Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εκδηλώσεων στο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου-Μάρπησσας

12 Δεκεμβρίου 2013 12:46

Η προσπάθεια για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Μάρπησσα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν την υπόθεση, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για να τα ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να τα μάθουν οι νεώτεροι.

•Πριν από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» η τότε Κοινότητα Μάρπησσας, μετά από γραφειοκρατικές και δικαστικές διαδικασίες που κράτησαν πάνω από δύο χρόνια, κατάφερε να αλλάξει τους σκοπούς του Κληροδοτήματος Κουτρέλη, καθώς είχε ήδη κατασκευαστεί το νέο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου-Μάρπησσας. Νέος σκοπός καθορίστηκε η Ανέγερση Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων-Κλειστό Γυμναστήριο στο χώρο του νέου σχολείου. Ξεκινώντας από τα χρήματα του Κληροδοτήματος ,  το έργο μπήκε και στο Τεχνικό πρόγραμμα  της Κοινότητας Μάρπησσας  και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τις μελέτες  και την εξεύρεση συμπληρωματικών Χρηματοδοτήσεων. Δυστυχώς προέκυψε ο «Καποδίστριας» και με την κατάργηση της Κοινότητας Μάρπησσας η διαδικασία σταμάτησε.

•Τα πρώτα χρόνια του Ενιαίου Δήμου το έργο έμεινε στις καλένδες, μιας και ο Δήμος προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του ... Τότε επιλέχθηκε η λύση της εμπλοκής στο θέμα του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Εμφανίστηκαν τότε και οι έτοιμες μελέτες του ΟΣΚ για τα Γυμναστήρια με στόχο να συντομευθούν οι διαδικασίες και να χρηματοδοτηθεί το έργο. Η Λύση ΟΣΚ όμως δεν περπάτησε, καθώς μπήκε και το θέμα της θέσης του. Παροικία αντί για Μάρπησσα.

•Ακολούθησε η ανάμιξη στο έργο, του Επαρχείου Πάρου που ανέθεσε στη Τεχνική του Υπηρεσία τη σύνταξη των σχετικών μελετών. Οι μηχανικοί του Επαρχείου συνέταξαν τις βασικές τεχνικές μελέτες με την αρωγή και ιδιωτών Παριανών Μηχανικών,(δεν αναφέρουμε τα ονόματα τους γιατί δεν ξέρουμε αν θέλουν να δημοσιοποιηθούν) ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια  από την Πολεοδομία Νάξου... Ήρθε όμως ο «Καλλικράτης» με τη κατάργηση του Επαρχείου, που προκάλεσε νέα εμπλοκή στο έργο.

•Όλη αυτή τη περίοδο η Τοπική Κοινωνία προσπαθούσε να φέρνει το θέμα στην επικαιρότητα. Συναντούσε όμως την αδιαφορία ή/και την εχθρότητα της Δημοτικής Αρχής. Θυμίζουμε την αποτυχημένη προσπάθεια, από εκλεγμένα μέλη της τότε Πλειοψηφίας, να αλλάξουν το σκοπό του Κληροδοτήματος, που εγκαταλείφθηκε μετά την δυναμική αντίδραση των τοπικών συλλόγων της Μάρπησσας και του Αρχιλόχου. Θυμίζουμε τη δημόσια δήλωση του Δήμαρχου Γιάννη Ραγκούση στο ΚΑΠΗ της Μάρπησσας, ότι: Το Γυμναστήριο της Μάρπησσας δεν θα γίνει αν πρώτα δεν γίνει αυτό της Παροικίας.

•Φτάνουμε και στο σήμερα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες  του Δήμου (και πάλι με την συνδρομή ιδιωτών μηχανικών)  , ολοκλήρωσαν τις μελέτες,   πέρασαν τις μελέτες από το ΣΧΟΠ Νάξου και εξέδωσαν την Οικοδομική Άδεια και αργότερα την Αναθεώρηση της. Το έργο προτάθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ, που δεν επιτεύχθηκε, παρ' όλο που ήταν πλήρες και «ώριμο». Πέρυσι μετά από πιέσεις και πάλι των Συλλόγων, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κάνει τη Γεωτεχνική Μελέτη, που υπήρχε σαν μόνη εκκρεμότητα, και μετά να ξεκινήσει με τα χρήματα του Κληροδοτήματος τις Χωματουργικές εργασίες και τη Θεμελίωση. Και πάλι όμως το θέμα πήγε στις καλένδες. Ήρθε όμως από την ΚΕΔΕ η ενημέρωση ότι, η   διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ  προκήρυξε νέες εντάξεις από τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κινήθηκαν συντονισμένα  και έτσι κατάφεραν, το μέχρι πριν λίγο καιρό, ακατόρθωτο. Το έργο εντάχθηκε και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

•Δεν προσπαθούμε να απαξιώσουμε και να μειώσουμε το ρόλο της σημερινής Δημοτικής Αρχής στην επιτυχία της ένταξης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο ΕΣΠΑ. Θεωρούμε όμως  ότι η τακτική της θριαμβολογίας της Ενότητας για το Μέλλον είναι παλαιοκομματικής κοπής και ξεπερασμένης νοοτροπίας. Λες και η διαδικασία της ένταξης άρχισε χτες και την ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος σήμερα. Λες και κανένας άλλος δεν πασχίζει εδώ και χρόνια για το σκοπό αυτό. Λες και το έργο δεν έπρεπε να έχει γίνει και να έχει παραδοθεί στη νεολαία του νησιού εδώ και χρόνια. Λες και η Ιστορία της Αυτοδιοίκησης στη Πάρο αρχίζει από τότε που εμφανίστηκε η Παράταξη τους. Λες και πριν υπήρχε μόνο το Χάος και το Τίποτα. Λες και ο πρώην Αρχηγός τους δεν προσπάθησε συνειδητά να αποτρέψει την πραγματοποίηση του Κλειστού στη Μάρπησσα.

•Στοιχειώδης δεοντολογική αντιμετώπιση της όλης προσπάθειας, θα απαιτούσε τουλάχιστον μια  αναφορά (έστω και χωρίς ονόματα) σε όλους αυτούς τους συντελεστές, που εδώ και χρόνια αγωνίστηκαν για το έργο. Ο μηδενισμός του Παρελθόντος δείχνει αδυναμία και φόβο, και προσφέρει μόνο κακές υπηρεσίες στο τόπο μας.

•Ας μη μας προκαλέσουν αμφισβητώντας τα γραφόμενα μας, γιατί θα μας αναγκάσουν να ξαναμιλήσουμε με ονόματα και ημερομηνίες, που θα τους χαλάσουν τελείως την προεκλογική εκμετάλλευση που απ' ότι φαίνεται συνειδητά προωθούν.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos