Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρος: Με προβλήματα η αρχή του καλοκαιριού

29 Ιουλίου 2013 16:09

Η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κυρίως του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα

με μαρτυρίες καταστηματαρχών, παρουσίασε πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Αρκετοί μίλησαν για μείωση της τάξεως του 30% σε σχέση με πέρυσι. Παρόμοια άποψη έχουν και επαγγελματίες που ασχολούνται με την εστίαση αλλά και με άλλα επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό και από τη Νάουσα και την Αλυκή.

Το ίδιο πιθανόν να συμβεί και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (πράγμα που όλοι απευχόμαστε), όπου παραδοσιακά μαζί με τον Ιούνιο ήταν οι μήνες των ποιοτικών τουριστών όπως τους γνωρίσαμε στο παρελθόν. Αν συμβεί και αυτό τότε θα μιλάμε για μία ακόμη χαμένη χρονιά αφού Ιούλιος και Αύγουστος, δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις όλου του έτους.

Ειδικά για τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς το πρόβλημα θα είναι πάντα μεγαλύτερο αφού η προσβασιμότητα σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους διαθέσιμους ή μη χώρους στάθμευσης. Οι δύο χώροι στάθμευσης εντός του οικισμού (Γράβαρη και Αγ.Βαρβάρα) αν ήταν σωστά οργανωμένοι ώστε να μη κατακλύζονται από εγκαταλελειμμένα οχήματα, από φορτηγά* και από αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους τα σταθμεύουν σε εβδομαδιαία βάση (από βράδυ Κυριακής που αναχωρούν από την Πάρο έως βράδυ Παρασκευής που επιστέφουν), θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών της Παροικιάς.

Για την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα του παραδοσιακού οικισμού, πρότεινα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, τη δημιουργία 10 θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης εντός της πλατείας Μ. Μαυρογένους, έναντι τέτοιου αντιτίμου που να μην επιτρέπει την πολύωρη παραμονή των οχημάτων. Με το σκεπτικό ότι μία τέτοια ενέργεια θα βοηθούσε στην αύξηση της επισκεπτών του ιστορικού κέντρου, θεωρώ ότι η πρόταση μου θα έπρεπε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης.

Ακόμη και δοκιμαστικά θα μπορούσε να ισχύσει για τη φετινή χρονιά. Στο τέλος του καλοκαιριού θα προσμετρούσαμε τα συν και πλην και θα καταλήγαμε για το αν θα παρέμενε ή όχι το συγκεκριμένο μέτρο για την επόμενη χρονιά. Δεν είμαι της άποψης ότι το αυτοκίνητο πρέπει να φτάνει παντού, το εντελώς αντίθετο μάλιστα. Όταν όμως χρειάζεται να στηριχτεί μία προβληματική περιοχή όπως η προαναφερόμενη, τότε θα πρέπει να εξετάζονται όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι υποστήριξης.

Η άρνηση του δημάρχου δεν άφησε περιθώριο για συζήτηση επί της προτάσεως ούτε στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, που πιθανόν κάποιοι εξ αυτών να συμφωνούσαν. Αλλά ούτε παρουσιάστηκε ποτέ κάποια πρόταση από τη διοίκηση του Δήμου Πάρου, που να δείχνει έστω το ελάχιστο ενδιαφέρον της για την τόνωση της εμπορικής κίνησης στο παραδοσιακό οικισμό.

Καθίσταται λοιπόν φανερό ότι από μέρους του Δήμου Πάρου δεν υπάρχει ούτε διάθεση ούτε σχέδιο για την βελτίωση της εικόνας πού παρουσιάζει ο οικισμός από εμπορικής πλευράς. Επαφίεται αποκλειστικά στους επαγγελματίες το να προσπαθήσουν να κερδίσουν τους όποιους επισκέπτες προσφέροντας τις καλές τους υπηρεσίες και μόνον.

Τέλος πρέπει να πω ότι η πρόταση μου ήταν αίτημα επαγγελματιών της περιοχής. Θυμίζω ότι ένα άλλο αίτημα είναι η λειτουργία κάποιας υπηρεσίας του Δήμου εντός του παραδοσιακού οικισμού, αφού ο Δήμος Πάρου διαθέτει ιδιόκτητα ακίνητα στο χώρο του ιστορικού κέντρου της Παροικιάς. Αναμένουμε λοιπόν μήπως δούμε κάτι να γίνεται προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά «κρατάμε μικρό καλάθι».

Άγγελος Πατέλης

Δημοτικός Σύμβουλος

Πάρος ΑΞΙΑ

* Δεν αναφέρομαι στα φορτηγά μεταφορικής εταιρίας που σταθμεύουν στον ενοικιασμένο χώρο από την ίδια, αλλά σε εκείνα που σταθμεύουν παρανόμως στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr