×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Για το εμπορικό λιμάνι ο λόγος

17 Νοεμβρίου 2013 20:19

Η αναγκαιότητα για την κατασκευή εμπορικού λιμανιού στην Πάρο έχει προκύψει από πολλών ετών. Οι προβλήτες του κεντρικού λιμανιού της Πάρου που χρησιμοποιούνται για φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων, δεν λογίζονται και δεν αποτελούν χώρους εμπορικού λιμανιού.

Χρησιμοποιούνται καταχρηστικά, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν χαρακτηρισμένες εγκαταστάσεις για το σκοπό αυτό. Πιστεύω ότι κανείς νοήμων δεν μπορεί να αποδεχτεί σαν δικαιολογία ότι δεν έχουμε ακόμη και τώρα εμπορικό λιμάνι επειδή και μόνο δεν προχώρησε η κατασκευή του στην περιοχή του Μώλου.

Η εναλλακτική πρόταση που είναι η περιοχή Καμινάκι στο Πίσω Λιβάδι, κατά τη γνώμη μου δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Η προσβασιμότητα στο σημείο, το βάθος των νερών, αλλά κυρίως οι δύο μόνο θέσεις πρόσδεσης και εξυπηρέτησης σκαφών, είναι κάποιοι από τους λόγους που επικαλούμαι για τη διαφωνία μου.

Η κατασκευή τέτοιων έργων δεν πρέπει να γίνεται μόνο με τη λογική της μακροχρόνιας προοπτικής, αλλά με εκείνη της μόνιμης και δια παντός προοπτικής. Επιπλέον αδυνατώ να δεχτώ ότι δεν υπάρχει σε όλη την Πάρο άλλο κατάλληλο σημείο, όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί το εμπορικό λιμάνι.

Η εκ των υστέρων σπουδή για την κατασκευή του εμπορικού λιμανιού, έρχεται να επιβεβαιώσει την ολιγωρία που υπήρξε στο παρελθόν για το έργο αυτό. Η διερεύνηση νέου χώρου θα απαιτούσε χρόνο και οι μελέτες υλοποίησης ακόμη περισσότερο, γι' αυτό και αποκλείστηκε αυτό το ενδεχόμενο. Πέραν αυτού, οι ολοένα αυξανόμενες πιέσεις φέρνουν σε δυσχερή θέση τη Δημοτική Αρχή, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι τον ερχόμενο Μάιο θα γίνουν οι Δημοτικές Εκλογές.

Οι πιέσεις που ασκούνται από φορείς, πολίτες και τοπικούς πολιτικούς παράγοντες για την κατασκευή εμπορικού λιμανιού και η αγανάκτηση που υπάρχει εξ' αιτίας του γεγονότος ότι χρόνια ακούμε γι' αυτό το έργο αλλά χωρίς αποτέλεσμα, είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Ενέργειες όπως η από 7/10/2013 επιστολή των τριών συλλόγων προς τα αρμόδια Υπουργεία που απευθύνονται για το θέμα του εμπορικού λιμανιού, έρχονται να καταδείξουν αυτό που πολύ απλά λέμε: «δεν πάει άλλο». Η επιστολή αυτή καταγράφεται ως μία ακόμη προσπάθεια και συνεισφορά προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του επί πολλά χρόνια άλυτου προβλήματος και ασφαλώς με βρίσκει σύμφωνο.

Το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα της Πάρου έχει υποστεί σημαντικότατη υποβάθμιση και ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά από τις εμπορικές δραστηριότητες που ασκούνται στο χερσαίο χώρο της λιμενικής ζώνης του. Επιπλέον οι εικόνες ντροπής που αποτυπώνονται στη μνήμη των τουριστών Ελλήνων και μη, αποτελούν τη μεγαλύτερη δυσφήμηση για τον τουρισμό του νησιού μας.

Προσωπικά έστω και αν διαφωνώ με το σημείο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του εμπορικού λιμανιού, συμπορεύομαι και συμπαρίσταμαι σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να απαλλαχτεί η Παροικιά από την καταστροφική επιβάρυνση που υφίσταται, εξ' αιτίας της χρήσης των προβλητών του λιμανιού της για εμπορικούς σκοπούς. Το ίδιο θα έλεγα χωρίς καμία διάκριση, για οποιοδήποτε δημοτικό διαμέρισμα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα.

Το αμέριστο ενδιαφέρον μας για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Πάρου πρέπει να αποδεικνύεται εμπράκτως, με ορθές επιλογές και όχι με εμμονές σε αποφάσεις που πάρθηκαν κάποτε, κάτω από άλλες συνθήκες και ποιός ξέρει με τι σκεπτικό.

Δεν θα βιαστώ να «πανηγυρίσω» όταν κατασκευαστεί κάποια στιγμή το εμπορικό λιμάνι, αν δεν βεβαιωθώ ότι δεν θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην περιοχή που θα λειτουργήσει αλλά και στην ευρύτερη ακόμη και ότι δεν θα αποτελεί μια αναγκαστική λύση με λειτουργικά προβλήματα, όπου θα έχουν ξοδευτεί πάραυτα κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Άγγελος  Πατέλης

Δημοτικός Σύμβουλος  Πάρος ΑΞΙΑ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos