×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ενημέρωση Κ. Ν. Μπιζά για το ΕΣΠΑ 2014-2020

14 Μαρτίου 2014 12:59

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Κώστας Ν. Μπιζάς ενημέρωσε τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων Πάρου και Αντιπάρου σχετικά με το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020.

ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΜΠΙΖΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Πάρος 14/03/2014

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αντιπάρου

ΚΟΙΝ.: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020

Κύριοι Πρόεδροι,

Σας γνωρίζω ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο στις 24 Φεβρουαρίου 2014 συζητήθηκε το θέμα: «Παρουσίαση σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014-2020».

Θα ήθελα να σας καταθέσω τις παρακάτωεπισημάνσεις μου σχετικά με τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2014-2020:

1η) Το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου θα έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 172,3 εκατ. €.

2η) Επιπρόσθετα προβλέπεται η εκχώρηση στην Περιφέρεια 23,5 εκατ. € (κοινοτική συμμετοχή) του Ταμείου Συνοχής από το Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και το 30% των πόρων του Ε.Π. Αγροτική Ανάπτυξη που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

3η) Στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται χρήματα για λιμάνια και τοπικές συνδέσεις (30 εκατ. € ). Είναι μια σημαντική ευκαιρία να εντάξουμε το εμπορικό λιμάνι της Πάρου αν έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. Για το παραπάνω θέμα δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση.

4η) Δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για την κατασκευή νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας. Προβλέπονται δράσεις προμήθειας εξοπλισμού και κάλυψης της πρόσβασης του ανασφάλιστου πληθυσμού στην πρωτοβάθμια υγεία (12 εκατ. €).

5η) Για τις υποδομές εκπαίδευσης - αρχικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης θα διατεθούν 15 εκατ. €. Αντιλαμβάνεστε ότι τα παραπάνω χρήματα είναι ελάχιστα αν αναλογιστούμε ότι το νέο Γυμνάσιο Παροικίας χρειάζεται περίπου 4 εκατ. €. Άρα αν η μελέτη του παραπάνω έργου δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα τους επόμενους μήνες θα κινδυνεύσει η χρηματοδότηση του διότι θα μας προλάβουν άλλα σχολεία της Περιφέρειας. Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση του 2ου Δημοτικού σχολείου αλλά και για οποιοδήποτε άλλο σχολικό έργο έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί. Επίσης είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί την τρέχουσα προγραμματική περίοδο το έργο της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου - Μάρπησσας.

6η) Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου διότι στον τομέα των μεταφορών η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών είναι η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και η σύνδεση του με τα διαμετακομιστικά λιμάνια και τα μεγάλα αστικά λιμάνια.

Άρα οι Δήμοι των νησιών μας θα πρέπει να κινηθούν πολιτικά και να διεκδικήσουν την υλοποίηση του δεύτερου σταδίου στο νέο αεροδρόμιο Πάρου που αφορά κυρίως τα κτιριακά έργα.

7η) Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχει ένα κονδύλι της τάξεως των 45 εκατ. € για την παροχή υγείας σε ευπαθή άτομα, για ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης, για δομές κοινωνικής φροντίδας και τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα ευπαθών ομάδων.

8η) Τα αναγκαία έργα Περιβάλλοντος (Διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων) που ανέρχονται σε 210 εκατ. € θα διεκδικηθεί να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Συνοχής.

9η) Είναι πολύ σημαντικό ότι έχει ζητηθεί να εκχωρηθούν το 30% των πόρων του Ε.Π. Αγροτικής Ανάπτυξης που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτιμώ ότι τα Δημοτικά Συμβούλια των νησιών μας θα πρέπει να ενημερωθούν για την παραπάνω εισήγηση και αφού συζητήσουν το σχετικό θέμα να αποφασίσουν για την ιεράρχηση, τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών για την διεκδίκηση των έργων και των δράσεων που έχουν ανάγκη τα νησιά μας.

Δυστυχώς σε μια χώρα που βρίσκεται στην σημερινή δημοσιοοικονομική κατάσταση οι Ευρωπαϊκοί πόροι επιβάλλεται ν' αξιοποιηθούν μαζί με την απαραίτητη εθνική συμμετοχή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για την αειφορική ανάπτυξη, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, για την στήριξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα αλλά και για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής που χρειάζονται τα νησιά μας.

Με εκτίμηση

Κώστας Ν. Μπιζάς

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos