Τι σημαίνει Κέντρο Υγείας;

12 Σεπτεμβρίου 2013 14:21

Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει Κέντρο Υγείας πρέπει να πάρει υπόψη του τα εξής:

Πρόκειται για Μονάδες Υγείας που η αποστολή τους είναι η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον πληθυσμό.

Τι περιλαμβάνει αυτό;

-Προσανατολισμός στην πρόληψη ασθενειών,

-σχολιατρική φροντίδα,

-υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας,

-ενημέρωση του πληθυσμού για την αγωγή υγείας,

-υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας που έχει ανάπηρο μέλος ή παιδί, κέντρα ψυχικής υγείας,

-παιδιατρικά ιατρεία,

- γυναικολογικά ιατρεία,

-ιατρεία στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Άρα, το Κέντρο Υγείας πρέπει να έχει άμεση σύνδεση με χώρους δουλειάς, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Κι' όμως, αν όλα τα παραπάνω αποτελούν τους στοιχειώδεις σκοπούς ύπαρξης και λειτουργίας ενός Κέντρου Υγείας, σκεφθείτε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας τι απ' όλα αυτά επιτελεί το δικό μας –και όχι μόνο- Κέντρο Υγείας.

Κι' όμως, σε μια περίοδο, σε μια εποχή, που υπάρχει πληθώρα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τεχνικά μέσα, μηχανήματα,

σε μια εποχή, όπου η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν κάνει άλματα και μπορούν να σώζουν ζωές από ασθένειες, κάτι που μπορεί να ήταν αδιανόητο πριν από μερικές δεκαετίες,

οι εργαζόμενοι υποφέρουν και δεινοπαθούν. Δεν απολαμβάνουν τις αυτονόητες ιατρικές υπηρεσίες όταν τις χρειαστούν.

Αντί όλες αυτές οι δυνατότητες να μετουσιώνονται σε ένα οργανωμένο, πλήρες, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που περιλαμβάνει και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να καλύπτονται οι ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, η κατάσταση θυμίζει ...σκορποχώρι.

Μια κατάσταση που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ελλειπέστατου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα μέσα από τις περικοπές, την μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, μέσα από μια πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και όχι σαν αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου.

Απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση, σ' αυτή την πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού για να σωθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλίων, απαιτείται ο αγώνας για καθολικά δημόσια δωρεάν Υγεία, να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, να γίνει υπόθεση των ασθενών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υπόθεση των λαϊκών οικογενειών του νησιού μας και όχι μόνο.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos