριστώ

Κώστας Ν. Μπιζάς

Μαθηματικός

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos